Beyninizi yeniden canlandırmak ve gençleştirmek için beş adımlık plan.

Liderlik zordur. Motivasyonu kaybetmek doğaldır. Ne sıklıkla iş yerinde motivasyonunuzun düştüğünü hissediyorsunuz? Ayda bir, haftada bir? Yoksa her gün mü?

Stres altında olduğunuzda motivasyonunuzu korumanız daha da zor. Kendinizi uyuşuk hissedersiniz. İşten keyif almıyorsunuzdur. Stresin, motivasyonunuzu düşürmesinin bir sebebi var! Araştırmalar, irademizin sınırlı ve sürekli geçmekte olduğunu gösteriyor. Tıpkı, benzin tüketen araba gibi… Benzin azaldığında, araç buharını kaybeder ve durur. Sürücünün ne kadar ileri gitmek istediğinin bir önemi yoktur çünkü araba sıkışmıştır. Yakıt eklenmesi gerekir. İyi haber ise motivasyonunuza bir benzin istasyonuna gitmeden veya para ödemeden her yerden yakıt eklemesi yapabilirsiniz.

Neyse ki, beynimiz çok güçlü. Stres, beynimizdeki sinir sinapslarını bozar, ancak stresle yüzleştiğimizde, beynimizi kelimenin tam anlamıyla yeniden toplayabilir ve gençleştirebiliriz.

Bu bilgilerden sonra size motivasyonunuz düşündüğünde uygulayabileceğiniz beş adım önermek istiyoruz!

Ne tarz bir stres altında olduğunuzu tespit edin

Stresin dört ana çeşidi vardır. Hangi tür stresi hissettiğinizi tanımlamak ve anlamak önemlidir. İlk olarak, zaman stresini ele alalım. Zaman stresi, zaman veya zaman eksikliğinden endişe duyduğunuzda ortaya çıkar. İşin teslim zamanı yaklaştığında genellikle zaman stresine neden olur. Zaman sıkıntısı çeken bir çalışansanız öngörülen stres olarak da adlandırılan bu tür strese yabancı değilsiniz.

Yaklaşan bir sunum veya yönetim kurulu toplantısıyla ilgili endişeleriniz olduğunda, beklentiler stres yaratır. Buna beklentisel stres denir. Murphy Kanunu’nu hatırlıyor musunuz? Bir şey ters giderse, ters gidecektir. Ve terslikler peş peşe gelebilir.

Durumsal stres adı verilen üçüncü stres türü, kontrol altında olmadığınızı hissettiğinizde ortaya çıkar. Lider olarak, modunuz düştüğünde veya itibarınız zarar gördüğünde durumsal stres yaşayabilirsiniz.

Yüz yüze gelme stresi ise başkalarıyla olan etkileşimleriniz huzursuz hissetmenize neden olduğunda ortaya çıkar. Size iyi gelmeyen bir iş arkadaşınızla etkileşime girdiğinizde, bu tip stresle karşılaşabilirsiniz.

Tükenmişlik ya da stres yaşayıp yaşamadığınızı anlamak da burada önemlidir. Tükenmişlik, uzun süre stres altında kaldığınızda ortaya çıkar. Tükenmişlikten mustarip olduğunuzda kendinizi yorgun ve bitkin hissedersiniz. Bağışıklık sisteminiz etkilenir ve hastalanma olasılığınız artar. Kendinizi çaresiz hissedersiniz ve motivasyonunuzu kaybedersiniz. Stres bu kadar kapsamlı değildir. Stres yaşadığınızda, sizden çok fazla şey talep edildiğini hissedersiniz, kas gerginliği ve baş ağrıları gibi fiziksel etkiler yaşayabilirsiniz, ancak tükenmişlikte yaşadığınız gibi kendinizi boş ve kopmuş hissetmezsiniz.

Kendinize bir ortak bulun

Takım olarak stresle başa çıkmak daha kolaydır. Motivasyonunuzu yeniden kazanmanıza yardımcı olacak birini bulmaya çalışın. Bir proje için motivasyonunuzu kaybettiyseniz, işleri bir meslektaşınızla veya bir arkadaşınızla konuşmayı deneyebilirsiniz. Deneyimlerinizi biriyle paylaşmak ilginizi ve motivasyonunuzun yerine gelmesine yardımcı olabilir. Bir ortağa sahip olmak da sizi sorumlu kılar ve sizi destekleyen birinin olması sizi mutlu eder.

Gelişiminizi takip edin

Birçok kişi harekete geçmeyi ilerleme ile karıştırır. Hareket ediyor olmanız, ilerlemekte olduğunuz anlamına gelmez. Nereye gittiğinizi veya ne kadar ileri gittiğinizi bilmediğinizde, motivasyonunuzu kaybetmeniz doğaldır.

Stresten uzak kalmak için hedeflerinizi belirleyerek kendinizi stresten koruyabilirsiniz. Yol göstericiniz olduğunda, motive olmak çok daha kolaydır. Bir proje kapsamında başarınızı izlemek ve takip etmek için kriterler kullanabilirsiniz. Stresi de kriterlere ekleyin. Stres belirsiz bir kavram olsa da ne aradığınızı bildiğinizde tespit etmesi şaşırtıcı derecede kolaydır. Bunun nedeni stresin bilişsel, duygusal, kişilerarası, fiziksel ve ruhsal semptomlarla çok ilişkili olmasıdır.

Belirlediğiniz kriterlere stres belirtilerinizi ve ne sıklıkta yaşadığınızı ve kapsamını yazın. Motivasyon kaybı yaşadınız mı? Gergin misiniz? Bu gerginlik, iştahsızlık veya aşırı yemek yemenize mi sebep oluyor? Sık sık soğuk algınlığı mı yaşıyorsunuz? Sosyal olarak eskisi kadar aktif değil misiniz? Dürtüsel mi yoksa tekrarlayan davranışlar mı yaşıyorsunuz? İlerlemenizin bir kaydını tutmak ve kendinizi ödüllendirmek önemlidir. Küçük başarılar için bile kendinize “Aferin!” demeyi unutmayın. Her bir ilerleme iyi bir gelişmedir. Başarınızı kutlamayı hak ettiğinizi unutmayın. Bu sizin ilgili ve motive olmanıza yardımcı olacaktır.

Hayır deyin!

Kaldırabileceğinizden fazlasını üstlenmek stres seviyenizi artırır. Her şeye evet deme eğiliminden kaçınmak önemlidir. Bir şey yapmanız istendiğinde, cevap vermeden önce durup düşünün. Görevi üstlenecek zamana, beceriye ve kaynaklara sahip olup olmadığınızı düşünmek için kendinize zaman ayırmak önemlidir. Her şeyi yapmak zorunda değilsiniz. Hayır demek kötü bir şey değildir. Hayır demenin bencillik olmadığını anlamalısınız. Bu sadece taahhütlerinizi yerine getirdiğiniz anlamına gelir. Kendinizi suçlu hissetmemelisiniz. Kendinizle gurur duymalısınız. Güvenle hayır demeyi öğrendiğinizde, dikkatinizi gerektiren işler için daha fazla zamanınız ve motivasyonunuz olacaktır.

Tutkularınızın peşinden gidin

Arada bir işinize ne kadar tutkulu olduğunuzu düşünün. Sektörden memnun musunuz? Birlikte çalıştığınız insanlardan memnun musunuz? İş yerindeki rolünüzden memnun musunuz? Kariyerinizde ilerledikçe tutkularınız da değişir. Yılda en az bir kez kendinize sormalısınız. İş yerinde çok fazla zaman geçiriyorsunuz. Tutkulu olduğunuz bir şey yapmıyorsanız, motivasyonunuz düşer. Araştırmalara göre, bir şey için tutkulu olduğumuzda daha fazla sevinç yaşıyoruz ve daha tatmin olmuş hissediyoruz. Beynimize daha çok kan gidiyor ve daha iyi odaklanıyoruz.

Motive olduğunuzda, bir dalgalanma etkisi oluşur. Daha meşgul, daha az stresli ve daha üretken olursunuz. Tüm bu pozitif enerji tüm ekibinize de bulaşır.

Motivasyon bulaşıcıdır, bu nedenle motivasyonunuzu yükseltmek, başkalarına ve dünyaya motivasyonunuzu yaymak için bu beş adımı atın. Unutmayın, değişikliği siz başlatabilirsiniz!


Kaynak:
On Target Solutions CEO’su Nadine Greiner’in makalesinden ilhamla hazırlanmıştır. https://www.entrepreneur.com/article/337858

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close