Zaman yönetimi, en basit şekilde, faaliyetlerinizi verimli bir şekilde organize etme ve planlama eylemi olarak tanımlanabilir. Bu eylem, hayatın her alanında tartışılması ve uygulanması gereken bir konu olsa da özellikle iş yaşamındaki önemi son derece büyük.

Zamanı doğru bir şekilde yönetmek ve kontrolü ele almak hem üretkenliği, performansı ve iş verimini en düzeye çıkarıyor hem de iş dışındaki sürenin daha iyi şekilde geçmesini sağlıyor.  Bu kavram, girişimciler için de son derece önem arz ediyor; çünkü girişimciler, girişimcilik yolculuğuna adım attıklarında zamanı en verimli şekilde kullanmak zorunda! Peki, zamanla yarışta kontrolü ele almak için ne gibi adımlar atılmalı?

 Günlük ve haftalık planlayıcılar oluşturun

Zamanla mücadelede kontrolü elinize almak için atacağınız ilk adım, işlerinizi dönemlik olarak planlamak. O gün ya da o hafta neler yapmanız gerektiğini belirli bir plana oturtursanız, zihninizdeki işi düşünme oranını azaltabilir ve zamanı daha efektif kullanabilirsiniz. Buradaki en kritik nokta ise bir günü ya da haftayı, bir önceki gün veya hafta planlamak. Salı gününün planını, pazartesi gün sonunda yapmak, salı günü ilk iş olarak yapmaya kıyasla çok daha efektiftir. Böylece, hem günü bitirdiğinizde elinizdeki ve bir sonraki güne kalan işleri kontrol etmiş hem de salı günü işe hazır planla başlamış olursunuz.

 Her aksiyon için öncelik sırası ve süre belirleyin

Doğru bir iş planı oluşturduktan sonra yapmanız gereken şey, planınızdaki işleri önem sırasına göre sıralamanız ve hepsi için ne kadar süreceğine dikkate alarak gerçekçi bir deadline belirlemek. Bunu yaparak iş süreçlerinizin daha sağlıklı ilerlemesini sağlarken aynı zamanda karışıklıkları engelleyerek zamandan da tasarruf etmiş olursunuz. Bu adımda, işlerin öncelik sırası ve deadline’larına uymak çok daha kolay hale gelir ve böylece, daha verimli ve yüksek performanslı çalışabilirsiniz.

 Ertelemeyi sürekli hale getirmeyin

Zamanı doğru yönetmek için en önemli adımlardan birisi, zamana hükmetmektir. Bu süreçte, size en büyük zorluğu ise ertelemek eylemini sürekli hale getirmek çıkarır. Çünkü, bu durumda zaman size hükmetmiş olur. Eğer bir işle meşgulseniz, o işi; belirlediğiniz plan, öncelik sırası ve deadline’a uygun olarak bitirmeye ve ertelememeye çalışın. Ertelemek, hem bir sonraki gün ve haftadaki planınızı bozabileceği gibi hem de üretkenliğiniz olumsuz yönde etkileyerek düşürebilir. Ayrıca, temel zamanın ve enerjinizin boşa gitmesine neden olur ve iş dışındaki yaşamınızda da sorunlara yol açabilir. İnsan, doğası gereği sıkıldığını ya da bunaldığını hissettiğinde erteleme eğilimine girer ancak bunu yenmek size büyük bir artı sağlar.

 Multitask olmak için kendinizi zorlamayın 

Sadece girişimciler için değil iş dünyasında hem yöneticiler hem de alt kademe çalışanlar için aynı anda birden fazla işi yapmak, büyük bir nitelik olarak görünür. Pek çok kişi, bu özelliğe sahip olduğu için övünür. Ancak, multitask olmak, sanıldığı kadar büyük bir avantaj sağlamaz. Çünkü, aynı anda birden fazla işi yapmak, bir işe ayıracağınız enerji, odak ve konsantrasyonunuzu birçok işe ayırmanıza neden olur ve bu durum, çıkan işlerin kalitesini düşürür. Multitask olmak, üretkenliği etkiler ve aslında zamanı daha etkili kullanmak olarak görülse de doğru zaman yönetimi için atılacak en yanlış adımların başında gelir.

İş dışındaki yaşamınıza önem verin

Zamanı etkili şekilde kullanmak için sadece iş saatlerinde belirli önerileri uygulamak yeterli değil. Yaptığınız işi ve görevinizi, tüm hayatınız yerine hayatınızın devam etmesi için bir kaynak olarak görmek ve mesai saatleri dışında kendiniz zaman yaratmak, size önemli bir artı katar. Son bir mail daha, son bir iş daha, son bir arama daha diyerek iş akışınızı uzatırsanız, yalnızca daha fazla çalışmış değil, aynı zamanda daha az dinlenmiş ve işten daha az uzaklaşmış olursunuz. Dolayısıyla, işten arda kalan sürelerde sizi motive edecek, zihninizi tazeleyecek ve dikkatinizi dağıtacak şeylere yönelmelisiniz.

 

Kaynak:

https://www.michaelpage.com/advice/career-advice/growing-your-career/5-tips-better-your-time-management

https://www.indeed.com/career-advice/career-development/tips-to-improve-time-management-skills

https://www.lifehack.org/articles/productivity/10-ways-improve-your-time-management-skills.html

https://www.lucidchart.com/blog/time-management-at-work

https://alovelyyear.com/manage-your-time/

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close