YouTube, özellikle son 10 yılda her yaştan insan için eğlence ve bilgi kaynağı haline geldi. We are Social ve Hootsuite tarafından hazırlanan Digital 2021 raporuna göre Youtube.com, Google’da sonra en çok tıklanan web sitesi. Platformun kullanıcı sayısı da son yıllarda büyük bir artışta. Bu nedenle artık sadece büyük markalar değil neredeyse her türden ve ölçekten şirket, iletişim stratejilerinde YouTube platformuna da yer veriyor.

YouTube’un çeşitli kitlelere ulaşmak ve onlarla etkileşim kurmak için büyük bir fırsat sunduğu inkâr edilemez ancak her mecrada olduğu gibi bu platformda da uygulanacak stratejilerin en doğru şekilde belirlenmesi gerekiyor.

Eğer girişiminiz için bir YouTube pazarlaması yapmayı planlıyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı önemli konular bulunuyor.

Doğru Kitleyi Hedefleme

 Birçok kişi pazarlama stratejisini oluştururken her ne kadar kaliteli içerikler üretse de yanlış kitleyi hedeflediği için istediği başarıya ulaşamıyor. Elbette, YouTube için de bu gerçek değişmiyor. Oluşturduğunuz videoların, her türden kitleye etki edeceğini düşünmek son derece büyük bir yanlış adım!

Hedef kitlenizi belirlerken kendinize şu soruları yöneltin ve cevaplarını bulmaya çalışın: Hedef müşterilerim  kadınlar mı yoksa erkekler mi? Yoksa her ikisi de mi? Bu kitlenin yaş ortalaması kaç? Hedeflediğim pazarın demografik özellikleri neler? Kitlemin meslek, gelir ve eğitim düzeyleri nedir? Bu soruları kendinize sorup gerekli araştırmaları yaparak cevapları bulduğunuzda ürettiğiniz içerikler de artık doğru kişilerle buluşmaya başlayacak.

Hedef Belirleme

 Doğru türde video içeriği oluşturabilmeniz için pazarlama hedeflerinizi belirlemeniz büyük önem taşıyor. Bu iletişimi ne amaçla yapıyorsunuz? Satışlarınızı artırmak, müşteri kaybınızı durdurmak veya markanızın daha bilinir olmasını sağlamak gibi farklı hedefler için, farklı türlerde videolar oluşturmanız gerekir.

Bunun yanı sıra potansiyel müşterilerinizin ne tür hislerle bu videoları izlemelerini istediğinizi düşünmek de hedef belirleme sürecinizin bir parçası olmalı. İçeriklerinizi izlerken ilham almalarını mı, heyecanlanmalarını mı ya da harekete geçmelerini mi istiyorsunuz? Öncelikle kendinize bu soruların cevabını verin ve ardından içeriklerinizi oluşturmaya başlayın.

Yüksek Kaliteli Videolar Oluşturma

 Oluşturacağınız videoların kaliteli olması, izleyicilerinize daha profesyonel görünmenizi ve hedef kitleniz üzerindeki algının da bu yönde olmasını sağlar. Maliyetlerinizi düşük tutmak için videolarınızın kalitesini düşürdüğünüzde kısa vadede kâr etmiş gibi görünebilirsiniz ancak tüm süreci göz önüne aldığınızda, videolarınızın hedef kitleniz üzerinde hiçbir etki bırakmaması gibi bir durumun satışlarınızı düşürebileceğini, imajınızı olumsuz şekilde etkileyebileceğinizi ve müşterilerinizin size olan güvenini de azaltabileceğini unutmayın. Kaliteli içerikler sunmak için gerekirse profesyonel yardım almaktan kaçınmayın.

Doğru Metrikleri Takip Etme

 İçeriklerinize gelen yorumlar, beğeniler ve paylaşımlar oldukça önemli ve değerli olabilir ancak performansınız hakkında daha iyi fikir edinmenize yardımcı olacak farklı metrikler de olduğunu unutmayın. Trafik kaynağı, görüntülenme / abone oranı, ortalama görüntülenme süresi ve dönüşüm oranı gibi veriler, gerçek başarınızı ölçmenize yardımcı olur. Bunlar haricinde ortalama görüntülenme yüzdesi, izlenme süresi, yeniden izlenme sayısı gibi metrikleri de takip edip bu verilere göre aksiyonlar alabilirsiniz.

İçeriği Denetleme

 Kullanıcılar videonuzla karşılaştıklarında ya da kanalınızı ziyaret ettiklerinde sadece içeriğinizi izlemekle kalmazlar, yapılan yorumları da görürler. Bu nedenle, paylaştığınız içerikleri düzenli olarak denetlemeyi, zararlı ve uygunsuz yorumlar için aksiyon almayı unutmayın. Ancak iş yoğunluğunuzdan dolayı, içeriklerinizi sürekli denetlemeniz mümkün olmuyorsa bunun için yorumları denetlemek, belirli kelimeleri içeren içerikleri gizlemek gibi denetleme ve topluluk yönetimi özelliklerine sahip araçları kullanabilirsiniz.

 

Kaynak: https://www.entrepreneur.com/article/395988

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close