Yapay zekânın (AI) startup dünyasındaki gücü ve yaygınlığı git gide artıyor. Yakın tarihli bir OECD raporuna göre yapay zekâ girişimlerine yapılan yatırımların küresel yıllık değeri, 2012’de 3 milyar dolarken, bu miktar 2020 yılında 75 milyar dolara kadar yükseldi. ABD ve Çin, yapay zekâ yarışında liderliğini korurken Avrupa ülkeleri arasında da bu alandaki yatırımlar her geçen gün artmaya devam ediyor.

Yatırımcıların yapay zekâya artan ilgisi, girişimcileri de bu alanda çalışmaya itiyor. Ancak bir yapay zekâ girişimi kurmadan önce gözden kaçırmamanız gereken 5 temel nokta bulunuyor.

Sadece Yapay Zekâ Satmayın, Onunla Sorunları Nasıl Çözeceğinizi Bilin

 Yapay zekâ kullanan şirketlerin bir kısmı; sorun çözmeye odaklanmak yerine, yalnızca algoritma ve platformları içeren AI altyapısına odaklanıyor.

Başarılı bir AI girişimi kurmak için, mevcut ya da potansiyel müşterilerinizin problemlerinin ne olduğunu anlayarak başlamanız ve edindiğiniz deneyimlerle onlara çözüm odaklı bir platform sunmanız gerekiyor.

Alışılmışın Dışına Çıkmaya Çalışın

 Pek çok kişi yapay zekânın genellikle ses ve görüntü tanıma, robotik gibi alanlar için kullanıldığını düşünüyor. Ancak yapay zekâ, aynı zamanda birçok sorunu çözmek için hayati bir araç olarak da kullanılabilir.

Yapay zekâ odaklı bir girişim kurmayı düşünüyorsanız öncelikle ürününüzden robotik, ses ve görüntü tanıma gibi özellikleri çıkarmayı deneyin. Eğer elinizde hala satılabilir bir şeyler bulunuyorsa bu, doğru yolda olduğunuz anlamına gelir.

Misyonunuzun Ne Olduğunu Belirleyin

 Pazar ivme kazanmaya başladığından beri, bir yapay zekâ girişimi kurmak isteyen pek çok kişi en iyi ürünü sunabilmek için mücadele ediyor. Bu mücadeleye siz de katılmadan önce işe, girişiminizin misyonunu belirleyerek başlayın.

Müşterilerinize onların hayatını kolaylaştıran, zamandan ya da paradan tasarruf ettirebilecek bir ürün sunuyor musunuz? Bu tarz bir ürün ortaya çıkardığınızda potansiyel müşterileri kendinize çekeceğiniz gibi, bu müşterilerin size sadık kalmasını da sağlamış olacaksınız.

Odaklanmak için Belirli Bir Sektör Seçin

 Ürününüz birden fazla sektörde kullanılabiliyorsa, odaklanacağınız bir sektör seçmeden önce göz önünde bulundurmanız gereken bazı detaylar var.

  • Dağıtım maliyeti: Müşterilerinizin, teknolojinizi satın almak için ne kadar harcama yapmaları gerekiyor? Dağıtım maliyetinizin, onları çekecek ve sahip oldukları mevcut çözümden vazgeçerek sizin sunduğunuz çözüme geçmelerine olanak sunacak kadar cazip olduğundan emin olun.
  • Maliyetin üzerinde katma değer: Çözümünüz; yüksek müşteri memnuniyeti, performans, kalite ve mevcut çözümlere göre daha az hata sunabiliyor mu? Tüm bunların ötesinde, müşterilerinize sunduğunuz değer nedir? Girişiminizi hayata geçirmeden önce tüm bu soruları cevaplamanız gerekiyor.
  • Endüstri hazırlığı: Bazı endüstriler, risk almaya hazır olmadıkları için henüz teknolojinize açık olmayabilirler. Bu nedenle, bu süreci benimsemeye hazır bir endüstri alanı seçtiğinize emin olun.

Müşterilerinizle Aynı Dili Konuşun

Müşterilerinizin, ürünlerinizi neden satın almaları gerektiğine dair net bir çerçeve oluşturun ve beklenti ile ihtiyaçlarına aşina olmaya çalışın. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda bir çözüm sunarken ise müşterilerinizle aynı dili konuştuğunuza emin olun. Çoğu kişinin aşina olmadığı bir teknoloji sunduğunuzu unutmayın, ürününüzü müşterilerinize götürürken, onların anlayacağı şekilde iletişim kurmaya, ilk etapta teknik jargonlardan uzak durmaya dikkat edin.

 

Kaynaklar:

https://www.eu-startups.com/2021/11/3-common-challenges-of-ai-startups-ai-boost-2021-on-november-17-18-has-the-answers-sponsored/

https://www.entrepreneur.com/article/329392

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close