İnsanlık tarihi birçok başarılara imza atmış onlarca kişilik barındırır. Medeniyetimizin ilerlemesinde rol almış milyonlarca ve belki de milyarlarcamızdan bazılarımızın isimleri hepimizden biraz daha ön plana çıkmıştır. İnsan tabiatı çoğu zaman başarı elde eden kişilerin başarılarını şansın yardımıyla, zaten varlıklı bir aileden gelmesiyle ya da türlü pozitif ayrımcılıklarla açıklama eğilimindedir. Belki de bazı insanlar hayata gerçekten şanslı gelmiş olabilir ancak yürüdükleri yolları en ufak bir yol ayrımında dahil olsa kendi tercihleriyle belirlediklerini kabul etmek gerekir.

İşte giriştikleri yolda, yanlış seçimler yapsalar ve düşseler de tekrar ayağa kalkıp yürümeye devam eden başarı timsali isimlerden bazıları:

Albert Einstein
Modern fiziğin mucitlerinden biri olduğunu dile getirmemize gerek dahi olmayan genel görelilik kuramını ortaya atan Alman bilim insanı Albert Einstein, 3 yaşına kadar konuşmamıştı. Ünlü bilimi insanı ta ki 9 yaşına gelinceye dek akıcı bir şekilde konuşamıyordu. Onun çok erken yaşta önüne çıkan bu engel 1921 yılında Fizik dalında Nobel Ödülü’nü kazanacak bir dahi olmasına mani olamadı. Dahi bilim insanının vazgeçmemek üzerine ağzından çıkan bir sözle onu analım: “Başarısızlık, başarıya giden yoldur.”

Walt Disney
Dünyanın en ünlü çizgi film karakterlerinden Walt Disney, askeri okula girmeyi başaramayınca genç yaşta okulu bıraktı. Mesleki kariyerinin başlarında Laugh-o-Graham Studios adında bir şirket kuran Walt Disney, ilk girişimini iflas etmekten kurtaramadı. Ünlü yapımcı Missouri Gazetesi’nde çalıştığı bir dönemde ise yeterince yaratıcı olmadığı gerekçesiyle işten çıkarıldı. Bugün hâlâ milyonlarca insana ilham veren karekterler yaratan Walt Disney’i başarıya götüren manifestosu şöyle: “Çok uzun zamandır geriye bakmıyoruz. Daima ileriye gidiyor ve yeni kapılar açıyor, yeni fikirleri hayata geçiriyoruz. Çünkü merakımız var. Merak bizi yeni yollar bulmaya teşvik ediyor.”

Vincent Van Gogh
Ünlü ressam hayatı boyunca ruhsal sıkıntılar yaşamasının yanında sorunlu ilişkileri oldu. Kariyeri boyunca yaptığı resim çalışmaları kabul görmeyen ünlü ressam sanata olan aşkından hiçbir zaman vazgeçmedi. Ölümünden yıllar sonra post-empresyonizm akımının en önemli figürü olarak kabul edilen Vincent Van Gogh, günümüzde gelmiş geçmiş en iyi ressamlardan biri olarak kabul edilmektedir.

Steven Spielberg
Tüm zamanların en ünlü filmlerine imza atan yönetmenlerden biri olan Steven Spielberg, lise yıllarındaki başarısızlığı yüzünden Güney Kaliforniya Üniversitesi tarafından üç kez reddedilmiş. Üniversiteye girdikten sonra Universal Stüdyoları tarafından keşfedilen ünlü yönetmen bu nedenle okulundan 33 yıl sonra mezun olabilmiş. Spielberg başarısının sırrını şu sözlerle özetliyor: “Yaşlanmama rağmen, yaptığım işlerin hiçbir zaman eskimiyor, işte bu beni hâlâ istekli kılıyor.”

Kaynaklar:
https://www.lifehack.org/articles/communication/10-famous-failures-that-will-inspire-you-success.html
https://tr.wikipedia.org/wiki/Vincent_van_Gogh

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close