Pandemi, geçtiğimiz iki yıla yakın sürede, hayatımızın her anında olduğu gibi alışkanlıklarımız ve tercihlerimiz üzerinde de etkisini gösterdi. Evlerde geçirilen vaktin artmasıyla oyun sektörü büyük bir yükselişe geçerken, özellikle mobil oyunların popülerliği artışını sürdürüyor.

2021’in son ayı yaklaşırken,  gelecek yılın mobil oyun trendleri de yavaş yavaş belli olmaya başlıyor.

AAA Mobil Oyun Deneyimleri Yükseliyor

2020 yılında mobil oyun endüstrisi üzerindeki en büyük etkiye sahip olaylardan birinin, miHoYo tarafından piyasaya sürülen Genshin Impact olduğu söylenebilir. Yayınlandığı ilk ayda 15 milyon kez indirilen oyunun, 150 milyon dolardan fazla gelir elde ettiği tahmin ediliyor.

Bu oyunu diğer mobil oyunlar arasından öne çıkaran en önemli faktörlerin ise etkileyici grafiklerinin yanı sıra açık dünya oyun stili ve gacha tarzı para kazanma özellikleri olduğu söyleniyor. Oyun deneyiminin bilgisayar veya konsollardakiyle tamamen aynı olması ise miHoYo’nun AAA bilgisayar ve konsol oyunlarındaki mekanikleri, küçük ekranlara getirmeyi başardığı anlamına geliyor.

Genshin Impact’in bu başarısı ise 2022’de ve gelecek yıllarda AAA mobil oyun deneyimine dair beklentileri artırıyor.

Puzzle Oyunları Gelişiyor

Puzzle ve bulmaca oyunları, özellikle son 1-2 yılda önemli değişiklik ve gelişme gösterdi. En son mobil oyun trendlerinde ise aynı renkleri eşleştirme tarzı puzzle ve bulmaca oyunlarına yeni katmanlar eklenmeye devam ediyor.

Bunu en sık; Homescapes, Gardenscapes, Clockmaker gibi dekor ve hikâye anlatımı meta katmanlarına sahip yeni bulmaca oyunlarında sıklıkla görebiliyoruz. Bu durumun, piyasadaki doygunluğun bir sonucu olduğunu söylemek mümkün. Yeni oyun geliştiriciler, Candy Crush gibi devleri ile rekabet edebilmesi için oyunlarına yeni ve heyecan verici öğeler eklemeye devam ediyor.

Bu strateji geliştiricilerin, 2022’de de bulmaca oyunlarının yanı sıra; tasarım, moda, hikâye anlatımı gibi oyunlarla ilgilenen oyuncuları da çekmelerine yardımcı olabileceğine devam edeceği öngörülüyor.

Oyun Oynamak Yerine İzlemek Daha Popüler Hale Geliyor

2022’deki en büyük mobil oyun trendlerinden birinin mobil espor olması bekleniyor. Pandeminin etkisiyle, 2020 ve 2021’de espor izleyicilerinin sayısı hızla artarken, 2022 yılında da bu artışın süreceği tahmin ediliyor.

Oyuncuları izlemek, özellikle gençler arasında, geleneksel sporları izlemekten daha cazip hale gelmeye başlarken; oyun geliştiricilerin de oyunlarını tasarlarken bu durumu göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Twitch entegrasyonu gibi detaylara önem vermek, geliştiricilerin oyunlarını daha geniş kitlelere ulaştırmalarına yardımcı olabilir.

Sen de Oyun Teknolojisi Geliştiriyor ve Oyun Girişimcisi Olmayı mı Planlıyorsun?

İTÜ Çekirdek olarak, #GameTech Programı’mızın başvuruları tüm hızıyla devam ediyor!

İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi’nde oyun teknolojileri alanında ürün veya hizmet geliştiren girişimlerin destekleneceği program hakkında detaylı bilgi almak ve başvuru yapmak için http://itucekirdek.com/gametech adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

Kaynak: https://www.blog.udonis.co/mobile-marketing/mobile-games/mobile-game-market-trends

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close