Büyük tedarik zinciri sorunlarından teslimat talebindeki ani artışa kadar, otomotiv sektörü 2020 ve 2021’de büyük zorluklarla karşı karşıya kaldı. Yeni yılın ise yeni fırsatları ve olumlu gelişmeleri beraberinde getirmesi bekleniyor.

2022’ye az bir zaman kalmışken, gelin, gelecek yıl otomotiv endüstrisini neler beklediğine hep birlikte bir göz atalım.

Dijitalleşme Artıyor: Online Araç Satın Alımı Büyüyor

Pandemi ile birlikte tüketicilerin dijital satın alma eğiliminin çoğalmasının otomotiv sektörünü de etkileyeceği öngörülüyor. Öyle ki COVID-19 dönemi öncesinde yok denecek kadar az olan online araç satın alma oranı, geçtiğimiz yıl sadece ABD’de %30’lara kadar ulaştı.

Pek çok tüketicinin daha verimli bir süreç olması dolayısıyla online satın almayı önümüzdeki dönemde daha fazla tercih etmeye başlayacağı tahmin ediliyor. Küresel online araç satın alma pazarının ise 2030 yılına kadar 700 milyar doları aşması bekleniyor.

Elektrikli Araçların Pazardaki Yeri Genişliyor

Elektrikli araç pazarının son iki yıldaki başarıları, pandeminin kısa vadeli etkilerine rağmen elektrifikasyonun beklenenden daha erken gelebileceğini gösterirken pek çok markanın beklentileri de bu tahminleri doğruluyor:

  • Volkswagen, büyük pazarlardaki yeni araçların tamamına yakınının 2040 yılına kadar sıfır emisyonlu olması gerektiğini söylüyor.
  • General Motors, 2035 yılına kadar sadece elektrikli araçlar üreteceğini söylüyor.
  • Elektrikli araç satışlarının, 2030 yılına kadar içten yanmalı araç satışlarını geçmesi bekleniyor.

Yakın gelecekte, daha fazla üreticinin bu hedeflere ulaşmak için daha büyük boyutlu elektrikli araçları piyasaya sürmesi bekleniyor.

Sağlık Fonksiyonları Devreye Giriyor

Yakın gelecekte, araçların potansiyelinin gelişmesi ve konforun ötesine giderek kullanıcıların beden ve zihinlerine iyi gelecek fonksiyonlar da sunması bekleniyor.

Gelecekte pek çok araçta görülmesi beklenen özelliklerse şöyle:

  • Masaj işlevleri: Lüks otomobillerde halihazırda var olan masaj koltuklarının, yakın gelecekte daha erişilebilir olması bekleniyor. Masaj özellikli koltukların; uzun sürüşlerde kan dolaşımını iyileştirme ve özellikle trafikte sürücülerin stresini azaltma gibi faydaları bulunuyor.
  • Hava Kalitesini Düzenleme: Eklenecek “ölç ve izle” özelliği ile araçların, dışarıdaki hava kalitesini izlemesi ve buna bağlı olarak aracın içerisindeki hava kalitesini düzenlemesi bekleniyor.
  • Hava Kirliliği Analizi: Bir şehrin hava kalitesi, geleneksel yöntemler dahilinde, sabit monitör ağlarıyla izlenir. Uzmanlar, yakın gelecekte filo araçlarının hava kirliliğini ve sıcak noktaları belirlemek için gerçek zamanlı veriler toplayan sensörlerle donatılmasını öngörüyor.

Yazılım Güncellemeleri

Teknoloji, modern araçların ayrılmaz bir parçası haline geldikçe ileri teknoloji otomobiller için geliştirilen yazılımların da bir üst seviyeye taşınması bekleniyor. Otomobil şirketlerinin yakın zamanda, mobilite için kendi IOS veya Android sürümlerini oluşturmaya başlaması da yine beklentiler arasında yer alıyor.

İTÜ Çekirdek #Otomotiv Programı Başvurunu Bekliyor!

İTÜ Çekirdek olarak, otomotiv teknolojileri geliştiren girişimcileri #Otomotiv Programımıza bekliyoruz!

2015 yılından beri omuz omuza vererek Otomotiv İhracatçıları Birliği (OİB) ile düzenlediğimiz İTÜ Çekirdek #Otomotiv Programı’nın başvuruları tüm hızıyla devam ediyor. Sürüş güvenlik sistemleri, sensör donanımları, batarya teknolojileri, motor verimi teknolojileri, kompozit malzemeler ve otomotiv içi kumaş teknolojileri gibi bir otomobili oluşturan tüm parçalara ve aksesuarlara yönelik teknoloji geliştiren girişimciler OİB’in desteği ile İTÜ Çekirdek #Otomotiv Programı’nda destekleniyor.

Bu kategoriye özel ödülden ve Big Bang Start-up Challenge sahnesinin ödül havuzundan , yatırım ve nakitfaydalanma şansını elde etmek için hemen başvur!

 

Kaynak: https://www.mikealbert.com/blog/5-automotive-trends-to-watch-in-2022

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close