Washington Üniversitesi’nden Bilim İnsanları Proteinlerin Vücuttaki Etkileşimini Anlamak İçin Derin Öğrenme Yöntemini Kullanıyor

Bilim insanları, ökaryotlardaki çoğu proteinin nasıl etkileşime girdiğine dair üç boyutlu modeller oluşturabilmek için evrimsel analiz ve derin öğrenmedeki son gelişmeleri bir araya getiriyor. Çok kurumlu bir iş birliğinin parçası olan bu araştırmaya, Washington Üniversitesi Tıp Enstitüsü Protein Tasarımı laboratuvarı rehberlik ediyor.

Araştırma ekibinden David Baker, bu çalışmayla ökaryotik hücrelerdeki hemen her çekirdek süreç için protein etkileşimi hakkında ayrıntılı bilgi sağladıklarını ve daha önce hiç görülmemiş yüzden fazla etkileşimle karşılaştıklarını ifade etti. Sağlığa ve hastalığa neden olan hücresel koşulları gerçekten anlamak ve pek çok hastalığın önüne geçebilmek için bir hücredeki farklı proteinlerin nasıl çalıştığını bilmenin öneminin altını çizen Baker, çalışmanın bu anlamda bilim dünyasına ışık tutacağını belirtti.

Princeton Üniversitesi Araştırmacıları Yumuşak Dokulu Robotlar Üretmek İçin Bir Yöntem Geliştirdi

 Princeton Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi; sert plastik ve metallerden oluşmayan, yumuşak dokulu robotlar üretme için bir yöntem geliştirdi.  Elastomer adı verilen sıvı bir polimere dayanan bu yöntemde; soğuyarak kauçuksu ve elastik bir malzemeye dönülen elastomer, daha sonra bir kalıba enjekte edilerek şekillendirilebiliyor.

Özellikle hassas nesneleri kavrayabilecek nitelikte eller ve parmaklar tasarlamak üzerine çalıştıklarını belirten araştırma ekibi; bu robotların yakın gelecekte meyve, sebze, yumurta gibi maddelerin fabrikalarda işlenmesi, sipariş alma ve teslim etme gibi görevlerin yanı sıra rehabilitasyona yardımcı olmak için giyilebilir şekilde tasarlanmak başta olmak üzere, sağlık sektörünün çeşitli alanlarında da yer almasını öngörüyor. .

Norveç Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi Araştırmacıları Örümcek Ağından Esinlenerek Yeni Bir Elastomer Malzeme Geliştirdi

 Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi araştırmacıları, örümcek ağından esinlenerek daha önce benzeri görülmemiş sertlik ve tokluğa sahip yapıda yeni bir elastomer geliştirdi. Kauçuk benzeri bir esnekliğe sahip bu malzemede bir tekrar ünitesinde, sekiz hidrojen bağına sahip moleküller bulunuyor ve bu da elastomere uygulanan stresi eşit olarak dağıtmaya ve malzemeyi çok daha dayanıklı hâle getirmeye yardımcı oluyor.

Şeffaf bir yapıya sahip olan bu yeni malzeme, 80 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda bile kendi kendini iyileştirebiliyor. Araştırma ekibi, elastomerin üretimini büyüterek; yakın gelecekte esnek elektroniklerde, özellikle hasara ve kırılmaya yatkın cihazlarda kullanılabilmesini hedefliyor.

 

Kaynaklar:

https://techxplore.com/news/2021-11-deep-reveals-proteins-interact.html

https://www.slashgear.com/princeton-researchers-develop-a-new-method-for-building-soft-robots-15699308/

https://scitechdaily.com/inspired-by-spider-silk-unprecedented-new-material-with-extraordinary-mechanical-properties/

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close