Dünyadaki en büyük ve etkili pazarlardan biri olan otomotiv endüstrisi; hızlı teknolojik ve çevresel yeniliklerle birlikte gelişerek dönüşmeye devam ediyor. Önümüzdeki 2 yıl içerisinde otomotiv sektöründe ön plana çıkması beklenen bazı trendler bulunuyor.

Araçlar Çok Daha Bağlantılı Hale Geliyor

5G ve Nesnelerin İnterneti (IoT) büyümeye devam ederken araçlar da giderek daha fazla bağlantılı hale geliyor. Bağlantılı otomobil pazarının, 2028 yılına kadar, küresel çapta 190 milyar doları aşan bir değere ulaşması bekleniyor.

Bu tür bir büyümenin ise araç bağlantısını destekleyebilecek, çok daha gelişmiş bir 5G altyapısının oluşmasını sağlayacağı öngörülüyor.

Otomotiv Parçaları Pazarı Büyümeye Devam Ediyor

Otomotiv parçaları pazarı, son yirmi yılda, küresel çapta istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ederken bu büyümenin önümüzdeki 2 yılda da aynı şekilde devam etmesi bekleniyor. E-ticaret ise otomobil parçaları pazarını büyük oranda etkilemeye devam ediyor. Tüketicilerin %90’dan fazlasının parça satın almadan önce ürün bilgisi için üreticilerin web sitesini kontrol ettiği tahmin ediliyor.

Yeni üretilen araç parçalarının kalitesinin artmasıyla birlikte parça talebi azalmaya başlasa da kamyon ve hafif SUV araçların, aksesuar ve parça satışına daha yatkın olması pazarın büyümesine katkı sağlamaya devam ediyor.

Mikromobilite Tüketiciler Arasında Potansiyel Bir Değişim Sunuyor

Araç sahipleri, otomobillerin çevresel etkilerinin farkına varmaya devam ettikçe “mikromobilite” kavramı da giderek daha popüler hale geliyor. Mikromobilite, küçük ve düşük hızlı (bisiklet, scooter, moped vb.) araçların kullanımı anlamına geliyor.  Bisiklet ve scooter satışlarının 2028 yılına kadar 30 milyar dolardan fazla bir değere ulaşması bekleniyor.

Bu duruma karşılık otomotiv sektöründe de elektrikli, tek veya çift kişilik ufak boyutlardaki araçların üretiminde ve satışında artış yaşanabileceği tahminler arasında yer alıyor.

Hidrojen Yakıt Ön Plana Çıkıyor

Hidrojen yakıtla çalışan araçlar, henüz elektrikli araçlar kadar pazarda yer edinmiş olmasa da hidrojen yakıtlı araç pazarının, 2026 yılına kadar %70 civarında, kayde değer bir büyüme yakalaması bekleniyor.

Karbon emisyonu olmadığından çevreye herhangi bir zarar vermeyen hidrojen yakıtlı araçlar, ayrıca elektrikli araçların aksine, hızlı yakıt dolum avantajı ve uzun sürüş menzili dd sunuyor. Bu nedenle gelecekte, hidrojen yakıtlı araçların, elektrikli araçların en büyük rakibi olabileceği öngörülüyor. Bu araçların popülaritesini engelleyen en büyük etkenin ise hidrojen yakıt istasyonlarının eksikliği olduğu düşünülüyor.

Otonom Araçlar Otomotiv Endüstrisinin Çehresini Değiştiriyor

Günümüzde, halihazırda yollarda 30 milyondan fazla 1. seviye otonom araç olduğu tahmin ediliyor. 2024 yılı bitiminde ise bu sayının 50 milyonu aşması öngörülüyor. Otonom araç pazarı, küresel çapta, 207 milyar dolardan fazla değere sahipken önümüzdeki dört ile altı yıl içinde bu değerin 10 katına çıkacağı tahmin ediliyor.

Geleceğin Otomobil Teknolojilerini İTÜ Çekirdek #Otomotiv Programı ile Geliştir!

Otomotiv endüstrisi ve mobilite alanında çözümler üretecek girişimciler OİB’in gücüyle İTÜ Çekirdek’in #Otomotiv Programı’nda destekleniyor. Hızlı gelişen teknolojilere uyum sağlayan, inovatif fikirleri hayata geçiren ve otomotiv sektörüne katkı sağlayacak girişiminle seni İTÜ Çekirdek #Otomotiv Programı’na bekliyoruz. Hemen başvur!

Kaynak: https://explodingtopics.com/blog/auto-industry-trends

Görsel Kaynak: https://www.shutterstock.com/tr

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close