Yeni yıla fırtına gibi başlayan girişimlerden biri de şüphesiz ki Clubhouse oldu. Bir anda tüm dünyada popülerleşen, böylelikle pek çok ünlü ismin ve markanın da ilgi odağı haline gelen, kullanıcı sayısı her geçen gün artıyor derken Çin’de yasaklanan ve bir şekilde sürekli gündemde kalmayı başaran uygulama, şimdiden 10 milyondan fazla indirilme sayısına ulaştı bile…

Üstelik davetle üyelik şartı kalkmamış ve Android işletim sistemli cihazlarda halen kullanıma açılmamış olmasına rağmen… Henüz ön lansman aşamasındaki Clubhouse’un bir anda bu kadar popüler hale gelmiş olmasında kuşkusuz ki pandemi süreci önemli rol oynuyor. Bu süreçte sosyal ortamlardan, sevdikleriyle uzun sohbetler etmekten mahrum kalan milyonlarca insanın; tamamen konuşma ve sohbet temelleri üzerine inşa edilmiş bir uygulamaya bu kadar rağbet göstermesi çok da şaşılacak bir durum değil.

Uygulamanın toplam indirilme ve kayıtlı kullanıcı sayısı, yetkililer tarafından henüz resmi olarak açıklanmamış olsa da CEO Paul Davison’ın açıklamalarına göre; Clubhouse şubat ayında haftalık 2 milyon aktif kullanıcıya ulaştı. Tahminlere göre ise uygulamanın mevcut durumda 6 milyonu aşkın kayıtlı kullanıcısı bulunuyor. Her ne kadar bir uygulamanın indirilmesi, kullanıldığı yönünde yeterli bir kanıt olmasa da –bir uygulamayı telefonuna indiren ve bir daha kullanmayan insan sayısı, pek de az sayılmaz- Android kayıt olan kişilerin, bunu genellikle kullanma motivasyonu ile yapması, uygulamanın son dönem kullanıcı sayısının 10 milyona yaklaşacağını doğrular nitelikte.

Fakat tüm bu verilerle birlikte akıllardaki esas soru şu: Clubhouse’un yakaladığı bu büyüme ne kadar sürdürülebilir olacak?

Uygulamanın Android işletim sistemli cihazlara açılmasıyla, kullanıcı sayısında bir artış olması bekleniyor. CEO Paul Davison’ın birkaç gün önce yaptığı açıklamaya göre uygulama, birkaç ay içinde Android kullanıcıların da kullanımına uygun olacak. Ayrıca uygulama üzerinde birçok yenilik ve iyileştirmeler de yapılıyor. İlerleyen dönemlerde davetle ya da gönderilen isteğin hali hazırda bir uygulama kullanıcısı tarafından onaylanmasıyla üye olma şartı kaldırılırsa, bu durum da kullanım sayılarında bir artış yaratabilir. Fakat esas merak konusu, pandemi döneminden sonra neler yaşanacağı? Şu an için zamanının çoğunu evlerde geçiren, sosyal ortamlardan uzak kalan insanların; sohbet etme ve sosyalleşme isteğiyle Clubhouse’u kullanıyor olması gayet normal… Peki seyahatler, tatiller, arkadaş ve aile ile bir araya gelmelerin yeniden çoğalmaya başlamasıyla uygulamayı kullanan insan sayısı yine bu kadar fazla olacak mı? Yoksa tüm dünya sohbet etmek ve sosyalleşmek için yine eski alışkanlıklarına mı dönecek, bilinmez…

Şu an için kesin olan şey şu ki: Clubhouse hala pek çok kişinin merak ve ilgi odağı olmaya devam ediyor. Uygulamayı gerçekten severek kullanan kitlenin çoğunluğu ise uygulama tamamen herkes tarafından kullanılabilmeye başladığında ve pandemi dönemi sona erdiğinde ortaya çıkacak.

Kaynak: https://l24.im/0wKPV

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close