Dünyanın En Küçük ve Kendi Kendini Katlayabilen Origami Robotu

Cornell Üniversitesi araştırmacıları; ince, iki boyutlu malzemelerin kendi kendilerini 3 boyutlu figürler şeklinde katlamalarına olanak sunan mikron boyutlu bellek aktüatörleri geliştirdi.

Kendi kendilerini origami kuşları şeklinde katlayabilen robotlar, bu işlemi 100 milisaniye içinde gerçekleştirebiliyor. Ek olarak kendilerini binlerce kez düzleştirip yeniden katlayabiliyor.

Hareket etmek için sadece 1 volt elektriğe ihtiyaç duyan robotlar, bir kez katlandıktan sonra, elektrik olmasa bile şekillerini koruyabiliyor.

Klasik Arabalar; Yeni Nesil, Elektrikli Araçlara Dönüşecek

Zero Labs; 5 yıldan fazla süren çalışma ve test aşamalarının ardından klasik arabaları, elektrikli araçlara dönüştürebilecek bir platform geliştirildiğini açıkladı.

Çok sayıda model ve markadan benzinli ve dizel araçları elektrikle çalışabilecek hale getiren platform henüz seri üretim ve satış aşamasına geçmese de şirket, bu konuda son derece iddialı görünüyor.

Söz konusu dönüşüm için ilk olarak şirketin “tehlikeli” olarak tabir ettiği bölümler araçtan çıkarılıyor ve türünün ilk örneği olan elektrikli platformla değiştiriliyor. Platform; 1970’li yıllar ve daha öncesinde üretilmiş kamyonetlerden arazi araçlarına kadar pek çok modele entegre edilebiliyor.

Patlamayan, Havasız Lastikler Geliyor

NASA, uzay teknolojilerini dünyaya getiriyor. SMART Lastik Şirketi ile bir iş birliğine imza atan NASA, havasız ve asla patlamayan lastikleri piyasaya sürmek için bir ekip oluşturdu.

Lastiklerde NASA’nın daha önce Mars keşif aracı için geliştirdiği teknolojiler kullanılıyor. İçerisinde hava yerine birbirine bağlı yaylar olan lastikler, bu sayede hiçbir zaman patlamıyor ve delinmelere karşı da dayanıklı hale gelmiş oluyor.

Lastiklerde kullanılan akıllı metal, sahip olduğu hafıza sayesinde, lastiğin şekli bozulduğu zaman kendi kendine yeniden orijinal şeklini almasını sağlıyor.

Kaynaklar:

https://mashable.com/video/cornell-university-origami-nanobots/

https://www.zerolabs.com/platform

https://mashable.com/video/nasa-airless-tire/

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close