Günlük hayatımızın akışındaki değişimler o kadar hızlandı ki teknolojide meydana gelen ve 1 yıl öncesine kadar hayal edemeyeceğimiz gelişmelerle ilgili duyduğumuz haberler bizi şaşırtmaz oldu.

Massachusetts Institute of Technology araştırmacıları, içerisinde elektronik sensörlerin yer alabildiği kumaşlarla kıyafet üretilebilmesine olanak sağlayan bir çözüm geliştirdiler. Bu teknoloji sayesinde kıyafetler içerisinde yer alan sensörlerle insan vücudundaki sıcaklık, solunum ve kalp atışı gibi hayati verilerin izlenmesi amaçlanıyor.

Makinede yıkanabilen bu kıyafetlerdeki sensörler kıyafeti giyen kişiye göre özelleştirilebilir olarak tasarlanabiliyor. Bu sensörler sayesinde insanların nerede oldukları fark etmeksizin sağlıklarının yerinde olup olmadığının kontrol edilebilmesi hedefleniyor.

Yerleştirilebilir Sensörlerin Yetenekleri

Uzun ve esnek sensör şeritlerinin epoksi maddesiyle kaplandıktan sonra kumaş içerisine dokunması ve kıyafetlerin içerisine yerleştirilmesini sağlayan bu teknolojinin deneme aşamasında araştırmacılar ısı ve hız ölçen sensörler yerleştirdikleri tişört ile kullanıcısının vücut sıcaklığı, kalp atışları ve solunum oranını ölçmeyi başardı. Elde edilen bu veri kablosuz olarak akıllı telefonlara aktarıldı.

Uzaktan İzleme Yapılabiliyor

Spor yapan bir kullanıcı üzerinde yapılan denemelerde kişinin egzersiz esnasında vücudunda meydana gelen sıcaklık, kalp atış ve solunum verileri izlendi. Kıyafet içerisinde sensörlerin vücudun farklı bölgelerinden veri almayı sağlaması araştırmacıların vücudun farklı bölgelerindeki ısı değişimlerini izlemesini ve aralarındaki bağıntıyı anlamlandırmasını da sağlıyor.

Tişörtler farklı boy ve yapılarda vücut tiplerine göre kolayca uyarlanıp üretilebiliyor. Bundan sonraki amaçlarının, sensörleri pantolon gibi farklı kıyafetlerde de uygulamak olduğunu belirten Massachusetts Üniversitesi Medya Sanatları ve Bilimleri LG Electronics Kariyer Gelişimi Asistan Profesörü Canan Dağdeviren, kandaki oksijen oranı gibi farklı parametreleri ölçebilen sensörler üzerinde de çalıştıklarını ifade ediyor.

Bu yöntem sayesinde hekimler hastalarının değerlerini uzaktan takip edebileceğini de belirten Dağdeviren, bunun uzaydaki astronotlarda da kullanılabileceğini belirtiyor.

NASA’nın da desteklediği bu proje önümüzdeki dönemde kullanıcılardan toplanan veriler üzerinden yapılacak risk değerlemeleriyle sigorta şirketlerinin kişiye özel sağlık sigortası poliçeleri yaratmasına olanak sağlayacak fırsatlar da yarabilir. Ancak bu noktada kişisel verilerin gizliliğiyle ilgili yönetmeliklerin de devreye gireceğini öngörmek gerekiyor.

Kaynaklar:
http://news.mit.edu/2020/sensors-monitor-vital-signs-0423

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close