Her firma gibi girişimlerin de hayatta kalmak için para kazanmaya ihtiyacı vardır. Ana motivasyonunuz para kazanmak olmasa bile, hedeflerinize ulaşmak için bunu yapmak zorundasınız.

Para kazanmanın en basit denklemi, insanları ürün veya servisinize size mâl olduğundan daha fazla para vermeye ikna etmenizdir. Bu maliyete reklamdan pazarlamaya, AR-GE’den üretime ürünün hedef kitleye ulaştırılması için gerekli tüm harcamaların dahil olduğu unutulmamalı.

Eğer ücretsiz bir ürününüz varsa, müşteri kazanmak için ekstra maliyetlerin altına girmemelisiniz. Ana geliri reklam olan girişimler için bu gerçekten zor bir yoldur. Bunun yerine, insanların arkadaşlarıyla paylaşacağı ve kullanıcı tabanı organik olarak artacak ürünler geliştirmeyi hedeflemelisiniz.

Birçok girişimci farkında olmadan sıfırı tüketiyor

Müşteri yaşam boyu değeri (LTV) 1000 dolardan düşük bir ücretli ürününüz varsa, direkt satış metodu sizin için kârlı olmayacaktır. SEO, SEM, reklam, mailing gibi farklı müşteri kazanma yöntemlerine yönelebilirsiniz. Eğer LTV 1000 doların üzerindeyse, o zaman belki direkt satışı finanse edebilirsiniz fakat ürününüzün kolay satılabilir olması önemlidir. LTV 5000 dolar ve üzerinde değilse işe yaramayabilir. Ürününüzü satmanın farklı yollarını deneyip, en uygun yöntemi saptamalısınız. Hacking Sales kitabı bu konuda yol gösterici değerli bilgiler sunuyor.

En kısa sürede girişiminizin kârlı hale gelmesini sağlamalısınız. Eğer az da olsa sürdürülebilir bir kâr yakalarsanız, işte o zaman girişiminizi potansiyeline ulaştıracak koridora girmişsinizdir demektir.

Gözünüzü nakit akışından ayırmayın. Kulağa her ne kadar inanılmaz gelse de, birçok girişimci farkında bile olmadan sıfırı tüketiyor.


Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close