NASA, SpaceX gibi dünyaca ünlü kurumlar tarafından tercih edilenler mi dersiniz, yapay zekâ teknolojisiyle alanında ilklere imza atanlar mı? Hepsi İTÜ ARI Teknokent’te!

Bu yazımızda sizleri İTÜ ARI Teknokent’in programlarıyla yurt dışına açılmış Türk girişimcilerle tanıştıracağız. Sizler de girişimcilerimizin dünyanın dört bir yanında insanların hayatını nasıl kolaylaştırdıklarını ve ülkemizi nasıl en iyi şekilde temsil ettiklerine şahit olacaksınız. 

Teleporter

Sanal gerçeklik (VR) teknolojisine dayalı bir deneyim platformu olan Teleporter, İTÜ Çekirdek Erken Aşama Kuluçka Merkezi’nde Dilara Keçeci ve Aslan Yerdelen tarafından kuruldu.  Oyun oynamayı seven kullanıcılar için tasarlanan bu ortamda kullanıcılar, içerisine akıllı telefon yerleştirilmiş bir sanal gerçeklik gözlüğüyle dünya çapında popüler oyunları ve spor, müzik, e-spor alanındaki etkinlikleri oradaymış gibi izleyebiliyor.

Teleporter’ın sunduğu ayrıcalıklar bununla sınırlı kalmıyor tabii ki! Kullanıcılar ortamdaki arkadaşlarıyla etkileşimde bulunabildikleri gibi bu yayınları yapan yayıncılarla da doğrudan etkileşime geçebiliyorlar. Ekibimiz şu an kullanıcıların oyunların içine girmelerine imkân tanıyan bir özellik üzerine çalışıyor ve Wired UK Dergisi’nin her yıl yayımladığı “Europe’s 100 Hottest Startups” listesinde son 3 yıldır göğsümüzü kabartmaya devam ediyor! Geçtiğimiz yıl TİM Draper liderliğinde bir yatırımcı grubundan 3 milyon TL değerinde yatırım aldıklarını da ekleyelim.

Miops

Onur Çelik ve Erkan Yiğiter’in 2013 yılında kurdukları MIOPS Teknoloji, profesyonel anlamda fotoğraf ve video çekimi yapmayı seven kullanıcıların hayatını kolaylaştırarak en mükemmel görüntüyü elde etmelerine odaklanıyor. Doğal reflekslerle yakalamanın zor olduğu, yüksek hızlı anlık olayların fotoğraflanması fikriyle yola çıkan girişimcilerimiz, tamamen el ile üretilmiş ilk ürünleri olan MIOPS Smart ile 2014 yılında ABD ordusu ve NASA’nın dikkatini çekmeyi başardı. Ardından SpaceX’in kurucusu Elon Musk’ın da takdirini alan ekibimiz, 2018 yılında geliştirdikleri Capsule360 ürünüyle dünyaca ünlü fonlama platformu Kickstarter tarafından fonlanmaya başladı.

Üretimlerin tamamını yurt içindeki yerli kaynaklarla yapan Miops, bugüne kadar 10.000’i aşkın kullanıcıya ulaştı ve 2018 itibarıyla hem www.miops.com web sitesi üzerinden hem de 20 farklı ülkede bulunan bayilikleri aracılığıyla satış yapıyor. Miops hali hazırda Ar-Ge çalışmalarını İTÜ ARI Teknokent’teki ofislerinde yürütüyor ve geçtiğimiz yıl katıldığı Innogate programı sayesinde globaldeki çalışmalarına ivme kazandırdı.

Pixery

Mobil video uygulamaları geliştiren bir yazılım firması olan Pixery, 2014 yılında Dr. Kemal Uğur ve Dr. Oğuz Bici tarafından geliştirildi. Yalnızca ileri seviye video editörleri tarafından kullanılabilen video efektlerini; sanal gerçeklik, makine öğrenmesi ve yapay zekâ tabanlı mobil uygulamalar aracılığıyla 7’den 70’e herkesin kullanımına açan Pixery Labs ekibimiz, bugüne kadar geliştirdiği iki uygulamay piyasaya sürdü: Funimate ve Impresso.

Apple tarafıdan “2016’nın En İyi Uygulaması” seçilen ve Google tarafından ise “Editörün Seçimi” olarak sunulan Funimate, 40 milyonu aşkın kullanıcıya erişti. Ekibimizin henüz çok yeni uygulaması olan Impresso’nun ise şimdiden 300 bini aşkın kullanıcısı bulunuyor.

Monument

Ercan Erciyes ve Semih Hazar tarafından 2015 yılında kurulan Monument, dünyanın ilk yapay zekâ destekli kişisel bulut sistemi olarak mobil cihazlardaki depolama problemine yeni nesil bir çözüm sunuyor.  Monument, kamera ve cep telefonlarındaki görüntülerin herhangi bir bilgisayara gerek duymadan depolanmasına; zaman, mekân ve yüz tanıma özelliği sayesinde kişilere göre gruplandırılmasına; görüntülere internet bağlantısı olmaksızın TV üzerinden erişilebilmesine imkân tanıyor.

Ekibimiz, disk üzerinde oluşturulan kişiye özel bulutların üçüncü partilerle paylaşılmasının önüne gecen çözümler de sunuyor. İçeriklerin istendiği takdirde şifreleme yöntemiyle farklı bulut servisleri üzerinde yedeklenmesi de pek tabii mümkün. Tüm bu özellikleriyle Monument, kullanıcıların güvenlik, gizlilik ve platform bağımlılığı gibi konulardaki endişelerini ortadan kaldırıyor.

Logiwa

Tedarik zinciri yönetiminde yazılımsal çözümler üretmeyi amaçlayan Logiwa, Erhan Musaoğlu ve Çağdaş Yıldız tarafından ilk olarak 2004 yılında “LA Software Group” adıyla kuruldu. 2017 yılında Revo Capital’den aldığı yatırımla birlikte ismini Logiwa olarak değiştiren şirket, bugün Trendyol, Koton, DHL, Şişecam gibi büyük firmalara hizmet veriyor.

Logiwa, tüm tedarik, depo ve sipariş yönetimi süreçlerini entegre bir şekilde tek elden yönetmeye olanak tanıyan yazılımlar geliştirerek şirketlerin maliyetlerini ciddi oranda azaltmasıyla da dikkat çekiyor. Innogate programı sonrasında globaldeki çalışmalarına ivme kazandıran Logiwa ekibi, halihazırda çalışmalarını Chicago’da yürütüyor.

Pubinno

Dünyanın ilk yapay zekâ tabanlı akıllı bira musluğu olan Pubinno, 2014 yılında Can Algül ve Necdet Alpmen tarafından hayat geçirildi. Bu musluklar tek tuşla bira doldurmayı kolaylaştırıyor, biranın servis kalitesini artırıyor ve taşmayı engellediği için sıklıkla karşılaşılan fire problemini de azaltıyor. Pubinno muslukları bugün Amerika, İsrail, Hindistan, Almanya, Hollanda, İtalya ve Türkiye olmak üzere toplamda 7 ülkede, 200’ü aşkın mekânda kullanılıyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close