Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre 35 yıldan daha kısa bir süre sonra dünya nüfusunun 3’te 2’sinin şehirlerde yaşaması bekleniyor. Şehirlerin bu denli yüksek insan nüfusunu barındırabilmek için yüksek teknolojik imkânlara sahip olması gerekecek.

Business Insider’ın, aralarında kişi başına alınan patent sayısı, girişimler, teknoloji girişimleri, akıllı telefon kullanımları gibi 10 temel faktörü göz önünde bulundurarak yaptığı araştırmaya göre ileri teknoloji şehirleri listesine aday olabilecek bir şehir listesi belirledi.

Geleceğin insanlarının yaşamlarını sürdüreceği şehirlerden bazıları şöyle;

10) Chicago

Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir araştırmaya göre ülkedeki ileri teknoloji işçi istihdamında ilk 5’te yer alıyor. Şehir aynı zamanda şehir içi ulaşım ve planlama çözümleriyle ilgili araştırmalar vasıtasıyla da bu listeye giriyor.

9) Toronto

Toronto, Kanada’da büyük çoğunluğu 50 kişi ve altında çalışana sahip olan bilgi işlem firmalarının –ki bu durum genç çalışanlardan oluşan ve geleceğe etki edecek genç firmalara işaret ediyor- %30’unu barındırıyor. Şehir genelindeki firmaların yıllık gelirleri 52 milyar doların üzerinde.

8) Singapur

Şiddetli yağışlara ev sahipliği yapmasının yanında Singapur, yazılımcıların ve girişimci yatırımcıların da Uzakdoğu’daki merkezlerinden biri konumunda. Şehir yönetimi Massachusetts Institute of Technology ile iş birliği halinde yürüttüğü bir projeyle şehirde arabalara olan bağımlılığı azaltacak hafif raylı toplu ulaşım sistemi üzerinde çalışıyor.

7) Boston

Biyoteknoloji ve robot teknolojisi alanında faaliyet gösteren birçok firmanın faaliyet gösterdiği şehirde, dünyanın en büyük teknoloji ve e-ticaret firmalarından Facebook ve Amazon’un da ar-ge ofisleri bulunuyor.

6) Seul

Geleceğin şehri olarak tanımlanan Güney Kore’nin başkenti Seul, gelişmiş metro sistemiyle bunu kanıtlıyor. 2thinknow verilerine göre Seul’de yapılan patent başvuruları dünyanın tüm şehirlerinden daha fazla. Dünyanın hemen her yerinde kullanılan mobil cihazlardaki LTE teknolojisinin de geliştirildiği Seul, yalnızca resimler üzerinden alışveriş yapılabilen sanal mağaza teknolojisinin de ana vatanı konumunda.

5) Taipei

Endüstriyel tasarım alanında lider kentlerden biri olan Tayvan’ın başkenti Taipei, yazılımdan ziyade donanımsal teknoloji üzerine odaklanmış durumda. Asus, Acer, MSI ve Gigabyte gibi birçok bilgisayar firmasının evi konumundaki şehir, yüksek sayıda sermaye sahibinin de yaşadığı bir şehir olarak biliniyor.

4) Los Angeles

İlk aklınıza gelen fikre inanmayın. Los Angeles sadece film endüstrisi ile ayakta duran bir şehir değil. 2014 yılında açıklanan bir rapora göre Los Angeles, yüksek teknoloji ve bilgi işlem alanında Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tüm eyaletlerden daha fazla iş imkânı barındırıyor. Girişimler ve yatırımcılar, Los Angeles şehrinde tekonoloji sektörüne olan talebin ana karakterleri.

3) Londra

Dünyanın hâlihazırda en gelişmiş raylı sistem ağına sahip Londra’da Crossrail projesiyle hayata geçecek olan 10 yeni hat mevcut 30 istasyonla bağlanacak. Bu proje aynı zamanda 20 milyar Amerikan dolarına sahip bütçesiyle Avrupa’nın en büyük inşaat projesi.

Yine 2thinknow’a göre Londra’da dünyanın tüm şehirlerindeki girişimlerden daha fazla girişim ve yazılımcı bulunuyor. Hesaplamalara göre Londra’da bilgi işlen sektöründe Kaliforniya’dan daha fazla iş imkânı bulunuyor. Yine tahminlere göre Londra önümüzdeki on yıl içerisinde 11 binden fazla yeni teknoloji işçisine ev sahipliği yapacak.

2) New York

New York, 7 binden fazla ileri teknoloji firmasına ev sahipliği yapıyor. 2013’ün ilk çeyreğinde bu sektörde çalışan 100 binden fazla insana iş imkânı sağlandı. Şehir barındırdığı girişim firmalarının yanı sıra dijital sistemlerle entegre olan 500’den fazla kiosk ve Manhattan bölgesinde halka açık birçok açık alanda bulunan ücretsiz kablosuz internet ağı imkânı ile bu alanda teknoloji kentlerine önderlik ediyor.

1) San Francisco

Silikon Vadisi’nin bulunduğu San Francisco teknoloji ve yazılım alanında şüphesiz dünyanın ilk sırasında yer alıyor. Girişimcilik ve yatırımcılık burada bir iş modelinden ziyade yaşam şeklini almış durumda, belki de bu şehrin en büyük avantajı burada yaşayan ve teknoloji alanında bir girişim projesine sahip birçok yarışmacı insanın burada bu yaşam şeklini bir kültüre dönüştürmüş olması.

İTÜ ARI Teknokent, geleceğin şehirleri arasında yer alan Chicago, New York ve San Francisco’daki ofisleriyle girişimcilerinin dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmesine ve uluslararası bir network oluşturmasına olanak sağlıyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close