İTÜ Çekirdek girişimlerimizin yatırım serüvenlerini mercek altına aldığımız röportaj serimizden herkese merhaba! Röportaj serimizin girişimcilerimize fayda sağlamasını umuyoruz.

Aklınıza takılan herhangi bir soruda, https://blog.itucekirdek.com/iletisim/ adresinde yer alan mesaj kutucuğunu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz!

Yatırıma Giden Yol röportaj serimizin üçüncü konuğu, doktorların bilgi, deneyim ve vizyonlarını paylaşabildikleri, anlık yorumlarla zenginleşen, hayata dair pek çok paylaşımı da içinde barından kullanıcı dostu bir iletişim alanı ve online medikal eğitim platformu, Doctor Follow. Doctor Follow’un Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Bekir Çakmak sorularımızı yanıtlıyor!

Uzm. Dr. Bekir Çakmak, Doktor Follow Kurucu Ortağı & Genel Müdürü

Bekir Bey merhaba, sizi ve Doctor Follow ekibini okuyucularımıza tanıtmak isteriz.

Adım Bekir Çakmak. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanıyım. 2012 yılından itibaren İstanbul’da özel sağlık sektöründe yer alıyorum. Uzun yıllardır dijital sağlık projeleri ile ilgilendikten sonra odağımı mobil sağlık teknolojilerine yönelttim. Son iki yıldır Doctor Follow mobil sağlık aplikasyonu projesi için çalışıyorum. 2019 yılı İTÜ Çekirdek girişimi olarak İTÜ ARI Teknokent’te aldığım dersler, doktorluk mesleğimin yanında bana iş insanı kimliği sağladı. Tıp, bilişim ve iletişim kesişiminde sevdiğim işi yapmanın mutluluğunu yaşıyorum.

Dr. Enes Güler

Adım Enes Güler. Acil Hekimi olarak görev yapmaktayım. Son 5 yıldır sosyal medyada meslektaşlarımla ve tıp fakültesi öğrencileriyle tıbbi veriler, vakalar ve tecrübelerimi paylaşıyorum. Eşsiz bir yer olarak gördüğüm sanal dünya ile gerçek hayat arasındaki bağı kuvvetlendirmek ve insanlığa faydalı olabilmek için tıp kitapları yazıyorum ve Doctor Follow projesinde çalışıyorum.

Doktor Follow nedir? Ne yapar?

Doctor Follow, doktorların bilgi, deneyim ve vizyonlarını paylaşabildikleri, anlık yorumlarla zenginleşen, hayata dair pek çok paylaşımı da içinde barından kullanıcı dostu bir iletişim alanı ve online medikal eğitim platformudur.  Kullanıcıları kimlik kartıyla onaylanmış doktor, diş hekimleri ve bu fakültelerden mezun genç arkadaşlarımızdan oluşmaktadır.

“2012 yılında profesyonel iş hayatıma atıldığım ilk gün aklıma “Bir doktor olarak bütün ömrüm boyunca hayatına dokunabileceğim hasta sayısı kaç?” sorusu gelmişti. Ardından hesaplama yaptım ve ulaştığım sayı bana yetersiz gelmişti. Daha çok yaşama dokunmak ve daha fazla yarar sağlamak istediğime karar verdim.”

 

Girişiminizin bir kuruluş hikayesi var mı?

2012 yılında profesyonel iş hayatıma atıldığım ilk gün aklıma “Bir doktor olarak bütün ömrüm boyunca hayatına dokunabileceğim hasta sayısı kaç?” sorusu gelmişti. Ardından hesaplama yaptım ve ulaştığım sayı bana yetersiz gelmişti. Daha çok yaşama dokunmak ve daha fazla yarar sağlamak istediğime karar verdim. Biraz araştırdığımda bunun için en uygun yolun dijital sağlık kanalları olduğunu gördüm. Dijital kanalları kullanarak pek çok proje yapabilir, daha fazla sayıda insana dokunabilirdim. Bu vizyonla 2018 yılında Silikon Vadisi’ne gittim ve orada uzun süreli bir eğitim aldım. Türkiye’ye döndükten sonra da Dr. Enes Güler ile birlikte, Tazefikir Grup’un da desteğiyle Doctor Follow uygulamasını hayata geçirdik.

Rakiplerinizden sizi ayıran özellik nedir?

Mevcut özelliklerimiz ile direk rakibimiz olmasa da iletişim platformu olarak kullanılan Facebook grupları, Whatsapp ve Twitter dolaylı rakiplerimiz sayılabilir. En büyük farkımız kimlik onaylı ve uygun çerçevede sağlanmış güvenli alan ile kullanıcılarımıza etkin iletişim konforunu sunabilmemizdir. Aynı zamanda birçok doktor ve doktor adayının çok hızlı bir şekilde ulaşabileceği online medikal eğitim platformumuzun olmasıdır.

DoctorFollow 1 milyon TL Yatırım Aldı!

Yakın zamanda bir yatırım aldınız. Süreç nasıl gelişti, kimler katıldı sürece, neler yaşandı?

Dr. Enes Güler ile başladığımız bu heyecanlı süreçte, bizimle aynı vizyonu paylaşan Tazefikir Grup ile yollarımız kesişti. Tazefikir Grup hem 1 milyon TL nakit yatırımı yaptı hem de sektörünün öncüsü olarak tecrübelerini ve altyapısını bizimle paylaştı. Yaklaşık 8 aydır beraber çalışıyoruz ve tam bir doku uyumu sağladığımızı söyleyebilirim.

Doctor Follow’un hedefleri neler?

Bir dijital sağlık şirketi olarak önce sağlık profesyonellerine daha sonra insanlığa faydalı olmak istiyoruz. İçerisinde bulunduğumuz pandemi sürecinde global olarak kendini kanıtlamış sağlık sektörümüz gibi biz de mobil sağlık teknolojileri konusunda kendimizi bütün dünyaya tanıtmak istiyoruz. Yol haritamızda ulusal operasyonel süreçlerimiz tamamladıktan sonra yakın zamanda global pazara yer almak var.

“Hem sosyal hem de maddi olarak en zor zamanlarımızda bile bütün inancımızla yolumuza devam ettik. İnancımız o kadar güçlüydü ki mecbur kaldığımız zamanlarda köklü değişimler yapmaktan bile çekinmedik.”

Bir girişimci olarak mutlaka inişleri ve çıkışları yaşamışsınızdır. Peki, yapamayacağım artık deyip, bırakma noktasına geldiğiniz oldu mu?

Başarısını kanıtlamış diğer bütün girişimler gibi biz de hiçbir zaman bırakma noktasına gelmedik. Hem sosyal hem de maddi olarak en zor zamanlarımızda bile bütün inancımızla yolumuza devam ettik. İnancımız o kadar güçlüydü ki mecbur kaldığımız zamanlarda köklü değişimler yapmaktan bile çekinmedik.

Yatırım almak isteyen ya da yatırım turunda olan girişimlere tavsiyeniz ne olur?

Her sektörün kendine özgü kuralları var ve bunları bilmeden ya da tecrübe etmeden başarılı olunabileceğini düşünmüyorum. Girişim yapacakları alanda eğer yeterli tecrübe ve bilgiye sahip iseler bu dünyaya adım atmalarını tavsiye ederim aksi halde başarısızlık bir tesadüf olmaz.

Sektörünüzün gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Pandemi öncesi mobil sağlık teknolojileri pazarında önümüzdeki 7 yıl içerisinde yaklaşık olarak 10 katlık bir büyüme bekleniyordu. Sanırım bu süre çok daha kısa olacak.

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Doctor Follow olarak doktorlar için hizmet veriyor olsak da özellikle tıbbi dernekler ve üniversiteler gibi bilimsel topluluklar ile kurumsal olarak işbirliği yapıyoruz. Önümüzdeki 6 aylık süreçte Türkiye’de yer alan 160’a yakın sayıdaki tıbbi derneklerin yarısından fazlasını Doctor Follow dijital ağına katmayı hedefliyoruz.

Online medikal eğitim platformumuzu daha da genişletip doktorlarımıza mezuniyet sonrası eğitimlerinde ve mesleki gelişimlerinde yardımcı olmak istiyoruz.

Oya Ayanoğlu

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close