Hayatınızda önemli kararlar almak zorunda olduğunuz anlar vardır. Mesleki yaşamınızla ilgili hayatınızda yeni kararlar almak zorunda hissediyorsanız belki de bir şeylere yeniden başlama heyecanını yaşamak istiyor olabilirsiniz.

Yaşamınıza yeni bir yön verme aşamasındayken alacağınız kararların arefesinde size yardımcı olabilecek bazı tavsiyeleri derledik. Belki de bu girişimciliğe attığınız ilk adımdır, kim bilir?

Sizi Bu Karar İten Neden Nedir?

Çalıştığınız sektörden mi sıkıldınız, yoksa yaptığınız iş sizi tatmin mi etmiyor? Belki de size daha iyi geleceğini düşündüğünüz ama bir türlü cesaret edemediğiniz bir uğraş var. Öncelikle bu durumdaysanız kendinizi kötü hissetmenize gerek yok. Sizin durumunuzda olan milyonlarca insan olabilir. Sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde insanlar hayatları boyunca 5 ile 7 kez iş değiştiriyor ve hatta çalışanların %30’u her 12 ayda bir iş değiştiriyor ya da farklı bir kariyere yönleniyor.

Kısa Yol Yok

Kariyerinizi farklı bir alana yönlendirmeye karar verme aşamasına geldiğinizde bunu bir kaçış planı olarak adlandırmamalısınız. Yönelmek istediğiniz alanda gerçekten var olmak istiyorsanız, öncelikle bunun için kat etmeniz gereken bir yol olduğunu göz önünde bulundurmalısınız. Bulunduğunuz noktadan memnun olun ya da olmayın, oraya varıncaya kadar hangi aşamalardan geçtiğinizi düşündüğünüzde yolun aslında kısa olmadığını göreceksiniz. Buna zihinsel olarak kendinizi hazırlamanız en önemli aşamalardan biridir.

Sabit Bir Hızla İlerleyin

“Hızlı koşan çabuk yorulur.” atasözü aslında yaşamın tümünde karşılık bulabilecek bir öğüt verir.

“Bir süreçte başarılı olmanın anahtarı yetenekten ziyade o sürece harcanan zaman, enerji, adanmışlık ve istikrarlı olmakla ilgilidir.” Bu söze kariyer yolculuğunu üst seviyelerdeyken değiştirmiş ve kendi işini kurmaya karar vermiş bir sağlık sigortası danışmanına ait.

Keşfetmenin Tadını Çıkarın

Yeni kararlar alırken önceden her şeyi planlayıp hareket etmek, yola daha huzurlu çıkmak için doğru görünebilir ancak yolda karşılacağınız aksilikler ve planınızı değiştirmek zorunda kalmak size vazgeçirebilir de. Bu yüzden yeni bir yol çizerken yapmakta olduğunuz işe devam edip küçük adımlarla yapmak istediğiniz yola yönelebilirsiniz. Örneğin eğer imkân varsa bir kursa kaydolmak size yardımcı olabilir.

Eğer yapmak istediğiniz şey hakkında bir fikriniz yok ve sadece yapmakta olduğunuz işi bırakmak istiyorsanız belki de yeni şeyler keşfetmek için kendinize bir süre ayırmanız ve farklı farklı uğraşlar denemeniz gerçekten neyi sevdiğinizi anlamanıza yardımcı olup, zevkle yapacağınız işi bulmanıza yardımcı olabilir.

Kararınız ve içinde bulunduğunuz koşullar ne olursa olsun bundan sonraki hayatınızı belirleyecek olan en önemli şey sizin terichleriniz olacak. Yeni kariyer yolculuğunuzda şimdiden bol şans!

Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.entrepreneur.com/article/352657
https://www.forbes.com/sites/josephliu/2019/04/02/successfully-change-careers/#6aadb394525c

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close