OYUN SEKTÖRÜNDE GELİR MODELLERİ
Dijitale dokunan her şeyin büyüme potansiyeli bir o kadar yüksek olduğu gibi oyun sektörü; dijital dünyanın bir parçası olarak yaşayan bir ekosisteme sahip. Deneyim açısından yenilikçi olduğu ve insanları çeken çok fazla detaya sahip olduğu için çok hızlı büyüyen ve insanlara da fırsat sunan karlı bir sektör olma özelliğine sahip. Yıllık 150 milyar dolarlık bir sektör haline gelen bilgisayar, mobil ve konsol oyun endüstrisinin önlenemez yükselişiyle, çocuklarını oyunun başından kaldıran ebeveyn döneminin kapanmaya yakın olduğunu söyleyebiliriz.
Hatırlayacağınız gibi yakın dönemde Türkiye çıkışlı bir oyun şirketi olan Peak Games, dünyanın en büyük oyun şirketlerinden biri olan Zynga tarafından 1.8 milyar dolarlık bir anlaşmayla satın alınmış ve böylece Türkiye’nin ilk unicorn girişimi unvanını almayı başarmıştı.
Peki Oyun Sektörü Girişimcilere Ne Vadediyor?
Girişimciliği tetikleyen en önemli dürtülerden biri de şüphesiz büyüyeceği öngörülen bir alanda yatırım yapmak. Oyun sektörünün her yıl katlanarak büyümesi, pandemi döneminin bu büyümeyi daha da hızlandırması ve oyun girişimcilerine yapılan büyük yatırımlar girişimcilerin de kaçınılmaz olarak dikkatini çekiyor.
Oyun dünyasının geleceğinde mobil oyun pastasının daha da büyüyeceğini söylemek kesinlikle yanlış olmayacaktır. 2019 yılında dünyada 156 milyar dolarlık bir pazara sahip olan oyun sektörünün gelirinin %51’i mobil oyunlardan elde ediliyor. 2021 yılında ise bu rakamın 180 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Türkiye’de ise oyun sektörü, 2019 raporunu paylaşan Gaming in Turkey verilerine göre, 32 milyon oyuncu sayısı ve 830 milyon dolara yaklaşan bir sektörü büyüklüğüne sahip.
Oyun teknolojileri, Türkiye ekonomisi için çok büyük bir açılıma sahip ve şu ana kadar çok küçük bir potansiyelini kullandığımız oyun sektörü Türkiye’de 5 yıl içerisinde yılda 5 ile 10 milyar dolar kazandırabilecek bir potansiyele sahip.
Oyun Sektöründe Nasıl Gelir Elde Ediliyor?
İşinizi severek yapmanın başarıdaki rolü tartışılmaz bir gerçek. Bunun yanında işinizi yapmak için başlangıç aşamasında dahi olsanız, sahip olmanız gereken donanımlar bulunuyor. İşinizi yönetmeye başlayacağınız aşamada en önemli aşamalardan bir tanesi de işinizi sürdürülebilir kılacak bir gelir modeli yaratmanız.
2019 yılında dünyada 156 milyar dolarlık bir pazara sahip olan oyun sektörünün gelirinin %51’i mobil oyunlardan elde ediliyor. Hal böyle olunca oyun sektörü girişimcilerinin en önemli hareket noktasını da mobil oyunların oluşturması gerektiği kaçınılmaz bir gerçek.
Oyun sektöründeki mevcut mobil oyunların büyük çoğunluğu “freemium” olarak da adlandırılan model üzerinden kullanıcı kazanmaya çalışıyor. Bu modelde kullanıcılar oyunu bedava oynayabiliyorken, oyun içinde gelişim sağlamak ve hızlı ilerlemek için yapacakları satın almalara yönlendiriliyor.
Oyun modelinizi yarattıktan ve belli bir kullanıcı sayısına eriştikten sonraki en önemli eşik aslında tüm mobil uygulamalarda olduğu gibi kullanıcınızı elde tutabilmek.
Bu aşamada öncelikli olarak karar vermeniz gereken şey oyununuzun nasıl bir kullanıcı kitlesine ulaşmasını istediğiniz olacaktır. Hedeflediğiniz kullanıcı kitlesinin beğenilerini göz önünde bulundurarak, onlara beklentileri doğrultusunda bir deneyim sunmak en önemli önceliğiniz olmalı. Bu aşamada oyun içi reklam ve harcama yöntemlerinin de hedef kitlenizin kullanım alışkanlıklarına uygun olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.
Kullanıcıların çoğu, oyun içi satın alma gelir modelinde herhangi bir harcama yapmadan oyun oynuyor. Bu aşamada gelirinizi artırmak amacıyla kullanıcıların reklam izleyerek oyun içi bazı yetkinlikler kazanmasını sağlayan “ödüllü reklam” modelini tercih edebilirsiniz.
İlerleyen aşamalarda kullanıcılarınızın oyun için kullanım alışkanlıklarından elde edeceğiniz veriler bir sonraki adımlarınız öncesi önemli bir yol gösterici olacaktır. Dolayısıyla veri ve makine öğrenimi destekli programlar kullanmak kullanıcılarınızı elinizde tutmak ve onlarla etkileşime geçebilmek için size önemli doneler sağlayacaktır.
İTÜ Çekirdek #GameTech Programı ile Oyun Girişimcisi Olmaya Ne Dersin?
İTÜ ARI Teknokent ile Teknoloji ile Üretelim Platformu güçlerini birleştirerek #GameTech programını hayata geçirdi. İş birliği kapsamında Kuluçka Merkezi İTÜ Çekirdek’te oyun teknolojileri alanında ürün/hizmet geliştirilen girişimler destekliyor.
İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi’nde oyun teknolojileri alanında ürün veya hizmet geliştiren girişimlerin destekleneceği program hakkında detaylı bilgi almak ve başvuru yapmak için http://itucekirdek.com/gametech adresini ziyaret edebilirsiniz.
Kaynaklar:
https://www.blog.udonis.co/mobile-marketing/mobile-games/mobile-gaming-statistics