KORONAVİRÜS’ÜN E-TİCARETE ETKİSİ

Dünya Bankası’nın son olarak açıkladığı verilere göre dünya ekonomisi, ülkelerin aldığı tüm önlemlere ve -destek paketlerine rağmen, 2020 yılında koronavirüs etkisiyle %5,2 oranında küçülebilir.
Ekonomideki bu küçülme etkisi özellikle ulaşım, turizm ve yiyecek-içecek (restoran, kafe, büfe vb.) sektörlerinde ciddi anlamda kendini hissettirirken, operasyon ve satışlarını dijital kanallardan yürüten bazı sektörlerin ise büyümesine katkı sağladı.
E-ticarette Büyüme Gösteren Sektörler
2020 Mart ayı sonunda yıllık bazda sayfa görüntüleme sayıları büyüme gösteren sektörler aşağıdaki gibi sıralandı:
- İş ve Endüstri, Oyuncak ve Oyun
- Yiyecek-İçecek ve Tütün
- Ofis Malzemeleri
- Sağlık ve Güzellik
- İş ve Endüstri
2020 Nisan ayı sonundaki sayfa görüntüleme sayılarındaki büyüme oranlarının en fazla olduğu sektörler ise sırasıyla;
- Oyuncak ve Oyun
- Sanat ve Eğlence
- Spor Ürünleri
- Evcil Hayvan Ürünleri
- İş ve Endüstri
olarak değişiklik gösterdi.
Siparişler göz önüne alındığında ise 2020 Mart ayındaki sıralama şöyle oldu:
- Yiyecek-içecek ve Tütün
- Spor Ürünleri
- İş ve Endüstri
- Yazılım
- Sağlık ve Güzellik
Yine siparişler bazında 2020 Nisan ayındaki büyüme oranlarındaki sıralama ise şöyle gerçekleşti:
- Donanım
- Spor Ürünleri
- Araç ve yedek parçalar
- İş ve Endüstri
- Sanat ve eğlence
Satın Alma Yöntemlerindeki Farklılıklar
Hastalığa yakalanmamak için Dünya Sağlık Örgütü ve ülkelerin resmi sağlık sözcülerinin yaptığı açıklamaların da etkisiyle sosyal mesafe konusundaki farkındalığın artış gösterdiği söylenebilir. Öyle ki Salesforce tarafında yapılan bir araştırmaya göre çevrim içi alışveriş yapan tüketicilerin %36’sı aşı bulunana kadar fiziksel mağazalara gitmeyeceğini ifade ediyor.
Çevrim içi satın alma eğilimleri artmaya devam ederken, ABD’deki tüketicilerin %68’i salgının etkisi azalsa dahi temel ihtiyaçlarını çevrim içi mağazalardan karşılamaya devam edeceklerini belirtiyor.
Çevrim içi alışverişin yüksek ve dar gelirli kitle arasındaki davranış farklılığı ise sadece %6 olarak görünüyor. Yüksek gelir grubundaki tüketicilerin %71’i gelecekte de çevirim içi alışverişi daha çok kullanacağını söylerken, düşük gelirli grupta bu oran %65. Her iki grupta ortak olan bir diğer davranış ise okulların açılacağı dönemde ve yaz tatili boyunca daha az harcama yapmayı düşünüyor olmaları.
Düşüş Gösteren Satın Alma Eğilimleri
Bu dönemde şüphesiz sanal ortamda satın almaları en çok düşüş gösteren sektörler turizm ve ulaşım olarak gerçekleşti. 2020 Mart ayında ABD’de yapılan bir araştırmada katılımcıların 3’te 1’i tatillerini ertelediğini ifade etti. Buna bağlı olarak ev kiralama hizmeti sunan platformlardan AirBNB’nin bu dönemde site ve uygulama trafiğinin ciddi anlamda düşüş gösterdiği görüldü.
Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.worldbank.org/en/publication/global-economic-prospects#:~:text=Global%20Outlook,-Download%20highlights&text=The%20baseline%20forecast%20envisions%20a,economies%20will%20shrink%20this%20year.
https://www.roirevolution.com/blog/2020/05/coronavirus-and-ecommerce/
wto.org/english//tratop_e/covid19_e/ecommerce_report_e.pdf