Bir icat ve ürün çoğu zaman sıfırdan başlayarak yaratılıyor olsa da iz bırakan birçok buluşun inovatif bakış açısının farklı evrelerinin bir araya gelmesiyle oluştuğu öngörülüyor.

Dünyanın en önemli değerlendirme ve araştırma kuruluşlarından biri olan Deloitte şirketine ait bir alt şirket olan Doblin tarafından yapılan araştırmaya göre yenilikçi bir ürün yaratmanın 10 farklı evresi bulunuyor.

Tarihte yer alan önemli ve çığır açan ürün geliştirmelerine imza atmış 2000 yenilikçi ürün üzerinde yapılan incelemeler neticesinde bu önemli ürünlerin çoğunun temelini düşünülenin aksine mühendislik buluşları ya da nadiren yapılan keşifler oluşturmuyor.

Yenilikçiliğin 10 Türü

Buna göre yenilikçi ürünlerinde temelinde yatan temel yaklaşımlar şu şekilde sıralanıyor:

  • Kâr Modeli : Nasıl para kazanırım?
  • Çevre : Değer yaratmak için çevreden yararlanmak
  • Yapı : Yetenek ve varlıkların uyumu
  • Süreç : Orijinal iş yapma metodunun belirlenmesi
  • Ürün Performansı : Ayırt edici özellikler ve fonksiyonellik
  • Ürün Sistemi : Tamamlayıcı ürün ve servisler
  • Servis : Tekliflerinizi kapsayan destek ve geliştirmeler
  • Kanal : Teklifiniz hedef kitleye nasıl ulaşacak?
  • Marka : Teklif ve iş modelinizin sunumu
  • Müşteri Bağlılığı : Sizi büyütecek ayırt edici etkileşim yaklaşımı

Kurulum Aşaması

Yenilikçi bir ürün yaklaşamının ilk dört maddesini oluşturan “kâr modeli”, “çevre”, “yapı” ve “süreç” aşamalarını tek bir çatı altında toplayan kurulum aşamasını bir şirketin altyapısı olarak Kabul etmek gerekiyor.

Bu aşamada yapılanların direkt olarak müşteri odaklı olduğu söylenemez ancak müşteri deneyimi üzerinde etkileri olduğunu söylemek kaçınılmaz.

Bu 4 modelin örnek olaylarını şu şekilde sıralayabiliriz: The New York Times’ın kârlılık modelini oluşturan gelirlerini gazeteye reklam almaktan, dijital medyada üyelik almaya çevirmesi; yapısal tarafta Google’ın çalışanlarına tanıdığı %20 esneklik modeliyle yan ürünler geliştirmesini destekleyerek Gmail ürününün yaratılmasına ön ayak olması; Henry Ford’un sonraları dikey entegrasyon adı verilen tedarik zinciriyle kendi ağını (çevresini) oluşturması; süreç tarafında ise McDonald’s tarafından kullanılan franchising modelinde işletme sahiplerine kendi ürünlerini yaratma olanağı tanıması.

Tekliflendirme (Önerme) Aşaması

İnovatif bir ürün yaratmak için ürününüzün performansına artırma hedefi kaçınılmaz ama bir o kadar da zor bir süreçtir. Bu süreçte karşılacağınız zorlukların başında teknik yeniliklerle geleneksel kurum kültürü gelmektedir. Bazı ilerlemeler rekabette sadece geçici avantajlar sağlamanıza neden olabilir.

Spotify rakiplerini geri de bırakacak seviyede üstünlük kurmasını sağlayan hızlı ve kullanıcı deneyimine odaklanarak üstün bir ürün performansı oluşturdu. Apple, geniş ve birbiriyle entegre olan ürün gamıyla kullanıcılarına katma değer sunan bir ekosistem ve ürün sistemi oluşturdu.

Deneyim

Bu grup, içlerinde en müşteri odaklı yöntemleri oluşturmakla birlikte, başarı kazanma şansı daha düşük olabilmektedir.

Amazon, Amazon Prime adındaki üyelik bazlı servisiyle, normal müşterilerinin sahip olmadığı bazı avantajlar sunmaya başladı. Bu hizmet dahilinde belli koşullardaki bölgelerde 2 saate kadar ürün sipariş teslimatı da yer alıyor.

Patagonia, çevresel konulardaki yaklaşımlarıyla kendisiyle aynı segmentte ürün sunan rakiplerine karşı kendini farklı bir noktada konumlandırarak marka algısını yaratmayı başardı.

Nespresso, oluşturduğu Nespresso Club ile kişiselleştirilmiş müşteri hizmeti deneyimi ve tek kişilik kahveleriyle müşterileri için yeni bir kanal oluşturmayı başardı.

Mercedes, eski ve kullanışsız ürün kullanım kılavuzları yerine artırılmış gerçeklik teknolojisine sahip kullanım kılavuzları yaratarak müşteri bağını kuvvetlendirdi.

Kendinize Uygun Olan Yöntemi Seçmek

10 temel yaklaşımla ele aldığımız inovasyon gerçekleştirme süreçlerini kendi girişiminiz için nasıl uygulayacağınızı soruyor olabilirsiniz. Araştırmayı gerçekleştiren Doblin’in yukarıdaki yöntemleri uygulamak için kullanabileceğimiz taktikleri yayınladığı listeye buradan ulaşabilirsiniz.

Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.visualcapitalist.com/10-types-of-innovation-the-art-of-discovering-a-breakthrough-product/

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close