Girişimcilik uzun ve zor bir yolculuk. Yolun sonunda başarılı olmak da başarısız olmak da var. Önemli olan girişimcinin bu yolda vereceği mücadele ve sonuç ne olursa olsun pes etmemesi.

İTÜ Çekirdek mentorlarından Tayfun Uğur’a göre girişimcilikte başarısız olmak, başarının bir parçası. Girişimciler yaptığı işe inanmalı ve karşılarına çıkacak her türlü zorluğa karşı dayanma gücüne sahip olmalı. Özellikle girişimcilerin 3-4 yıllık bir süreci kapsayan girişimlerde maddi zorluklara karşı mücadele edebilme ve direnme yeteneğinin olması önemli. Belli yatırımlara ihtiyaç duyan teknoloji tabanlı girişimlerde maddi yük çoğunlukla girişimcinin omuzlarına biner. Bu durum girişimcinin moralini bozsa da direnebilmeli ve yılmamalı.

Girişimcilik kısa zamanda başarıya gidecek bir yol değildir. Yapmak istenilen işle ilgili olarak yola çıkmadan önce girişim konusu değerlendirilirken, girişimci kendisini de değerlendirebilmesi önemli. Kişilik özelliklerinin ve yetkinliklerinin bu yolda ona eşlik edebilecek nitelikte olması girişimcinin lehine olacaktır.

İTÜ girişimlerinden Arkim’in kurucusu Elif Güngör Reis’e göre de girişimcilerin girişim konularına çok iyi hakim olmaları tek başına yeterli olmayabiliyor. Girişimin başarıya ulaşıp ticarileşmesi sürecinde, girişimin hem pazarlaması, satışı, muhasebesi ile hem de depo ve temizliği konuları ile ilgilenilmesi gerekiyor. Girişimciliğin A’dan Z’ye tüm zorluklarıyla ilgili tecrübe sahibi olmak, rakipleri ve piyasayı tanımak, geçmiş iş tecrübeleri sayesinde daha kolay olmakta. Yumurta kabuğundan doğal koruyucu gıda maddesi üretmeyi başaran girişimcimiz, geçmiş iş tecrübelerinin bu süreçte daha hızlı yol almasını sağladığından bahsediyor.

Teknolojik bir iş fikri olanları bekleyen sürecin neler içerdiğine dair kapsamlı bilgiyi,  “İTÜ Çekirdek ile Girişimci Türkiye” radyo programının 21 Ocak tarihinde yayınlanan üçüncü bölümünden öğrenebilirsiniz:

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close