İTÜ Çekirdek girişimlerimizin yatırım serüvenlerini mercek altına aldığımız röportaj serimizden herkese merhaba! Bu röportaj serimiz ile İTÜ Çekirdek girişimlerimizi yakından tanıyarak, yatırım alma süreçlerine tanık olacağız. Röportaj serimizin girişimcilerimize fayda sağlamasını umuyoruz. Aklınıza takılan herhangi bir soruda, https://blog.itucekirdek.com/iletisim/ adresinde yer alan mesaj kutucuğunu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz!

Keyifli okumalar dileriz!

Yatırıma Giden Yol röportaj serimizin ilk konuğu, geliştirdiği video paylaşım platformu ile markaların ihtiyaç duyduğu video içerikleri, tüketiciler ile birlikte yaratabilmesini sağlayan BrandFace! BrandFace’in Kurucusu ve Genel Müdürü Rasim Üner sorularımızı yanıtlıyor!

Rasim Üner, BrandFace Kurucu & CEO

Rasim Bey merhaba, sizi ve BrandFace ekibini okuyucularımıza tanıtmak isteriz.

Rasim Üner: Merhaba, ben Rasim Üner, 1984 doğumluyum. Yıldız Teknik Kimya Mühendisliği’nden mezun olduktan sonra kahve üretiminde Ar-Ge mühendisliği yaptım. İngiltere’de pazarlama masterı sonrası 3 boyutlu yazıcılar dünyasında satış ve pazarlama tecrübesi, sonrasında yenilenebilir enerji sektöründe iş geliştirme ve pazarlama ve son olarak da ihracat tecrübesi yaşadım. Son 4 yıldır da BrandFace’in CEO’luğunu yürütüyorum.

Tufan Barış Yıldırım, CTO’muz ve ortağım. 10 yıldır yazılım sektöründe. BrandFace ile beraber son 5 yıldır da Avast tarafından satın alınan Tenta VPN Browser’un backendini yönetiyor. Geliştirdiği bir side project var ki -BrandFace sonrası ilk kez heyecan duydum – onun da başlangıcını verdik.

Hatice Kulak, CMO’muz, 2018 sonuna kadar bizimleydi. Sonrasında da kendi işini kurmak üzere ayrıldı. Satış ve pazarlama tarafında katkısı çok fazlaydı.

“BrandFace geliştirdiği video paylaşım platformu ile markaların ihtiyaç duyduğu video içerikleri, tüketiciler ile birlikte yaratabilmesini sağlıyor.”

BrandFace nedir? Ne yapar?

Rasim Üner: BrandFace geliştirdiği video paylaşım platformu ile markaların ihtiyaç duyduğu video içerikleri, tüketiciler ile birlikte yaratabilmesini sağlar. Yayına giren her kampanya ile beraber ‘markalı içerik’ üretimine alışmış BrandFace komünitesi harekete geçer.

Duyuru, video toplama, ödüllendirme gibi 2-3 haftalık süreçlerin yaşandığı kampanyalarda mevcut kitle ile minimum 100 videoya ulaşmak mümkün. Markalar bir yandan viral/ajans kalitesi arasında çeşitlendirilmiş özgün içeriklere ulaşırken bir yandan da iç-görü ve tüketici algısını yakalamış oluyor. Kullanıcıların para, fiziksel ve dijital ürünler ile ödüllendirildiği platformda, markaların tüketiciler ile birebir iletişim kurması en önemli fayda olarak yorumlanabilir.

BrandFace’in bir kuruluş hikayesi var mı?

Rasim Üner: Fikir olarak 10 yıllık bir geçmişe sahip. Procter & Gamble’ın işe alım sürecinde gelişen, gerçek kişilerden gerçek hikayeleri dinlemeyi/duymayı hedefleyen bir kampanya fikriydi. Daha sonra televizyon formatı, online yarışma platformu derken, bir sosyal ağın dinamikleri ile kullanıcıyı para ile ödüllendiren bir video paylaşım ve yarışma platformuna evrildi.

İnternetin hızı ve sosyal medya dominasyonu, BrandFace’in çıkışı için çok önemliydi. Bir yandan da yeni neslin özgürce kendini ve hayatını paylaşması 2015 ile beraber yükselmeye başlayınca, BrandFace’in lansmanının vakti gelmişti. 2016 yılını hem konsepti test etmeye hem de kitlemizi oluşturmaya ayırdık. 2017 itibari ile de satışa başladık.

“BrandFace uygulaması, herhangi bir ülke ya da bölge için hızlıca lokalize olabilecek bir formata sahip.”

Rakiplerinizden sizi ayıran özellik nedir?

Rasim Üner: Reklam ajanslarının yıllardır geleneksel olarak yaptığı içerik üretimini kitlelere yayarak daha hızlı ve maliyet odaklı gerçekleşmesini sağlıyoruz. Yüzlerce fikrin aynı kampanya için bir araya geldiği platformda “yaratıcı çeşitlilik” en temel farkımız olarak yorumlanabilir. İkincil rakip olan, influencer ajansları/ara yüzleri günümüz dünyasında reklam ajanslarını ciddi yıkıma uğrattı ancak tüm bu süreçler halen manuel olarak yönetiliyor ve global bir organizasyona dönüşemiyor.

BrandFace uygulaması, herhangi bir ülke ya da bölge için hızlıca lokalize olabilecek bir formata sahip. Cüzdan, e-ticaret entegrasyonu ve video recognition özellikleri ile de global bir platform olma yolunda ilerlemektedir.

BrandFace, Bahreyn merkezli Corteq’ten 500 bin dolar yatırım aldı!

Yakın zamanda bir yatırım aldınız. Süreç nasıl gelişti, kimler katıldı sürece, neler yaşandı?

Rasim Üner: Bahreyn’de gerçekleşen bir deep-tech bootcamp’ine davet gelmişti. Orada tanıştığım bir girişimci/yatırımcı tarafından bölgesel ortaklık teklifi geldi.

Bölgeye özel olarak BrandFace MENA kuruldu. Ortağım 10 yıldır software development dünyasında ve Hindistan’da 150 yazılımcının çalıştığı bir şirketin ortaklarından. BrandFace’in konseptiyle MENA için çok uygun olduğunu ve ses getireceğini söylemişti ki getirmeye başladık.

Gelecek hedefleriniz neler?

Rasim Üner: BrandFace Product Development dokümanı takır takır işliyor. Kendime de 3 yıllık bir süreç ve hedefler koydum. Exit gibi kafa karıştıran teklifler de gelmiyor değil ancak hayal ettiğim noktaya taşımadan ya da heyecanımı kaybetmeden bırakmak da doğru gelmiyor. Avrupa ve Amerika genişlemesini bizzat gerçekleştirmek istiyorum. Exit gerçekleşirse de ekosisteme dönsün isterim – minik bir yatırımcı kimliğine bürünebilirim. BrandFace dışında, Tufan ile yoğunlaşmak istediğim bir B2B proje var. Onun da heyecanı yüksek hatta exit stratejisi dahi belli. 🙂

“Bırakma noktasına hiç gelmedim çünkü bıraktığınız an biter! Sanırım bir girişimcinin sahip olması gereken en önemli özellikler; kararlılık, işine olan inanç ve yüksek sabır.”

Bir girişimci olarak mutlaka inişleri ve çıkışları yaşamışsınızdır. Peki, bir girişimci olarak yapamayacağım artık deyip, bırakma noktasına geldiğiniz oldu mu?

Rasim Üner: 2019 ilk çeyrek oldukça sıkıntılıydı. İlk kez yakın çevreme niye hala istediğim noktada değilim diye söylendiğimi hatırlıyorum. 🙂 Bırakma noktasına hiç gelmedim çünkü bıraktığınız an biter. Zaten yatırım teklifi de Nisan 2019’da geldi. 🙂 Sanırım bir girişimcinin sahip olması gereken en önemli özellikler; kararlılık, işine olan inanç ve yüksek sabır. 🙂

“Yatırım görüşmeleri yaptığınız melek ve/veya VClerin de satış tarafında ve global genişlemede ne kadar katkıda bulunacakları önemli olacaktır. Şeffaf olmayı da unutmayın.”

Yatırım almak isteyen ya da yatırım turunda olan girişimlere tavsiyeniz ne olur?

Rasim Üner: Bence satıştan daha değerli bir şey yok. O yüzden henüz satış yapmadıysanız yatırımcıların kapısını çalmayın, ürün ne kadar iyi de olsa dikkate almazlar.

Yatırım görüşmeleri yaptığınız melek ve/veya VClerin de satış tarafında ve global genişlemede ne kadar katkıda bulunacakları önemli olacaktır. Şeffaf olmayı da unutmayın.

Sektörünüzün gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Rasim Üner: Sene 2016 iken, BrandFace gerçek değerini 2020’de bulacak demiştim.

Türkiye’de istediğim yatırımı bulmuş olsaydım, kullanıcı sayısı ve satışta daha iyi rakamlara ulaşmış ve MENA, Hindistan ve Güneydoğu Asya genişlemesini daha güçlü yapabilirdim.

Sosyal ağ kullanıcılarına içerik ürettirme dünyasında en iyi yatırım alan startuplar birer influencer ara yüzleri ve en yüksek yatırım alan startup $40 milyon raise etmiş durumda. En önemlisi Hindistan sonrası Amerika’da yasaklanma ihtimali bulunan, yeni neslin favori uygulaması TikTok. Geldiği seviyeyi hepimiz çok iyi biliyoruz ki çatı şirketi ByteDance şu an dünyanın en değerli startup’ı.
Yatırım görüşmeleri yaptığım Singapor’lu bir VC, BrandFace’i “TikTok for Marketing” olarak yorumlamıştı. Sanırım bir sonraki seviye BrandFace formatı olacak. 🙂

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Rasim Üner: BrandFace MENA sonrası hem ülke bazında hem de bölgesel çerçevede gelen ilgileri değerlendiriyorum. Doğu’da hızlı bir genişleme ve büyüme hedefindeyiz. MENA içinde de yıl bitmeden post-seed ya da Series A olabilir. İmzalar atıldığında paylaşmak isterim!

Oya Ayanoğlu

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close