Ne yıldı ama! Birbirinden önemli ve ilginç içeriklerin ardı arkası kesilmedi. İTÜ Çekirdek Blog ekibi olarak Big Bang 2016 sevincini paylaştık, yapay zekanın yükselişini kutladık, sürücüsüz otomobil ile sanal gerçeklik gibi trendlerin ilk ikna edici uygulamalarına şahit olduk, haddinden fazla Yıldız Savaşları esprisi yaptık ve çok yakında devreye sokacağımız kategorilerin hazırlığı için süregelenin dışında içerikler kaleme aldık.

Meşgul olduğunuzu biliyoruz, bu nedenle yukarıda bahsettiklerimizden bazıları gözünüzden kaçmış olabilir. Fakat endişeye mahal yok, editörlerimiz bir yıl boyunca gösterdiğimiz çabaların en iyi örneklerini yansıtan içerikleri seçti ve siz müdavimlerimiz için derledi.

Kendinize dinlenmek için izin verin, bir bardak güzel bir şeyler alın ve 2016’da yayımladığımız en iyi içeriklerden bazılarının keyfini <başlıklarına tıklayarak> çıkarın.

cekirdek-custom-divider

> “Aklım Kesiyor ve Yüreğim İnanıyorsa Başarabilirim!”

sampiyonu-hatirlamak

Ali insan; Ali hak savunucusu; Ali cesur; Ali inatçı; Ali şampiyon; Ali en iyisi! Gelmiş geçmiş en büyük boksörlerden Muhammed Ali, önceki adıyla Cassius Marcellus Clay, profesyonel kariyerinde beş boksör tarafından alt edilmişse de en iyisiydi. Gözlerini kameraya dikip “Ben en iyisiyim!” derken, buna gerçekten inandığını görebilirdiniz…

cekirdek-custom-divider

Ücretsiz Programlama Öğrenebileceğiniz Platformlar

morpheus ile programlama ogreniyorum

Derlediğimiz çevrimiçi platformların çoğunluğu ‘yaparken öğren’ mantığını benimseyerek; teorik eğitim de almak isteyen kullanıcıları için işlevsel pratik bilgiler kazandırıyor. Öte yandan, yaparken öğrenme tekniğinin yeni öğrenilen bilgilerin uzun dönem hafızada depolanmasını sağladığı da bilinmektedir…

cekirdek-custom-divider

> Origami Sanatı Modern Teknolojiye Nasıl İlham Veriyor? 

origami-modern-teknoloji

3B yazıcılar yokken, hatta onlardan bir hayli zaman önce, dümdüz bir materyalden üç boyutlu bir form yaratmanın orijinal yolu kağıt katlama sanatı origamiydi. Katlamak yapılara çökme, esneme ve açılma gibi yeni kabiliyetler kazandırırken, bunların mühendislik uygulamalarında da kullanılabileceğinin anlaşılması için yüzyıllar geçmesi gerekti.

cekirdek-custom-divider

> Uzay Kolonicisi İnsan 100 Yıl Sonra Neye Benzeyecek?

100 yıl sonra insan neye benzeyecek?

Modern biyoteknoloji ve DNA bilimi artık bakterileri, bitkileri ve hatta hayvanları evrime uğratmamıza olanak tanıyor. Dünya dışında yaşayabilmek için ise kendi bedenlerimizi dönüştürmemiz gerecek fakat ne şekilde ve bu etik mi? Orta Çağ’dan geleceğimize uzanan bir yolculuğa çıkıyoruz…

cekirdek-custom-divider

Bir ‘Türk Girişimi’ Olmak

turk-bayragi

Türkiye’nin en büyük biyoteknoloji girişimlerinden GEEN Biotechnology CEO’su  Arda Deniz Dokuzoğlu bir “Türk girişimi” olmanın ne anlama geldiğini, yatırım sürecinde karşılaştıkları zorlukları, şirketini neden ABD’ye taşımak zorunda kaldığını, Türkiye ile ABD’deki yatırım hukukunu ve dahasını anlattı.

cekirdek-custom-divider

Makinelerin Geleceği Yapay Sinir Ağlarında Yatıyor

nöral ağlar / yapay sinir ağları

Kendinizi geleceğin sürücüsüz otomobilinde yolcu olarak hayal edin. Navigasyon sistemini parmaklarınızla kurmanıza gerek kalmıyor; otomobil sizinle insancıl şekilde etkileşime geçerek gitmek istediğiniz konumu dinliyor ve öğreniyor. Otomobil ayrıca hiçbir ayarlama yapmanıza gerek duymadan kısa bir zaman içerisinde müzik, sıcaklık ve aydınlatma tercihlerinizi de öğreniyor. Bizi bu gerçekliğe götürecek iki teknolojik trend artık açık seçik görülür hale geldi: Kontrol ve tahmin edilebilir ‘sanal zeka’ ve onun tam tersi bir görünüm çizen ‘yapay zeka’.

cekirdek-custom-divider

Girişimci Bir Baba Olmak

girişimci baba olmak

Baba olduğunda anlarsın… Hepimizin kulağına çalınmıştır bu gizemli iddia; baba olduğunda anlayacaktık. Baba olmak anlatılmaz duygu ve değişimleri içeren başlı başına bir fenomenken, girişimci bir baba olmak da kendi tatlı sertliklerine ve ikilemlerine sahip. İTÜ Çekirdek’in girişimci babaları merak edenler için anlattı…

cekirdek-custom-divider

Yapay Zeka Alanında Çözüm Bekleyen Somut Problemler

Her (2013) filmi yapay zeka ve insan etkileşimine farklı bir perspektiften bakıyordu

Elon Musk ve Stephen Hawking gibi dehalar yapay zekanın tehlikelerine dikkat çekerken, bu alanda faaliyet gösteren teknoloji firmaları da gerçekleştirdikleri AR-GE çalışmalarında kritik ikilemler ile karşı karşıya kalıyorlar. Ev işlerinde yardımcı olmak için geliştirilen bir robotun yanlışlıkla sahibini şişlememesini sağlamak araştırmacıların görevlerinden biriyken, Google’ın yayınladığı ‘Yapay Zeka Güvenliğinde Somut Problemler’ araştırması, çözülmesi gereken sorunsalların bir hayli  zorlu ve karmaşık olduğuna işaret ediyor.

cekirdek-custom-divider

Ölüm Yıldızı’nın Bir Günlük Operasyonel Maliyeti Ne Kadar?

death-star

Yıldız Savaşları evreninde görülmüş gelmiş geçmiş en büyük silah ve İmparatorluğun merkez üssü olan Ölüm Yıldızı’nın ‘bir günlük’ operasyonel maliyetinin 7.800.000.000.000.000.000.000.000.000$ (7,8 Oktilyon* Dolar) olduğu hesaplandı. Bu çılgınca yüksek meblağı daha iyi anlayabilmek için aşina olduğumuz değerler ile kıyaslayalım: 7,8 oktilyon dolar, Dünya’daki bir yıllık ekonomik aktivite olan 70 trilyon doların 100 trilyon katı veya gezegenimizdeki tüm servet olan 200 trilyon doların 30 trilyon katı da denebilir.

cekirdek-custom-divider

Yatırımcılar Öğrenmeye İstekli Girişimcileri Yeğler

yoda_luke
Tecrübeli girişimciler yatırımın yalnızca banka hesaplarına aktarılan meblağlardan ibaret olmadıklarını bilirler. Yatırımcıların sağladığı yol göstericilik ve girişimcileri tanıştırdığı kilit bağlantılar, girişimin geleceğini tayin etmede için en az maddi kaynak kadar önem taşır. Çoğu girişimcinin gözden kaçırdığı nokta ise yatırımcıların da tam olarak böyle düşündüğü gerçeği.

cekirdek-custom-divider

Beş Otomasyon Seviyesiyle Sürücüsüz Otomobil Akımı

sürücüsüz otomobil
Honda en gelişmiş sürüş destek teknolojileri ile donattığı yeni sedanını tanıttığında, The Wall Street Journal bu aracı “20 bin dolarlık sürücüsüz otomobil” olarak tanımlamıştı. Yeni Civic şüphesiz yoldaki otomobillerin büyük çoğunluğundan daha yetenekli ve akıllı fakat hâlâ bir sürücüye ihtiyaç duyuyor. Kafa karışıklığı yaratan sürücüsüz otomobil kavramının moda bir sözcüğe dönüşmesiyken, aslında bahsedilen ise yeni Civic’in otonom bir otomobil olduğu.

cekirdek-custom-divider

Mobil Uygulama Pazarının Ürettiği Servet Yoğunlaşıyor

mobil-uygulama-pazari-servet-yogunlasmasi

Girişimcilik herkese kabullendiği risk ve çaba karşılığında kendi ekonomik kaderini tayin etme şansı sağlarken, küresel servetin yarısından fazlasının dünya nüfusunun yüzde 1’inin eline geçmesi gibi (BBC aracılığıyla Oxfam verileri), dijital ürünler geliştiren geliştiriciler arasında da buna benzer bir gelir yoğunlaşmasından bahsetmek mümkün.

cekirdek-custom-divider

Bir Fersah İleride: Bilgi Deponuzu Hazineye Dönüştürün

kitaplik

İnsan beyninin nasıl düşündüğünü ve karar aldığını anlamak, girişiminiz için hayati önem taşır. Anlayamadığınız bir insana nasıl hizmet ve ürün sunabilirsiniz ki? Peki dünyanın en iyi ürününü/hizmetini sunduğunuz halde bir Norveçliye Türkçe konuşarak satış yapabilir misiniz? Beyne hitap etmenize yardımcı olacak, sahip olduğunuz bilgileri güçlendirerek onları bilgi hazinelerine dönüştürecek sihirli kitapları bu yazıda derledik.

cekirdek-custom-divider

Oyunlardan Öğrenebileceğiniz Girişimcilik Dersleri

skyrim

Eminiz daha önce aklına gelen, hatta halihazırda bu bakış açısıyla çalışanlar vardır; oyunlar girişimcilik serüveninde uygulanabilir birçok ders içeriyor. Oyunlar günümüzde başlı başına bir akademik alan ve hayatını bu alanda uzmanlaşmaya adayan Dr. Liel Leibovitz’e göre eline oyun kumandası alan her girişimci beş dersin farkına varabilir…

cekirdek-custom-divider

Big Bang 2016’nın Kazanan Girişimleri

bigbang_2016_final

Türkiye’nin en iyi 20 erken aşama girişimi İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde dünyanın karşısına çıktı ve toplam 3 milyon TL ödül ile sürpriz yatırımlar için birbirleriyle yarıştı. Big Bang 2016 finalinde toplam 5 milyon TL başlangıç desteği girişimlere dağıtıldı. Finale çıkan girişimlerden birçoğu farklı yatırım ağları ve konsorsiyumlardan ödül ile yatırımlar alırken; yalnızca üç tanesi 2016’nın en iyileri unvanını kazanmaya layık görüldü.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close