Mark Zuckerberg’in İfadesinde Öne Çıkan 5 Başlık

Facebook CEO Mark Zuckerberg, geçtiğimiz hafta Facebook’ta yaşanan veri skandalıyla ilgili olarak ABD Senatosu’na ifade verdi.
44 senatörün karşısına çıkan Zuckerberg’in beş saatlik duruşma sırasında oldukça sakin ve seviyeli bir üslup kullanması dikkat çekti. ABD Senatosu Adalet Komitesi ve Ticaret, Bilim ve Ulaşım Komitesi tarafından ortak düzenlenen “Facebook, Sosyal Medya Gizliliği ve Veri Kullanımı ve Suiistimali” adlı oturum, siyasi veri madenciliği firması Cambridge Analytica’nın Facebook’ta bulunan 87 milyon kişinin bilgilerini nasıl ele geçirdiğinin anlaşılmasını amaçlıyor.
Facebook duruşma öncesi veri sızıntısını fazlasıyla ciddiye aldığını ve bu olayın tekrar yaşanmasını engellemek için çalıştığını göstermek için bir dizi duyuru yaptı. Zuckerberg duruşmada sürekli olarak gizlilikle ilgili kısayollar bulma, Facebook hesapları kullanarak oturum açıldığında geliştiricilerle paylaşılan verileri kısıtlama, politik reklamları etiketleme, bunları kamunun denetimine sunma ve ödüllendirmek için bir ödül programı başlatmak gibi bir dizi kapsamlı değişiklikten söz etti.
Facebook ayrıca Zuckerberg ve şirketin operasyon müdürü Sheryl Sansberg’i merak edilen soruları yanıtlamaları ve kamu nezdindeki puanlarını iyileştirmeleri için bir basın turnesine gönderdi. Ancak şu an pek çok senatör Facebook’ın kişisel verileri nasıl toplayıp para kazandığını anlamaya çalışıyor.
Mark Zuckerberg’in katıldığı duruşmanın beş önemli başlığı ise şöyle:
Zuckerberg, Facebook’un tekel güç olduğunu reddetti
Facebook çıktığı ilk günden beri çok popüler. Yıllara meydan okuyarak popülerliğini ve ne kadar muadili çıkarsa çıksın en çok kullanılan sosyal mecra olmayı sürdürdü. Bu nedenle Zuckerbeg’e duruşma sırasında yöneltilen “Facebook’un en büyük rakibi kim?” sorusu yanıtsız kaldı. Bir senatörün Facebook’un sektörde tek olduğunu söylemesi üzerine ise Facebook’un tekel güc olduğunu hissetmediğini belirtti. Senatörler şu an Facebook’un muazzam gücüyle ciddi anlamda boğuşuyor gibi gözükse de bu konuda yeterli bilgi ve gerekli stratejiye sahip olup olmadıkları belli değil.
Facebook’un ücretli bir versiyonu düşünülebilir
Senatörler duruşma boyunca Mark Zuckerberg’e Facebook’un iş modeli hakkında pek çok soru sordu. CEO’nun verdiği yanıtlardan hareketle de Facebook’un kullanıcıların yaşamları ve davranışları hakkında veri toplamaya son derece önem verdiği tespit edildi; elde edilen verilerin gerçekten korunup korunamayacağı belirlendi. Birkaç senatör Facebook’un ücretli ve reklamsız bir versiyonun düşünülüp düşünülmediğini sorması üzerine Zuckerberg, önce Facebook’un her zaman ücretsiz olacağını ancak bunun yanında ücretli bir versiyonun da mümkün olabileceğini dile getirdi. Duruşmanın devamında benzer bir soru soran başka bir senatöre ise ücretli bir versiyonun düşünmeye değer olacağını belirtti.
Zuckerberg, yapay zekanın gelecekle ilgili vaatlerine inanıyor
Zuckerberg’e, Facebook’un yönetim araçlarını geliştirmek için nasıl bir yöntem izleyeceği sorulduğunda yapay zekadan yararlanacağını dile getirdi. Zuckerbeg, Facebook’un nefret söylemi ve diğer sorunlu mesajları hızlı bir şekilde ayıklayabilmesine yardımcı olmak için yapay zekayı kullanacaklarını belirtti. Yapay zekanın, Facebook’un içerik denetimini artırması her ne kadar mümkün gözükse de henüz kanıtlanmış değil.
Facebook’un telefon dinleme efsanesi artık konge kaydının bir parçası
Yıllardır Facebook’un reklam hedeflemelerinin çok etkili olduğu bunun nedeninin de Facebook’un telefonların mikrofonunu kullanarak gerçek zamanlı dinlemeler yapması olduğu iddia ediliyordu. Ve artık bu konu kongre kaydının bir parçası haline geldi. Senatörlerin biri bu konuya değinerek Zuckerberg’e “Facebook, kullanıcıların kişisel bilgilerini zenginleştirmek için mobil cihazlardan elde edilen sesleri kullanıyor mu?” diye sordu. Zuckerberg karşılığında “Hayır” yanıtını verdi.
Senatörler, Facebook’un nasıl çalıştığını anlamıyor
Senatörler Zuckerberg’e Facebook’un, veri toplama ve reklam uygulamalarının temel özellikleriyle ilgili pek çok soru sordu. Facebook veriyi nasıl elde ediyor? Bu verileri ne kadar tutuyor? Kullanıcılar paylaştıkları verileri nasıl kontrol edebilir? Gibi. Bu sorular elbette oldukça büyük önem taşıyor. Çünkü senatörler bu soruları aslında çoğu Facebook kullanıcısı için soruyor.
Ancak bu soruların yanında Google ile kolayca elde edebilecekleri pek çok “basit” soruyu da Mark Zuckerberg’e yöneltmeyi tercih ettiler. Bu sadece CEO’nun duruşma süresini uzattı. Çünkü Zuckerberg Facebook’un topladığı verileri nasıl kullandığıyla ilgili sorulara çok tatmin edici cevaplar vermedi.
Bazı senatörlere göre Facebook’un içinde bulunduğu karmaşıklık bizzat Facebook’un kendisi. Bazılarına göreyse tek sorun kullanıcı sözleşmesinin berbat olması.