Washington Eyalet Üniversitesi Araştırmacılarından Robotik Arı

Washington Eyalet Üniversitesi araştırmacıları, her yöne uçabilen, robotik bir arı geliştirdi. Karbon fiberden oluşan dört kanadın yanı sıra her bir kanadı kontrol etmek için dört adet hafif aktüatöre sahip olan Bee++ isimli prototip, tipik bir böceğin sergilediği hareketleri tam olarak gerçekleştirebiliyor.

Araştırma ekibi robotik arının gelecekte dar alanlarda arama ve kurtarma çalışmaları, biyolojik araştırma ve çevresel izlemelerin yanı sıra yapay tozlaşma için de kullanılmasını hedefliyor. Ekip ayrıca, paletli ve suda yürüyenler de dahil olmak üzere başka tür robotik böcekler geliştirmek üzerine çalışmalarını sürdürüyor.

Kaynak: https://techxplore.com/news/2023-05-bee-robot.html

 

Stanford Üniversitesi Araştırmacılarından Beyinle İletişim Kurabilen Dijital Cilt

Stanford Üniversitesi araştırmacıları, ısı ve basınç gibi duyumları, beyne yerleştiren elektrotlar aracılığıyla elektrik sinyallerine dönüştürebilen dijital cilt geliştirdi. Dönüştürme öğeleri, birkaç nanometre derinlikte yer alan dijital cildin bir diğer özelliği ise en az biyolojik cilt dokusu kadar yumuşak olması…

Dijital cildin sadece 5 volt enerjiyle çalıştığını ve gerçek cilde benzer uyaranları algılayabildiğini ifade eden araştırma ekibi; bu gelişmenin, canlı vücut ile makine bileşenleri arasındaki sınırı ortadan kaldıracağını belirtiyor.

Kaynak: https://news.stanford.edu/2023/05/18/soft-e-skin-talks-brain/

 

Sürücüsüz Araçlarda Trafik Kazalarını Önlemeye Yardımcı ve Kendi Kendini Onarabilen Lens Malzemesi

Kyungpook Ulusal Üniversitesi ve Kore Kimyasal Teknoloji Araştırma Enstitüsü araştırmacıları, sürücüsüz araçların sensörlerindeki çizikleri iyileştiren bir malzeme geliştirdi. Kendi kendini onaran optik malzeme, otonom bir aracın sensöründe kullanıldığında, ürünün kullanım ömrünü uzatabiliyor ve yüzey hasarından kaynaklanan arızaları önleyebiliyor.

Geliştirdikleri polimer malzemenin, fototermal boya kullanarak kendi kendini iyileştiren lens malzemelerini sentezleyen bir platform teknolojisi olduğunu belirten araştırma ekibi; kendi kendini onarma sürecinin çok sayıda tekrardan sonra bile %100 başarı sağladığını ifade ediyor. Ekip; malzemenin, otonom araçların yanı sıra gözlük ve kamera lensleri gibi farklı alanlarda da kullanılmasını hedefliyor.

 

Kaynak: https://www.newswise.com/articles/development-of-self-healing-lens-material-to-prevent-traffic-accidents-in-self-driving-cars

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close