Yeni teknolojilerin bir araya gelmesi; enerji şirketleri için verimliliği artırmak, performansı optimize etmek, yeniliği yönlendirmek ve büyümeyi hızlandırmak için yeni fırsatlar yaratıyor. Bu nedenle enerji şirketleri de yeni teknolojileri, enerji odaklı çözümlere dönüştürmek üzerine çalışmalarını sürdürüyor.

Peki enerji sektörü, yapay zekâ ve robotik gibi teknolojilerden nasıl faydalanıyor?

Mikro Şebekeler

Geleneksel enerji şebekesinden bağımsız olarak çalışabilen, daha küçük enerji şebekelerine “mikro şebeke” ismi veriliyor. Mikro şebeke kontrol sistemleri, enerji akışını yönetmek ve enerji kullanımını optimize etmek için yapay zekâ ve makine öğrenimi kullanıyor. Mikro şebekeler, acil durumlarda enerji güvenliği sağlayabildikleri ve yenilenebilir enerjileri geleneksel enerji şebekelerine göre daha kolay şekilde enerji şebekesine entegre edebildikleri için gün geçtikçe daha popüler hale geliyor.

 

Tahmine Dayalı Analitik

Tahmine dayalı analitik, gelecekte enerji talebinin ne yönde değişeceğini tahmin etmek konusunda yardımcı oluyor. Bu bilgiler daha sonra geleceği planlamak ve gelecekteki enerji ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli altyapıyı oluşturmak amacıyla kullanılabiliyor.

Enerji şirketleri aynı zamanda, tahmine dayalı analitik yoluyla bir makinenin veya ekipmanın ne zaman arızalanacağını da tahmin edebiliyor. Böylece beklenmedik kesintileri önleyebilmek ve plansız bakım işlerinin ortadan kalkmasını sağlayarak maddi açıdan tasarruf yapmayı mümkün kılıyor.

 

Üretimde İyileştirme

Yapay zekâ ve makine öğrenimi, enerji sektöründeki üretimi iyileştirmek amacıyla kullanılabiliyor.

Örneğin, petrol ve gaz şirketleri kuyu yerleşimini iyileştirmek ve üretimi artırmak için makine öğrenimi algoritmalarından sıkça yararlanıyor. Sismik araştırmalardan ve diğer kaynaklardan toplanan verileri analiz ederek, petrol ve gaz için nerede sondaj yapılacağı konusunda daha iyi kararlar alabiliyor.

 

Şebeke Güvenliği

Enerji şebekesinin, siber saldırılara karşı savunmasız olan karmaşık bir sistem olduğu biliniyor. Yapay zekâ ve makine öğrenimi, siber saldırıları gerçekleşmeden önce önleyerek enerji şebekelerinin güvenliği için kullanılabiliyor.

Veri analitiği yardımıyla bir siber saldırının göstergesi olabilecek enerji verisi kalıpları belirlenebiliyor. Bir siber saldırı tanımlandıktan sonraysa bu saldırıya yanıt vermek için yapay zekâ ve makine öğrenimi devreye giriyor.

 

Enerji Depolama

Küresel enerji depolama pazarının 2030 yılına kadar 20 kat büyüyeceği tahmin ediliyor. Akıllı enerji depolama sistemleri ise enerji yönetimini daha verimli hale getirmek için enerji şebekesine entegre edilebiliyor.

Enerji depolama, enerji şirketlerinin mevcut enerji kaynakları yeterli olmasa bile ihtiyaç duyulduğunda enerji sağlamalarına olanak tanıyan sanal enerji santralleri oluşturmak için de kullanılabiliyor. Böylece enerji şirketlerinin yeni enerji santralleri inşa etme ihtiyacı da en aza inmiş oluyor.

İTÜ Çekirdek olarak enerji dikeyimize; sektöre değer yaratmak için enerji alanında inovatif teknolojiler geliştiren girişimleri bekliyoruz. Hemen başvur!

Kaynak: https://energydigital.com/top10/top-10-applications-of-AI-and-Robotics-in-Energy-Sector

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close