Geçen yıldan bu yana Kaliforniya merkezli bir şirket olan Hyperloop Transportation Technologies’den pek fazla şey duymamıştık. Şirket geçtiğimiz hafta sessizliğini bozdu ve Fransa’daki Ar-Ge merkezinin yakınlarında yaklaşık bir kilometre uzunluğunda bir hyperloop test pisti inşa etmeye başladığını duyurdu.

Şirket, test parkurunun iki aşamada inşa edileceğini söylüyor. İlk olarak pistin önce 320 metrekarelik kapalı bölümü ardından da 5.8 metre yüksekliğinde ve 1 kilometre uzunluğunda tam ölçekli sistemi inşa edilecek. İkinci bölümün 2019 yılında tamamlanması ekleniyor. Şu an şirketin İspanya’da bulunan tesisinde yapım aşamasında olan tam ölçekli bir yolcu kapsülü bulunuyor. Kapsülün teslimatının bu yaz tamamlanması bekleniyor.

Yapım aşamasındaki pist, bugüne kadar dünyada inşa edilen üçüncü, Avrupa’da ise ilk hyperloop test pisti.  Pistlerin diğer ikisi ABD’de bulunuyor. Hyperloop One’ın test pisti Las Vegas’ın kuzeyinde, SpaceX’inki ise Kaliforniya’nın dışında yer alıyor.

Hyperloop’un yapım aşmasındaki pistten paylaştığı video ve fotoğraflar, şirketin gelecekteki taşımacılık hayalinin en somut kanıtı olarak karşımızda çıkıyor.

Ses hızının yarısına ulaşmak isteyen Hyperloop 613,15 km/s’e erimek istiyor. Buna karşılık Hyperloop’un en güçlü rakibi olarak görülen Hyperloop One yaptığı test sürüşlerinde 387 km/s’e ulaşmış ve büyük bir rekora imza atmıştı. Şirket, Dubai ve Suudi Arabistan ve bunların yanında pek çok  şirketle ortaklık anlaşmaları yapıyor. SpaceX ise tasarım ve mühensilik konusunda pek çok aşama kaydetti. Öğrenci liderliğinde ekiplerle birlikte 321,8 km/s’e ulaştı.

Hyperloop Transportation Technologies özel bir kitle fonlaması kampanyasından ziyade daha geleneksel bir anlayışa sahip. Ancak şirket, sadece gönüllülerden oluşan bir ekiple kitle kaynaklı bir girişim olduğunu öne sürüyor. Hyperloop çalışanlarının 800’den fazlası NASA, Boeing, Tesla ve SpaceX gönüllülerinden oluşuyor.

 

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close