Sigorta Sektöründe Blockchain Kullanmanın Potansiyel Faydaları ve 3 Etkili Blockchain Kullanım Örneği
Sigorta sektöründe akıllı sözleşmenin etkin olduğu otomatik yürütme; kesinliği, güveni ve verimliliği artırma ve sigorta işlemlerinde dolandırıcılığı azaltma gibi pek çok fayda sunuyor. Daha genel olarak blockchain teknolojisi, aracılara olan ihtiyacı ortadan kaldırarak idari maliyetleri azaltabiliyor ve sigorta süreçlerini kolaylaştırabiliyor. Verimliliğin artması ve operasyonel maliyetlerin azalmasıysa sigortanın erişilebilirliğini, karşılanabilirliğini ve kullanılabilirliğini artırıyor. Blockchain’in, banka hesabı olmayan kişiler arasında işlemleri mümkün kılmasına benzer şekilde, dünyanın sigortasız nüfusu arasında da sigortayı daha kapsayıcı hale getirebileceği düşünülüyor. Bu nedenle blockchain teknolojisi; geleneksel sigortacılığın verimliliğini artırma, yeni iş modellerini mümkün kılma ve kapsayıcı sigortacılıkta yeni fırsatlar yaratma gibi potansiyeller sunuyor.
Blockchain teknolojisinin sunduğu bu faydaları, etkin şekilde değerlendiren bazı örnekler bulunuyor.
Nexus Mutual
Kripto varlıkları ve protokolleriyle ilişkili riskleri ele alarak sigortaya alternatif bir yaklaşım sunan, halka açık, blog zinciri tabanlı DeFi sigortasında üye sahibi bir lider olan Nexus Mutual, kripto ile ilgili riskler için 8.000’den fazla sigorta kapsamı sağlamanın yanı sıra ödeme gücünü koruyor ve sürekli olarak sermaye yatırımı çekerken 150’den fazla talebi işliyor.
B3i
Bir blockchain sigorta sektörü girişimi olan B3i; bilgi paylaşımı, iletişim muhasebe ve talep yönetimi gibi reasürans sektöründeki zorluklarla mücadele etmeyi hedefliyor. Karmaşık bir konsorsiyum yönetim çerçevesi uygulayan B3i’nin bu yaklaşımı ise beklenen verimlilik kazanımlarını ve iş büyümesini gerçekleştirmek için tüm katılımcı tarafların blockchain ekosisteminde olması gerekebileceğini ve bunun beklenenden daha uzun sürebileceğini gösteren önemli vaka çalışmaları arasında yer alıyor.
AnnChain
Çin’in ilk çevrimiçi sigorta şirkeri olam ZhongAn Insurance’dan doğan AnnChain, yeni sigorta beklentilerini keşfetmek için blockchain teknolojisinden nasıl yararlanılacağına dair önemli bir örnek teşkil ediyor. Özellikle blockchain destekli bir tedarik zinciri finansmanı çerçevesinde kredi sigortasına duyulan ihtiyacı ortaya koyan AnnChain, bu yaklaşımıyla yakın gelecekte önemli bir büyüme elde etmeyi hedefliyor.
Yeni Nesil Sigortacılığa, Geliştirdiğin İnovatif Çözümlerle Katkı Sağlamak İster Misin?
İTÜ Çekirdek olarak, yapay zekâ modellerinden makine öğrenimine; sigorta sektöründe çığır açacak yeni nesil teknolojiler geliştiren girişimleri, sektörün önde gelen sigorta şirketleri AgeSA, AkSigorta ve Aveon ile buluşturmaya devam ediyoruz. Sen de sigorta sektörünü inovasyonla geliştirip büyütecek ve sektördeki dijital dönüşümü hızlandıracak teknolojiler geliştiriyorsan seni İTÜ Çekirdek’e bekliyoruz.
Kaynak: https://www.theactuarymagazine.org/blockchain-in-insurance/
Görsel Kaynak: https://www.shutterstock.com/tr/