Havacılık endüstrisi, 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşmayı hedefliyor. Bu amaca ulaşmak için sektörde pek çok dönüşüm ve yeniliğe imza atılması gerekiyor. Peki, havacılık sektörü, önümüzdeki 25 yıllık süreçte, sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşabilmek için neler yapmayı planlıyor?

 

Havacılık Yakıtını Daha Sürdürülebilir Hale Getirmek

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), sürdürülebilir havacılık yakıtının, emisyonları %80’e kadar azaltabileceğini ifade ediyor. Sürdürülebilir havacılık yakıtı SAF, tarımsal atıklardan havadan elde edilen karbona kadar çeşitli kaynaklardan üretilebiliyor.

IATA; SAF’ın, 2050 yılına kadar, emisyon azaltma hedefinin %65’ini oluşturabileceğini tahmin ediyor. Şu an için kullanılan tüm jet yakıtının %0,1’inden daha azını oluşturduğu tahmin edilen SAF’a olan talebin önümüzdeki yıllarda artış göstereceği ve buna bağlı olarak üretimin de artırılması gerekeceği düşünülüyor.

 

Havacılıktan Kaynaklanan Emisyonların Dengelenmesi

IATA, havacılık sektörünün, emisyonları tamamen ortadan kaldıramayacağını, bu nedenle çeşitli dengeleme mekanizmaları kullanarak azaltılması gerektiğini ifade ediyor. ICAO tarafından 2016 yılında kabul edilen “Uluslararası Havacılık için Karbon Dengeleme ve Azaltma Planı” ile 2021 yılından itibaren emisyonları dengelemek adına harekete geçildi. SAF gibi yeni teknolojilerin yaygınlaşmasıyla ise bu dengelenmenin çok daha kolay ve sürdürülebilir olacağı öngörülüyor.

 

Elektrik ve Hidrojen Kullanımı

Havayolu emisyonlarının %17’sinden fazlasını 1000 km. ve altındaki uçuşlar oluşturuyor. Bu nedenle kısa mesafeli uçuşlar için elektrikli ve hidrojenle çalışan uçaklar gibi yeni teknolojiler geliştiriliyor.

Avrupalı havacılık devi olan Airbus, 2035 yılı itibarıyla hizmete girmesini planladığı hidrojen yakıtlı, sıfır emisyonlu üç tip ticari uçak geliştiriyor. Ancak hidrojenin karbon nötr bir uçak yakıtı olabilmesi için sürdürülebilir yöntemlerle üretilmesi gerekiyor. ClimateWorks Vakfı, havacılık sektörünün gerektirdiği karbonsuzlaştırmayı başarmak için yeşil hidrojen kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini ifade ediyor.

 

Sivil havacılık sektöründe çığır açacak teknolojin mi var?

İTÜ Çekirdek’in sivil havacılık dikeyi, girişimcilerini bekliyor! Sen de yapay zekâ modellerinden makine öğrenimine kadar sivil havacılık sektörünü inovasyonla geliştirip daha ileriye taşıyacak ve sektördeki dijital dönüşümü hızlandıracak teknolojiler geliştiriyorsan

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close