Sürdürülebilirlik, gün geçtikçe dünyanın daha fazla kafa yorduğu konulardan biri haline geliyor. Ülkelerden büyük ölçekli şirketlere ve startup’lara kadar büyük bir çoğunluk sürdürülebilirlik konusunda elinden geleni yapmaya çalışıyor.

Peki 2021 yılında, dünya genelinde, sürdürülebilirlikle ilgili hangi gelişmeler yaşanacak ve yılın sürdürülebilirlik trendleri neler olacak?

Organizasyonlar Değişim Ölçeği ile Yüzleşecek

2021, pek çok kuruluş için dönüşüm konusunun ciddileştiği bir yıl oluyor ve emisyon konusunun çok daha anlamlı bir şekilde ele alınması gerekiyor. Şirketlerin yaşayacağı bu dönüşüm ise sadece kısa vadeli emisyon hedeflerini karşılamaya yardımcı olmakla kalmayıp aynı zamanda, çevresel etki ve ikna edici itibara yönelik fayda sağlayan kaliteli projeler üretilmesine de katkı sağlayacak.

Yerel Enerji Çözümleri Dayanıklılık ve Uygun Fiyata Odaklanacak

Karbondan arındırılmış bir ekonomide başarılı olmak isteyen işletmeler, uzun vadeli sıfır karbon enerji sözleşmelerini güvence altına almanın ötesinde hareket edecek ve bunun yerine, toplu elektrik tedarikiyle uyum içinde çalışan sağlayıcılardan akıllı, veriye dayalı yerel enerji çözümleri talep edecek.

Yeşil Politikalar Ekonomiyi İyileştirecek

Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler, yeşil teknolojilere yatırımı hızlandırmak için muazzam bir fırsat yaratarak trilyonlarca dolarlık teşvik fonları açıkladılar. Kanıtlanmış düşük karbonlu teknolojilerin maliyetleri düşmeye devam ederken, 2021’deki yeni düzenlemeler ve teşvik fonları bu eğilimleri daha da hızlandıracak ve bir sonraki sınırın kilidini açacak.

Karbondan arınma yol haritalarını oluşturan veya revize eden kuruluşlar, gelişen düzenlemeleri de bu haritaya dahil etmek için maliyet varsayımlarını yeniden değerlendirmesi gerekecek. Gelişen teknolojiler için yatırım yapan şirketler ise uzun vadede kazançlı çıkmış olacak.

Yeni Finansman Kaynakları, Büyük Projelerin Kapısını Açacak

Finans kurumları, yatırımcılar ve büyük şirketler sürdürülebilir yatırımın değerini gördükçe, özel sektör, büyük ölçekli projelerin finansmanında ve yeni gelişen teknolojilerin ortaya çıkmasında kritik rol oynamaya devam edecek.

Uzun yıllar, yalnızca dar yatırım kriterlerini karşılayan ve en kritik projeleri fonsuz bırakan kuruluşların, bundan sonraki dönemi ele alırken, daha büyük bir proje yelpazesini finanse etmek için finansman stratejilerini yeniden gözden geçirmeleri gerekecek.

Rekabet Üzerine İş Birliği: Koalisyonlar Gelişecek

Birçok şirket bugüne kadar ortak bir düşünceyle hareket ediyordu. Bu düşünce, bir şirketin kazanması için diğerlerinin kaybetmesi gerektiğiydi. Fakat zorlu bir 2020’nin ardından şirketler; iş birliklerinin ve stratejik ittifakların kendileri için daha faydalı olduğunu görmüş oldular.

2021’de ise olgunlaşmamış teknolojilerden (IEA) gelen emisyon azaltımlarının yaklaşık %75’i ile koalisyonlar önemli engellerin aşılmasında paha biçilmez bir rol oynayacak. Bu nedenle; başarılı kuruluşların, en önemli sektör zorluklarının üstesinden gelmelerine yardımcı olabilecek ortakları belirlemek için ekosistemlerini ve değer zincirlerini proaktif olarak taramaları gerekecek.

Sürdürülebilirliğin önemi, artık tüm dünya tarafından fark edilmiş bir durumda ve ülkelerden şirketlere, herkes bu konuda elinden geleni yapmaya çalışıyor.

 

İTÜ Çekirdek olarak biz de İstanbul Sanayi Odası ile uzun yıllardır sürdürdüğümüz iş birliğinin kapsamını genişlettik. Bu kapsamda; sürdürülebilir bir dünya için öncü teknolojiler geliştirecek, iklim değişikliğinin etkilerini gözeten, sürdürülebilir üretime ve kapsayıcı büyümeye katkıda bulanacak verimlilik odaklı teknolojik bir girişime sahip olan girişimcileri, İTÜ Çekirdek’e bekliyoruz!

Sürdürülebilirlik odağında teknoloji geliştiriyorsan, İTÜ Çekirdek’te girişimini ticarileştirmeye yönelik eğitim ve seminerler; pazarlamadan finansa, satıştan insan kaynağına kadar 500’den fazla alanında uzman mentor, prototipini geliştirmek için Ar-Ge fonu ve laboratuvar altyapısı seni bekliyor! Ayrıca potansiyel müşteri ve yatırımcılarla da bir araya gelebileceksin. Tüm bunların yanı sıra İstanbul Sanayi Odası uzman ekiplerinin birebir katkısıyla; sanayiye yönelik açık inovasyon günleri, sanayici- yatırımcı buluşmaları, fabrika ziyaretleri, sanayi liderlerinden alınacak mentorluklar ve girişimci-sanayici tanıştırmaları vesilesiyle seni sanayinin gücüyle buluşturacağız!

Sen de teknolojinin, sanayinin gücüyle büyümesini istiyorsan, hemen başvur!

Kaynak: https://www.engieimpact.com/insights/sustainability-trends-2021

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close