Google geçtiğimiz günlerde uzun süre konuşulacak bir açıklama yaptı. Teknoloji devi, web kullanıcılarının semantik ve doğal dil işlemeye devam etmelerini kolaylaştırmak için iki yapay zeka deneyi yaptığını duyurdu.

Şirketin çıkardığı ürün çoğunlukla metinlerde bulunan ve trafiği kontrol eden bir arama motoru. Google bu üründe kullandığı yapay zeka programı ile insan dilinin unsurlarını anlayabilen ve ayrıştıran yazılımlar üretmeyi hedefliyor.

Talk to Books (Kitapla Konuş) olarak adlandırılan teknoloji, insanlar tarafından yazılmış metinlerle ilgili bir soru sorduğunuzda buna cevap veren bir makine ile sohbet etmeyi sağlıyor. Konuyla ilgili yayınlanan blog yazısında Talk to Books’un, bir açıklama yapmaya ya da soru sormaya olanak tanıyarak sorulan sorulara anahtar kelime eşleştirmeye bağlı kalmaksızın kitapta geçen cümlelerden yanıt verdiği belirtildi.  Google Research’ün önemli isimlerinden Ray Kurzweil ve Rachel Bernstein’e göre kitaplarla konuşmak onları okumak isteyip istemediğini belirlemeye yardımcı olacak.

Uygulamanın web ara yüzü kullanıcı deneyimi açısından başarılı ve yasal olarak da oldukça parlak. Örneğin uygulamaya “Gökyüzü neden mavidir? diye sorduğunuza uygulama size konuyla ilgili kitapları kaynak göstererek bir dizi farklı cevap sunacaktır. Elbette bu sorunun yanıtını Google arama motoruna yazarak da elde edebilirisiniz. Ancak bu durumda kendiniz bir bağlantıyı tıklatıp, çıkan makale veya web sayfasını taramak zorunda kalırsınız. Kısacası Google’ın arama motoru size Talk to Books’un sunduğu kolaylığı sunmuyor.

Kurzweil ve Berstein, yapay zekanın, iyi bir cevabın neye benzeyebileceğini tanımlamayı öğrenmesi için milyarlarca konuşmaya benzer cümle çifti üzerinde eğitildiğini söylüyor.

“Sorunuzu sorduğunuzda veya bir beyanda bulunduğunuzda, yapay zeka, girdinizle ilgili cümle düzeyinde anlamsal anlamlara göre cevap verenleri bulmak için 100.000’den fazla kitapta yer alan tüm cümleleri arar. Sorduğunuz soru ile elde ettiğiniz sonuçlar arasındaki ilişkiyi sınırlayan önceden belirlenmiş kurallar yoktur. ”

İnterneti Keşfetmenin Eğlenceli Hali

Yine de Talk to Books ile ilgili bazı sınırlamalar bulunuyor. Uygulama, ham olgusal soruları yanıtlama konusunda oldukça başarılı olmasına karşın karmaşık jeopolitik sorular ya da modern kültür ve tarihsel öneme sahip konuları ele almada çok başarılı değil.  Ancak Google’ın Gmail ve Akıllı Yanıt gibi ürünlerini geliştirmesine yardımcı olduğu söyleniyor.

Talk to Books interneti keşfetmenin eğlenceli bir yolu olmasının yanında yapay zekanın sorduğumuz her soruyu işlemek için yeterince karmaşık hale geldiğinde kısacası gelecekte ara yüzlerin nasıl görüneceğine dair bir fikir veriyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close