Otonom araçlarla ilgili çalışmalar tüm hızıyla devam etse de seviye 5 olarak da bilinen tam otonom araçları yollarda görebilmek için biraz daha bekleyeceğiz gibi görünüyor. Çünkü bu teknolojinin tam olarak kullanılmaya başlaması için ilk olarak önündeki bazı engelleri aşması gerekiyor.

Birden beşe kadar derecelendirilen otonom araçlarda, 5. seviye, bir aracın insan müdahalesi olmadan tüm yolculuğu tamamlaması anlamına geliyor. Tesla, her ne kadar 2020 yılı sonunda bu tür araçlar üretmeye başlayacağını duyurmuş olsa da bu araçların günün birinde yolda yanımızdan geçtiğini görmek için birtakım konuların netlik kazanması gerekiyor.

Peki, 5. seviye otonom araçların aşması gereken engeller neler?

  1. Sosyal Açıdan Kabul Görme: Tesla başta olmak üzere diğer üreticiler tarafından üretilen otonom araçlar, şu ana kadar çeşitli kazalara karıştı. Bu durum ise sadece aracı satın alacak kişiler tarafından değil, diğer sürücüler için de sorun teşkil ediyor ve 5. seviye araçların rahatlıkla yollara çıkabilmesi için öncelikle toplum tarafından güvenilir kabul edilmeleri gerekiyor.
  2. Deneyim: Otonom araçlar, yolda geçirdikleri her an yeni şeyler öğrenmeye devam ediyor. Daha önce girmediği yollara girmek ve daha önce karşılaşmadığı objelerle karşılaşmak, çeşitli yazılım güncellemelerini de beraberinde getirmeye devam ediyor. Bu nedenle, bu araçların test aşamalarının olabildiğince kapsamlı gerçekleştirilmesi ve olabildiğince deneyim kazanması gerekiyor.
  3. Yasal Düzenlemeler: Otonom araçlar için otomatik takip sistemleri var olsa da bu tarz araçlar için henüz uluslararası bir düzenleme söz konusu değil. Bu araçların yola çıkabilmesi için trafik kuralları konusunda da ciddi düzenlemeler gerekiyor.
  4. Sensörler: Otonom araçlar; yayalar, nesneler gibi etkenleri algılayabilmek ve ne zaman fren yapacağına karar verebilmek için kapsamlı bir sensör sistemi kullanıyor. Önüne çıkan nesnenin bir trafik lambası mı, tabela mı yoksa bir canlı mı olduğuna karar vermesi de yine bu sensörler yardımıyla oluyor. Bu nedenle sürücüsüz araçların yollara güvenle çıkabilmesi için bu sensör setlerinin tam anlamıyla güvenli olduğundan emin olunması gerekiyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close