2010’ların başında ortaya çıkan yapay zeka dalgasıyla birlikte, teknolojinin kendisi kadar yetenekli yapay zeka uzmanı ve araştırmacısı olmadığı anlaşıldı. Bunu düzeltmenin yolunu daha fazla uzman eğitmek olarak gören MIT, 1 milyar dolarlık bir yatırımla yapay zeka fakültesi kuracağını duyurdu.

MIT, yeni fakültenin açılması için gereken 1 milyar dolarlık yatırımın çoğunun elde edildiğini belirtti. Bunun 350 milyon dolarlık kısmı, özel sermaye şirketi Blackstone’un CEO’su Stephen A. Schwarzman tarafından karşılandı. Bu yatırımdan sonra yeni fakültenin adı da “MIT Schwarzman Bilgi İşlem Fakültesi” olarak belirlendi.

MIT kampüsü içinde inşa edilecek yapay zeka fakültesi, MIT başkanı L. Rafael Reif’in deyimiyle “disiplinlerarası bir eğitim merkezi” olacak. Fakülte sadece yapay zeka teknolojisine odaklanmaktan ziyade biyoloji, kimya, fizik, siyaset, tarih ve dilbilim gibi alanlara makine öğreniminin nasıl uygulanacağı da işlenecek. Yani biyoloji okuyan bir öğrenci veya araştırmacı da alanına yapay zekayı entegre etmek için bu fakülteden faydalanabilecek.

MIT’nin üzerinde durduğu bir diğer konu ise “yapay zeka etiği.” MIT Schwarzman Bilgi İşlem Fakültesi, öğrencileri ve araştırmacıları kendi disiplinleri için bilgisayar bilimini ve yapay zekayı kullanmanın yanı sıra çalışmalarının insani etkisi hakkında eleştirel düşünmelerine de yardımcı olacak.

Eylül 2019’da açılacak olan bölümün yeni binasının 2022 yılında tamamlanması bekleniyor. Yeni fakülteyle birlikte MIT bünyesindeki diğer fakültelerde de yapay zekaya odaklanacak 50 yeni pozisyonun daha oluşturulması hedefleniyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close