İlk ticari sürüşü için gün sayan Waymo önemli bir kilometre taşını geride bıraktı. Sürücüsüz otomobil şirketi halka açık yollarda toplamda 10 milyon mil (16 milyon kilometre) test sürüşü gerçekleştirdiğini duyurdu.

Geçtiğimiz kasım ayında Waymo, kamuya açık yollarda 4 milyon mil sürdüğünü açıklayan şirket yaklaşık bir yıl sonra 10 milyon mile ulaşarak büyük bir başarıya imza attı. Sürücüsüz otomobilleriyle yakın gelecekte taksi hizmeti vermeye hazırlanan şirketin önünde çok az engel kaldı.

Sürücüsüz otomobil ve taksi deyince akıllara Uber’in yol açtığı ölümlü kaza geliyor. Bu yılın mart ayında gerçekleşen kazada sürücüsüz Uber aracı bir yayaya çarparak ölüme yol açmıştı. Sürücüsüz araçların yola çıkmaya hazır olmadığı görüşlerini artıran kazanın ardından Uber’in sürücüsüz testleri durdurulmuştu.

Waymo sürücüsüz otomobil teknolojisi alanında lider şirketlerden biri ve aynı zamanda ismi en az kazaya karışanlardan biri de. Ancak geçtiğimiz ağustos ayında The Information, Waymo’nun otonom araçlardan güvenlik sürücülerini kaldırmaya çalıştığını, ancak bu sürecin tahmin edilenden daha yavaş ve zorlu olduğunu belirtti. Araçların sol dönüşler yapmakta ve otoyol trafiğine uyum sağlamakta güçlük çektiğini bildiren yayın, geçtiğimiz hafta ise daha önce açıklanan Waymo kazasının aslında bir güvenlik sürücüsünün direksiyonda uyuyarak ve yanlışlıkla otonom sürüş sistemini devre dışı bırakmasından kaynaklandığını bildirdi.

İddialar ve çekinceler bir yana, Waymo kendinden emin ve gelecekten umutlu. Şirketin 10 milyon mil haberini kutlamak için yayınladığı videoda da Waymo’nun sürücüsüz Chrysler Pacifica minibüslerini, direksiyonun arkasında bir sürücü olmadan yol aldığını görüyoruz. Videoda ayrıca şirketin yazılım mühendislerinden Nathaniel Fairfield ile de çok güzel bir röportaj mevcut.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close