Sürücüsüz otomobil teknolojisini test eden Uber geçtiğimiz hafta büyük bir sorunla karşı karşıya kaldı. Hareket halindeki sürücüsüz Uber aracı ABD’nin Arizona eyaletindeki Tempe şehrinde bir yaya çarparak ölmesine neden oldu.

Uber aracının yaşadığı bu talihsiz durum muhtemelen otonom bir aracın neden olduğu ilk ölüm.  Uber için bu noktada ciddi bir durum söz konusu. Kazanın ardından ABD Ulusal Ulaştırma Güvenliği Kurulu Uber’e bir soruşturma açtı ve şirket tüm otonom operasyonlarını durdurmak zorunda kaldı.

Kazayla ilgili soruşturmalar henüz tamamlanmamış olsa da Arizona valiliği Uber’e verdiği sürücüsüz otomobil test etme iznini tamamen askıya aldığını duyurdu. Arizona valisi Doug Ducey sürücüsüz otomobil teknolojisine oldukça sıcak bakıyordu. Hatta otonom araçların trafiğe açık yollarda test edilmesini için gerekli izni diğer eyaletlerden önce vermişti. Bu izin de otonom araçların emniyet sürücüsü olmadan test edilmesinin önünü açmıştı.

Uber’in test aracı kaza yaptığı sırada sürücü koltuğunda bir emniyet sürücüsü bulunuyordu. Ancak aracın kameraları incelendikten sonra ortaya ilginç bir şey daha çıktı. Aracın çarptığı kadın görünür hale geldiğinde ne emniyet sürücüsü ne de aracın otonom teknolojisi hiçbir tepki vermemişti. Sonuç olarak da Uber’in sürücüsüz aracı, karşıdan karşıya bisikletiyle geçen 49 yaşındaki Elaine Herzberg’e çarpmış ve kadının ölümüne neden olmuştu.

Vali Önceliklerinin Kamu Güvenliği Olduğunu Vurguladı

Vali Ducey Uber CEO’su Dara Khosrowshahi’ye gönderdiği ve The Wall Street Journal’da yayımlanan mektupta Arizona’da sürücüsüz otomobil teknolojisini kullanan taraflardan öncelikli beklentisinin kamu emniyeti olduğunu 18 Mart tarihinde yaşanan kazanın bu beklentiyle hiçbir şekilde örtüşmediğini belirtiyor.

Uber Arizona’daki testlerinin askıya alınmasının ardından soruşturmada yetkililere yardım ettiklerini ve Arizona Valiliği ile iletişimlerini sürdüreceklerini açıkladı.

CEO Dara Khosrowshahi ise attığı bir tweet ile Arizona’da yaşanan kazanın son derece üzücü olduğunu, soruşturmada kolluk kuvvetlerine yardımcı olmaya devam edeceklerini ve hayatını kaybeden Elaine Herzberg’in ailesinin yanında olduklarını ifade etti.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close