Stanford Üniversitesi Bilim İnsanlarından Su Altı Araştırma Robotu: OceanOneK

Stanford Üniversitesi araştırmacıları, yaşadığı deneyimi bire bir olarak insanlara aktarabilen bir su altı araştırma robotu geliştirdi. Su altında dikkatli manevra yapmaya izin veren çok yönlü bir iticiye sahip insansı bir üst ve daha ince yapıda bir alt bedeni olan robota OceanOneK ismi verildi.

Bir su altı robotunun ilk kez bu kadar derin dalış yapabildiğini ifade eden araştırma ekibi; OceanOneK’nin dokundal geri bildirim sistemi, stereoskopik görüşü ve çevreyle etkileşime girebilmesi sayesinde, robotun su altında yaşadığı deneyimin aynısını bire bir olarak kendilerinin de yaşadığını belirtiyor. Robotun; sualtı mühendisliği faaliyetlerinin yanı sıra derinlerdeki arkeolojik enkazlar, gömülü kayıp şehirler, mercan resifleri gibi keşif dalışları için de kullanılması planlanıyor.

Sağlık Durumunu Ter Yoluyla İzleyebilen Akıllı Kolye

Ohio Eyalet Üniversitesi araştırma ekibi, biyosensörler aracılığıyla kişinin sağlık durumunu ter yoluyla tespit edebilen bir akıllı kolye geliştirdi. Harici bir okuyucu sistemi tarafından gönderilen radyo frekansı sinyallerini yansıtan bir rezonans devresi kullanarak çalışan kolye; algılama arayüzünün minyatür yapısı sayesinde çalışmak için minimum miktarda tere ihtiyaç duyuyor.

Kolye, ter yoluyla kişinin kan şekerini ve kanındaki glikoz miktarını tespit edebiliyor. Kolyenin ultra ince malzemelerden yapılmış sensörleri, ürünü daha esnek hale getirirken aynı zamanda cihazın işlevselliğinin korunmasına ve kişinin cildiyle güvenli şekilde temas etmesine yardımcı oluyor.

Binghamton Üniversitesi Araştırmacıları CD’leri Biyosensörlere Dönüştürüyor

 Binghamton Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, CD’lerin ince metalik tabakalarını; insan kalbindeki ve kaslarındaki elektriksel aktiviteler ve vücuttaki laktat, glikoz, pH’ı izleyebilecek biyosensörlere dönüştürüyor. Sensörler, Bluetooth aracılığıyla akıllı telefonlarla iletişim kurabiliyor.

Üretim, toksik kimyasal salınımı olmadan ve pahalı ekipmanlara ihtiyaç duyulmadan yaklaşık yarım saat gibi bir sürede tamamlanabiliyor. Kullanıcıların üzerine yapıştırılan sensörler, akıllı telefon uygulaması yardımıyla tıp uzmanları veya hastaların sağlık durumunu izlemesine olanak tanıyor.

 

Kaynaklar:

https://techxplore.com/news/2022-07-underwater-robot-humans-sight-deep.html

https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-11047579/Smart-necklace-tracks-wearers-health-SWEAT.html

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220726093630.htm

Yazar Hakkında

Paylaşım
Close