Önemli bir sunum öncesinde her şeyin kötü gideceği düşüncesine kapılıp uykusuz kaldığınız veya bir toplantı esnasında, kendinize yeterince güvenmediğiniz için fikrinizi söylemek yerine, sessiz kalmayı tercih ettiğiniz oldu mu? Birçok kişinin bu soruya cevabı muhtemelen evet 😊

Bu tarz durumlar yaşadığımızda çoğu zaman, birilerinin bizi cesaretlendirmesine ihtiyaç duyuyor ve dışarıdan bir destek gelmesini bekleyebiliyoruz. Ancak cesaretimizi ve özgüvenimizi artırmamıza yardımcı olacak en önemli kişinin yine kendimiz olduğunu unutmamamız gerekiyor. Siz de zaman zaman, kırılan cesaretinizi yeniden kazanma ihtiyacı duyuyorsanız, basit ama etkili 10 maddeyi deneyerek işe başlayabilirsiniz.

  1. Küçük de olsa tüm başarılarınıza ve kazanımlarınıza dikkat edin. Bunları zihninizin bir köşesine not edin ve gün sonunda her birini hatırladığınıza emin olun. Edindiğiniz bu kazanımlar, zihninizde yer ettikçe yenileri için cesaretinizin arttığını göreceksiniz.
  2. Hedeflerinize doğru kaydettiğiniz ilerlemeleri kutlayın. Her bir hedefinizi, elde ettiğinizde kendinizi ödüllendirebileceğiniz, küçük parçalara ayırarak kilometre taşları oluşturun.
  3. Kendinize doğru yolda olduğunuzu ve yeterince çabaladığınızı hatırlatın. Eksikleriniz olabilir ya da hedeflerinizi tutturamadığınız anlar yaşayabilirsiniz ancak emeklerinizin çok değerli olduğunu ve zaman zaman duraklamaya ihtiyacınız olduğunu unutmayın.
  4. Geleceğe odaklanın. Hayalini kurduğunuz şey her ne ise onun gerçek olduğunu düşünün. Kısa süreliğine de olsa yarattığınız bu gerçeklik, motivasyonunuzun artmasına yardımcı olur.
  5. Yapabileceğinize inanın. Kendi kendinize “Yapamam” dediğinizde, o işi yapamayacağınızı kendinize kanıtlamış olursunuz. Zihninizde “Yapamam” kelimesi her yankılandığında; bunu, başlı başına bir teşvik ifadesi olan “Yapabileceğimi biliyorum” ile değiştirin.
  6. Çevrenizi olumlu etkilerle kuşatın. Telefon ya da bilgisayar ekranınız gibi sürekli gözünüzün önünde olan yerlere motive edici alıntılar yerleştirebilir, canlandırıcı müzikler dinleyebilir, motive edici yayın veya filmler izleyebilirsiniz. Ayrıca çevrenizde yalnızca olumlu insanların olmasına izin verin, cesaretinizi kıracak insanların enerji ve neşenizi düşürmesine izin vermeyin.
  7. Güven duygusunun, bir şeyi yapabilme yeteneği olmadığını hatırlayın. Güven, sonunda başarılı olabileceğiniz bir yol bulmak için tekrar deneme yeteneğidir. Eğer başarısız olursanız, bu başarısızlıktan bir şeyler öğreneceğinizi ve yeniden denemek için farklı bir yol bulabileceğinizi kendinize tekrarlayın.
  8. Önünüze çıkacak engelleri veya size yapamayacağınızı söyleyen insanları değiştiremezseniz ancak bu tarz durumlar karşısında nasıl hissedeceğinizi ve nasıl davranacağınızı kontrol edebilirsiniz. Hislerinizi kontrol edebildiğinize emin olun, karşınıza çıkan hiçbir şeyin bu kontrolü kaybetmenize neden olmasına izin vermeyin.
  9. Öğrenmeye ve gelişime daima açık olun. Gelişmek için yeni fırsat arayışlarına girmek, kendinizi cesaretlendirmeniz konusunda da size yardımcı olur.
  10. Çabalarınızın elbet meyvesini vereceğinin bilincinde olun. Zaman zaman, kısa vadeli olarak ne kadar ilerleme kaydettiğimizi ya da neleri başardığımızı fark edemeyiz. Ancak siz ilerlemeye devam ettikçe, günün birinde geriye dönüp baktığınızda farkına varmadan da olsa hedeflerinize giden yolda ne kadar geliştiğinizi göreceksiniz.

 

Kaynak: https://blog.peoplefirstps.com/connect2sell/how-to-encourage-yourself

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close