Yatırıma Giden Yol: Shiftplanner

İTÜ Çekirdek girişimlerimizin yatırım serüvenlerini mercek altına aldığımız röportaj serimizden herkese merhaba! Yatırıma Giden Yol serimizin bu haftaki konuğu; her sektörden ve her boyuttan firmanın kullanabileceği bir vardiya yönetim yazılımı olan Shiftplanner! Sorularımızı, Shiftplanner Kurucu Ortağı Ahmet Tepe yanıtlıyor!
Röportaj serimizin tüm girişimcilerimize ve girişim adaylarına ilham olmasını umuyoruz. Aklınıza takılan herhangi bir soruda, https://blog.itucekirdek.com/iletisim/ adresinde yer alan mesaj kutucuğunu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz!
Merhaba, sizi ve Shiftplanner ekibini okuyucularımıza tanıtmak isteriz.
Merhaba, ben Ahmet Tepe, Shiftplanner’in kurucu ortağıyım. Şu an 3 kardeş olarak 3 kişilik bir ekibiz. Ben üniversiteye Gemi İnşaat Mühendisliğini kazanarak başladım. Ancak bu bölümü sevmediğimi fark ettim ve tekrar üniversite sınavına girdim. Kimya Mühendisliğini kazandım ve bu bölümden mezun oldum. Üniversite hayatım toplam 6 yıl sürdü ve bu 6 yıl içinde birçok farklı mağazada çalıştım. Shiftplanner fikri de bu mağazacılık tecrübelerimin sonucunda ortaya çıktı. Şu an ürün yönetimi ve tasarımı, satış, pazarlama ve genel yönetim işlerini yürütüyorum. Abim (Adem), fikri anlattığım ilk kişi. Kendisi bilgisayar mühendisi ve CTO’muz. Shiftplanner’ın teknik tüm işleriyle ilgileniyor. Ekibimizin son üyesi ise Muhammed, Rus Dili ve Edebiyatı bölümünü yarım bıraktı, kendisini yazılımda geliştirdi, yazılımcı olarak çeşitli işlerde çalıştı ve son olarak Shiftplanner’a katıldı.
Bir iş kurarken ve sürdürürken en önemli şey ekip. Ben de bu işi kardeşlerimle yapabildiğim için çok mutluyum. Küçük bir ekip ile büyük işler başarıyoruz.
“Shiftplanner her sektörden ve her boyuttan firmanın kullanabileceği bir vardiya yönetim yazılımıdır.”
Shiftplanner nedir? Ne yapar?
Shiftplanner, her sektörden ve her boyuttan firmanın kullanabileceği bir vardiya yönetim yazılımıdır ve firmaların çoğunlukla manuel yürüttükleri vardiya yönetimi işlerini uçtan uca dijitalleştirir. Firmadaki çalışanların vardiya, mesai, izin, destek, transfer, işe alım, işten ayrılma gibi birçok işinin planlama, onaylama, paylaşma, takip etme, raporlama, arşivleme gibi aşamaları Shiftplanner üzerinden kolaylıkla yürütülebilir. Shiftplanner sayesinde excel ve mail karmaşası son bulur, bu süreçte harcanan vakit ve efor azalır, daha doğru yönetilen süreçler sayesinde maliyetler düşer, çalışan memnuniyeti artar. Shiftplanner’ın “yetki bazlı esnek kullanım” ve “özelleştirilebilir organizasyon yapısı” özellikleri sayesinde hangi sektörden veya hangi boyuttan olduğu önemli olmaksızın her firma kendisine en uygun yapıyı oluşturup kullanabilir. Firmanın tüm birimleri, yöneticileri ve çalışanları aynı verileri görebilir ve işlem yapabilir. Daha şeffaf ve bilgiye daha kolay ulaşılabilir bir ortam oluşur. Ayrıca gerek duyulan raporlara saniyeler içinde hatasız bir şekilde ulaşılabilir.
Shiftplanner’ın bir kuruluş hikayesi var mı?
İlham verici olduğuna inandığım bir hikayemiz var. Yukarıda bahsettiğim gibi Shiftplanner fikri üniversite yıllarındaki mağazacılık tecrübelerimden ortaya çıktı. Ancak bu fikir öğrenciyken ortaya çıkmadı. Üniversiteden mezun olduktan yaklaşık bir ay sonra bir sabah, uykumdan uyandığımda bir anda aklıma geldi, sabahın saat 7’sinde. Gözlerimi açtım ve mağazalarda çalışırken vardiya konusunun ne kadar problemli olduğu ve bizim bu problemi çözmemiz gerektiği düşüncesi aklımda belirdi. Bizden kastım abim ve bendi, hemen abimi aradım, fikri anlattım ve o da çok beğendi. O andan itibaren henüz 1 ay önce mezun olduğum Kimya Mühendisliği benim için tarih oldu ve artık benim yapmak istediğim tek iş Shiftplanner’dı. Ancak maalesef bu işi yapabilmek adına neredeyse hiçbir şeye sahip değildim: Yazılım bilgim yoktu, üniversitedeki yarı zamanlı işler dışında bir iş tecrübem yoktu, hiç çevrem yoktu ve belki de en önemlisi, hiç param yoktu. Abimin durumu da benden çok farklı değildi. Bu kadar eksiğe rağmen sahip olduğumuz iki şey vardı. Birincisi iyi bir fikir, ikincisi de bizim bu fikri başarılı bir şekilde hayata geçirebileceğimize dair inancımız. Diğer tüm eksiklerimiz kapatılabilirdi. Yaklaşık 2 senemiz yazılım öğrenmekle geçti. 2017 yazında amatör diyebileceğimiz bir şekilde Shiftplanner için çalışmaya başladık ve bu şekilde girişimcilik hikayemiz başlamış oldu. Yıllar içerisinde yaşadığımız olumlu, olumsuz birçok şey olsa da bugünlere gelmemizi sağlayan önemli kırılma noktaları oldu: 2017 yazında BilgeAdam Girişim Ofisi’ne kabul edilmemiz, BilgeAdam aracılığı ile Caffe Nero ile tanışmamız ve 2018 yılı başında ilk ürünümüzü geliştirmek için Caffe Nero ile iş birliği yapmamız, 2019 yazında Shiftplanner v1’i yayına almamız ve Caffe Nero’nun Türkiye’deki tüm şubelerinde kullanmaya başlaması, yazılımımızın yeni versiyonunu geliştirmeye başlamışken ve birçok müşteri görüşmesi yaparken pandeminin patlak vermesi ve uzun süre işlerin durması, 2020 şubat ayında, pandeminin başlarında İTÜ Çekirdek’e kabul edilmemiz, İTÜ Çekirdek aracılığı ile 2021 Şubat ayında Alesta Yatırım’dan ilk yatırımımızı almamız bizim için en önemli kırılma noktalarıydı ve bizim bugüne gelmemizi sağladı.
“Bu işe olan tutkumuz bizim ayırt edici bir yönümüz!”
Shiftplanner olarak rakiplerinizden sizi ayıran özellik nedir?
Sayılır mı bilmem ama bu işe olan tutkumuz bizim ayırt edici bir yönümüz diye düşünüyorum. Yaptığımız işi çok ciddiye alıyoruz, bu alanda sadece bir oyuncu olmak için değil, bu alanın en iyisi olmak için çalışıyoruz. En iyi olmak için de iki şey çok önemli: alanındaki en iyi teknolojiye sahip olmak ve müşterilere en iyi, en sorunsuz hizmeti vermek.
Firmaların sadece vardiya yönetimlerindeki problemleri çözen bir yazılım üretmek değil, personel yönetimindeki tüm ihtiyaçlarına cevap veren akıllı bir ekosistem yaratmayı hedefliyoruz.
Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Shiftplanner olarak ulaşmak istediğimiz teknolojik gelişmenin henüz %10’una ancak ulaşmışızdır. Yapacağımız daha çok fazla şey var ve tüm bu geliştirmelerle alanımızın en iyi teknolojisine sahip olacağız.
“Shiftplanner, Alesta Yatırım’dan 125 bin TL yatırım aldı.”
Yakın zamanda bir yatırım aldınız. Süreç nasıl gelişti, kimler katıldı, neler yaşandı bu süreçte?
Bu yılın başında aldığımız ilk yatırımımız ile beraber pandeminin zorlu koşullarını aşarak güzel gelişmeler kaydettik. Bu yeni yatırımı ilk yatırımcımız olan Alesta Yatırım’dan bir devam yatırımı olarak aldık. Artık vites yükseltme ve büyüme zamanı geldi ve şu an yeni bir yatırım turundayız. Aldığımız bu devam yatırımını da yeni yatırım turuna hazırlık amacıyla kullanacağız.
“Türkiye’den çıkan unicorn girişimlerin arasına adımızı yazdırmayı hedefliyoruz.”
Shiftplanner olarak gelecek hedefleriniz neler?
Kısa vadeli hedefimiz Türkiye’de vardiyalı çalışmanın olduğu tüm sektörlerden müşteriler edinerek büyümek. Bu sayede sahip olduğumuz know-how’ı artırarak yazılımımızı daha iyi hale getirmek ve vardiya yönetimi konusundaki en iyi çözüm olmak. Ayrıca Shiftplanner SaaS versiyonunu hayata geçirerek firmaların hızlı ve kolay bir şekilde Shiftplanner kullanabilmelerini sağlamak.
Orta vadeli hedefimiz ise geliştireceğimiz yeni modüller ve yapacağımız iş birlikleri ile kullanıcılarımıza personel yönetimi alanında kapsamlı bir ekosistem sunmak. Bunun yanında farklı sektörlere özelleşmiş “akıllı vardiya yönetimi” çalışmalarını yaparak, insan müdahalesi ve hatasının minimumda olduğu “akıllı vardiya yönetimi”ni kullanıma sunmak. 2022 yılı içerisinde yurt dışı satış faaliyetlerine başlamak ve ilk yurt dışı ofisimizi İngiltere’de açmak.
Uzun vadede ise alanımızın en iyi teknolojisine sahip olan, dünyanın birçok ülkesinde binlerce firmaya ve milyonlarca kullanıcıya hizmet veren bir teknoloji firması olmayı, Türkiye’den çıkan unicorn girişimlerin arasına adımızı yazdırmayı hedefliyoruz.
Bir girişimci olarak mutlaka inişleri ve çıkışları yaşamışsınızdır. Peki, yapamayacağım artık deyip, bırakma noktasına geldiğiniz oldu mu?
Geçen yıllar içerisinde çok fazla inişli çıkışlı anlarım oldu. Bazı dönemlerde saatlik değişen ruh hallerim bile oluyordu. Kendimi en kötü hissettiğim zamanlarda hep şunları sordum kendime: Bu fikir gerçekten bir problemi çözen, insanlara faydalı olacak bir fikir mi? Yoksa ben kendimi o kadar çok kaptırdım, fikrime o kadar aşık oldum ki aslında o kadar da iyi bir fikir olmadığını göremiyor muyum? Başarısızlıktan korktuğum için mi bırakmayıp devam ediyorum? Bu soruların cevabı her zaman iyi bir fikir olduğu ve insanların işine yarayacağı yönündeydi ve bu cevabı ben değil, sahada iletişim kurduğumuz herkes veriyordu. Bu kısa sorgulama sayesinde hiçbir zaman bırakmayı düşünmedim.
“Globali hedefleyebilen ve ölçeklenebilen bir iş fikrine sahip olmak çok önemli. Yerel kalacak, globale açılamayacak bir iş fikrine yatırım bulmak pek kolay olmayacaktır.”
Yatırım almak isteyen ya da yatırım turunda olan girişimlere tavsiyeniz ne olur?
Neredeyse tüm yatırımcılar “işe değil, kişiye yatırım yaparız” derler ve böyledir de gerçekten. Bunu Seri A ve sonrası yatırımlar için söylemiyorum, o seviyelerde zaten oturmuş bir iş vardır. Metriklere bakılır ve yatırım yapılıp yapılmayacağına karar verilir. Ancak başlangıç aşamasında ortada gösterebilecek pek bir metrik yoktur. Belki bir mvp veya prototip, az sayıda kullanıcı veya ciro vardır. Bunlar da güzel göstergelerdir ancak en önemlisi bu işi yapacak olan ekiptir. İyi bir ekip olmak için illa ki en iyi okullardan mezun olmak, onlarca yıl iş tecrübesine sahip olmak gerekmez. Ancak ekibin uyumlu ve birbirini tamamlayan kişilerden oluşması, yapılan işe tutkuyla bağlı olmak, eksik olduğundan konularda gelişime açık olmak, ürünü, pazarı, rakipleri iyi tanımak, çalışkan olmak gibi birçok özelliğe sahip olmak ve bunları potansiyel yatırımcılara gösterebilmek gerekir. Ekip dışında da globali hedefleyebilen ve ölçeklenebilen bir iş fikrine sahip olmak çok önemli. Yerel kalacak, globale açılamayacak bir iş fikrine yatırım bulmak pek kolay olmayacaktır.
Sektörünüzün gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
İnternetin yaygınlaşması ve teknolojinin daha ulaşılabilir hale gelmesiyle beraber her alanda çok ciddi teknolojik dönüşümler yaşanıyor. Bulunduğumuz sektör de son yıllarda bu dönüşümü yaşayan alanlardan birisi. Biz ve bizim gibi teknoloji firmalarının yaptığı geliştirmeler sayesinde firmalar birçok alanda kayda değer faydalar sağlıyor. Ne yazık ki 2020 yılında ortaya çıkan pandemi hizmet verdiğimiz neredeyse tüm sektörlerde işleri çok kötü etkiledi, potansiyel müşterimiz olan birçok firma uzun süre iş yerlerini kapattı. Haliyle de firmalar eksik oldukları noktaları geliştirmek yerine tüm kaynaklarını hayatta kalmaya ayırdı. Bu da bizim uzun bir süre ilerleyememize sebep oldu. Pandemiyle beraber maliyetleri düşürmek, sahip olunan iş gücünü daha verimli ve katma değerli işlerde kullanmak gibi ihtiyaçlar daha da önem kazandı. Bu ihtiyaçlar bizim verdiğimiz hizmetin amacıyla çok örtüşüyor. Bu nedenle de pandeminin etkisi azalıp da firmalar günlük yaşamlarına döndükçe sunduğumuz çözümlere olan talep artıyor. Pandemi’de yavaşlayan teknolojik dönüşüm pandemi sonrası hızlanarak devam ediyor.
Eklemek istedikleriniz neler?
Vardiya yönetimi çok farklı sektörlerde olan ve sektörlere göre farklı ihtiyaçları olan bir alan. Shiftplanner olarak tüm sektörlere hitap edebilecek bir yazılım geliştirdik. Shiftplanner v2’yi yakın zamanda canlı kullanıma açtık ve şu an 6 farklı sektörden, 10’dan fazla firma ve 10.000 civarı kullanıcı için PoC yapıyoruz. Yakında tüm PoC’lerin kullanıcıya dönüşmesini bekliyoruz. Hangi sektörden olursa olsun vardiyalı çalışan firmalar dijitalleşme adımını atmak için bizimle iletişime geçebilirler.
Vardiya yönetimi alanında kapsamlı bir ekosistem yaratmayı hedefliyoruz. Bu amaçla çeşitli iş birlikleri yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Bu ekosisteme katılmak isteyen, Shiftplanner ile entegre çalışarak müşterilerine sağladığı faydayı artırabileceğini düşünen firmalar bizimle iletişime geçebilirler.
Son olarak ise şu an yeni bir yatırım turunda olduğumuzu söylemek isterim. Türkiye’den çıkan ve global’de başarıyı yakalamayı hedefleyen bir girişime yatırım yapmak isteyenler bizimle iletişime geçebilirler.
Walt Disney’in bir sözüyle kapatmak isterim: Onları takip etme cesaretimiz varsa, tüm hayallerimiz gerçekleşebilir.