Modern biyoteknoloji ve DNA bilimi artık bakterileri, bitkileri ve hatta hayvanları -yapay- evrimleştirmemize olanak tanıyor. Bu alanda günümüze kadar kat edilen ilerlemelerin tarihçesi, bilim insanlarının kökleri ilk protez örnekleri ile Orta Çağ’a dayanan insan bedenini evrimleştirme ideallerine, çabalarına ve hatta daha sonraları ödedikleri ağır bedellere (bknz: engizisyon / inquisitio) kadar geriye gidiyor.

Neyse ki artık merak edenlerin büyücü ve cadı olarak yargılandığı bir çağda yaşamıyoruz ve işimize bakabiliriz. Homo sapiens artık kendi habitatı Dünya’nın ve Samanyolu Galaksisi’nin ötesini keşfetmek istiyor ve Güneş Sistemi’ndeki gezegenlerden başlayarak sürekli daha uzağa uzay kolonileri kurmak gibi bir ülkü güdüyor. Bu da düşünen insan için aşılması gereken birçok yeni sorunu masaya getiriyor: Örneğin kökleri 6,5 milyon yıl öncesine dayanan evrim sürecinin uzay kolonileri kurmak için hiç de elverişli olmaması gibi.

Orta Çağ protezlerinden günümüz biyoteknoloji pratiklerine kadar inceleyen fütürist Juan Enriquez, Dünya dışında yaşamak için bedenlerimizi dönüştürmemiz gerekeceği görüşünde ve aklında iki soru işareti var: İnsan bedenini ne şekilde evrime uğratacağız ve bu etik mi?

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close