Gözlük teknolojileri alanında bir devrim başlamak üzere. Snapchat Spectacles yalnızca küllenen ateşin yeniden alevlenmeye başlamasından ibaret…

Kontakt lenslerin en başından beri tek bir işi vardı, o da ışığı bükmek. Bu işi hakkıyla yaptıkları ortada. Fakat 19 yüzyılın kelebek gözlüklerinden günümüz modern lenslerine kadar gözlükler orijinal fonksiyonlarının üzerine pek de bir şey koymadı. Otomobillerden kişisel bilgisayarlara kadar her alanda teknolojik sıçramalar birbirini kovalarken, gözlükler çerçeveli camlar olarak kalmaya devam ettiler. Bu alanda ortaya konulan seri inovasyonlar ise önümüzdeki dönemde statükoya son verecek.

Snapchat’in Spectacles ismini verdiği akıllı gözlüğü ile sürpriz şekilde donanım işine el atması, Google Glass’ın yerine getiremediği vaatlerin ve dahasının gerçekleşmesi ile sonuçlanacak bir devrimin başlangıcı olabilir. Bilmeyenler için Spectacles, Snapchat’ten bekleneceği gibi video ve sosyal medyayı gençler için tasarlanmış iyi görünen bir gözlükte bir araya getiriyor. Fakat Spectacles eli kulağında olan akıllı optik teknolojisi dalgasının yalnızca başlangıcı.

Google Glass’ın ardından kullanıcıların ve yatırımcıların akıllı gözlükler karşısında heyecanlanmaması gayet anlaşılabilir. Bugün en ilkel örneklerini gördüğümüz akıllı gözlükler görüş teknolojilerinin emekleme sürecini temsil ediyor. Akıma asıl ivmesini kazandıracaklar ise henüz ortaya çıkmamış fakat yakın gelecekte boy gösterecek olan diğer cihazlar olacak.

Optik teknolojilerinin çok da uzak olmayan gelecekte etkisi altına gireceği tahmin edilen birkaç trend söz konusu.

Anında ayarlanabilen akıllı lensler

Kontakt lensler optik alanındaki insanlara yansıyan ilk ve tek işlevsel sıçrama olarak ele alınabilir. Yakında ışığı kırma oranı yazılım aracılığı ile değiştirilebilen, bir diğer deyişle reçetesi anlık olarak ayarlanabilen lensler üretilebilir.

Bu tarz dinamik teknolojiler optik ürünlerini uçtan uca görüş teknoloji sistemlerine çevirebilir. Lensin işlevini bir yazılım ile ayarlayabilmek, düşük ışık iyileştirmesi ve optik zum gibi kameralardan aşina olduğumuz kabiliyetlerin insan gözüne uyarlanmasının da önünü açabilir.

Snapchat Spectacles
Snapchat Spectacles

Akıllı telefonlara veda

Google Glass akıllı gözlüklerin potansiyelini ortaya koydu fakat garip tasarımı ve karmaşık beta süreci cihaza gölge düşürdü. Fakat akıllı gözlükler bir kez başlamış oldu ve bundan sonraki süreç daha biçimli ve güçlü hale gelecekleri yapısal bir evrime ev sahipliği yapacak. Sıradaki dalga cihazlar şu an akıllı telefonlar tarafından gerçekleştirilen birçok işlevi gözlüklerin kendisine taşıyarak işlevsel gelişme de gösterecek.

Batarya ve ekran teknolojilerindeki gelişmeler, akıllı gözlüklerin daha fazla işlemi akıllı telefonlara ihtiyaç duymadan gerçekleştirirken, aynı zamanda şık ve ince cihazlar olarak kalmalarını sağlayacak. Söylentiler, tüm bu teorilerin bu yıl satışa sunulacağı konuşulan Google Glass 2 ile gerçeğe dönüştürüleceği yönünde.

Gerçekten transparan ekranlar

Google Glass’ın bir diğer kısıtlı kaldığı nokta ise gözlüğün görüş alanındaki bir köşede ufak bir akıllı telefon ekranına sahip olmasaydı. Bu ufak dijital ekranın pek de ergonomik ve işlevsel olmadığı ortada.

Gerçek akıllı gözlükler ise bilgiyi kullanıcısının tüm görüş alanına getirecek. Bu transparan ekranlar sayesinde kullanıcılar dijital verileri görmek için daha ufak bir ekrana bakmak zorunda kalmayacak; bilgi bizzat gerçek görüşün içerisinden tüketilebilecek.

Artırılmış gerçeklik düğümü çözecek

Dijital video öğelerini gerçek zamanlı işleyerek gerçek dünyaya entegre eden artırılmış gerçeklik hâlâ daha oyun odaklı bir emekleme sürecinde. Pokemon GO artırılmış gerçekliğin neler yapabileceğinin ufak bir göstergesiyken, teknolojinin performans ve güç ihtiyaçları konusunda gitmesi gereken daha bir hayli yol var.

Artırılmış gerçeklik ve akıllı gözlüklerin gelişimi birbirine paralel gerçekleşecek. Gelişim doğrultusunda, akıllı gözlükler sürücülere görsel yol tariflerinde bulunabilecek veya karşınızdaki insanın yüzünü tanıyarak adını ve soyadını gösterebilecek, böylece ismini unuttuğunuz kişilerin karşısında mahcup olmayacaksınız.

Yukarıdaki pratik örnekler, işlemcisi ne kadar güçlü ve ekranı ne kadar net olursa olsun çantada veya cepte duran bir telefonun işlevsel şekilde yerine getiremeyeceği uygulamalar. Bu gibi kabiliyetler, akıllı gözlüklerin yalnızca telefonların hayatlarımızdaki rolünü azaltmakla kalmayacak, belki de tamamen yerine geçecek.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Close