Teknoloji Haberleri 26 Kasım-17 Aralık

İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü Köpük 3D Baskı Yöntemiyle İnşaatlarda Kullanılan Betonu En Aza İndirmeyi Hedefliyor
İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları, FenX AG şirketi ile yaptıkları iş birliği sonucunda köpük 3D baskı (F3DP) projesini hayata geçirdi. FoamWork adı verilen köpüğün inşaatlarda kullanılan betonu en aza indirmesi hedefleniyor.
Üretilen köpüğün geri dönüştürülmüş atıklardan elde edildiğini belirten araştırma ekibi, bu yöntemle inşaat için kullanılan beton miktarının %70’e kadar azaltılabileceğini ifade ediyor. Araştırmacılar, hafif olmasının yanı sıra hasar gördüğünde yeniden iyileştirilebilme özelliğine de sahip olan FoamWork’ü, çeşitli şekillerde üreterek inşaat projelerinde daha kolay kullanılabilir hale getirmek için çalışmaya devam ediyor.
Hastaların Veri Gizliliğini Korurken Aynı Zamanda COVID-19’u Teşhis Edebilen Yapay Zekâ Modeli Geliştirildi
Cambridge ve Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi araştırmacıları, hasta verilerinin gizliliğini korurken aynı zamanda COVID-19’u teşhis edebilen bir yapay zekâ modeli geliştirdi. Ekip, modeli oluşturmak için “Birleşik öğrenme” ismi verilen bir teknik kullandı. Bu teknik sayesinde bir hastane veya ülkedeki yapay zekâ modeli, veri paylaşımı olmadan başka bir hastane veya ülkedeki bir veri kümesini kullanarak bağımsız olarak eğitilebiliyor ve doğrulanabiliyor.
Birleşik Krallık ve Çin’de yer alan 23 hastanedeki yaklaşık 3.300 hastadan alınan 9.000’den fazla BT taramasıyla modellerini test eden araştırma ekibi, geliştirdikleri projenin COVID-19 ve gelecekte ortaya çıkabilecek halk sağlığı krizlerini kolaylaştırmak için umut verici bir çözüm sağladığını ifade ediyor.
Singapur Nanyang Teknoloji Üniversitesi Araştırmacıları Cam Üzerine Kaplandığında Enerji Tasarrufu Sağlayan Bir Malzeme Geliştirdi
Singapur Nanyang Teknoloji Üniversitesi’ndeki bilim adamları tarafından yönetilen uluslararası bir araştırma ekibi; bir cam pencere paneli üzerine kaplandığında, dünyanın farklı iklim bölgelerindeki evlerde ısıtma ve soğutma için kendi kendine adapte olabilen bir malzeme geliştirdi.
Araştırma ekibinin “türünün ilk örneği” olarak değerlendirdikleri malzeme, ısıtma ve soğutma arasında geçiş yaparak değişen sıcaklıklara otomatik olarak yanıt veriyor. Ekip, ısıtma ve soğutmayı aynı anda modüle edebilen yeni malzemeyi oluşturmak için vanadyum dioksit nanoparçacık, kompozit katmanları ve düşük emisyonlu kaplama kullandıklarını belirtiyor. Yaz aylarında, güneş ısısını bastıran ve ortamı soğutmak için ışınımsal soğutmayı artıran malzeme, kışın ise tam tersini yaparak ısıtma sağlıyor.
Kaynaklar:
https://mashable.com/video/3d-printing-foam
https://techxplore.com/news/2021-12-accuracy-machine-covid-diagnosis-privacy.html
https://techxplore.com/news/2021-12-scientists-energy-saving-glass-self-adapts-cooling.html