Teksas Üniversitesi Mühendisleri Kuraklıkla Mücadele için Yeni Bir Teknoloji Geliştirdi

Teksas Üniversitesi Mühendislik Bölümü’nde görev yapan bir araştırma ekibi, bölgedeki kuraklık sorununu çözmek amacıyla havadaki nemi toplayarak su üretimi yapabilen bir cihaz geliştirdi.

Herhangi bir yerden harici bir enerji kullanmadan suya erişim olanağı sağlayan cihazın, havadaki nemi ortadan kaldırdığı için gıda işleme ve nem kontrolü gerektiren diğer alanlarda da faydalı olacağı düşünülüyor. Araştırma ekibi; yakın gelecekte, geliştirdikleri bu yeni teknolojiyi uygun fiyatlı ve herkesin kullanabileceği bir hale getirmeyi hedefliyor.

The Ocean Cleanup’tan Okyanusları Plastikten Arındıracak Yeni Teknoloji: Sistem 3

Okyanuslardaki plastik kirliliğini ortadan kaldırmak için teknoloji geliştiren Hollanda merkezli, kâr amacı gütmeyen bir mühendislik kuruluşu olan The Ocean Cleanup, su yüzeyindeki plastikleri toplamayı kolaylaştıracak yeni bir sistem tasarladı.

Temizleme sistemlerinin yerleştirileceği en iyi noktaları tespit etmek için hesaplamalı modellemeden yararlanan araştırma ekibi, drone’ların da yardımıyla yerleşim işlemini gerçekleştiriyor. Dolaşan akımlar üreterek plastiği belirli bölgelere yönlendiren sistem, kapasitesi dolduğunda kapanarak boşaltılmak üzere gemilere çıkartılıyor. Ekip, yeni teknoloji sayesinde su kütlelerindeki plastiğin %90’ını temizleyebilmeyi hedefliyor.

San Diego Üniversitesi Araştırmacıları Arama Kurtarma Robotlarının Temellerini Atıyor

California San Diego Üniversitesi’ndeki bir araştırma ekibi, dört ayaklı robotların hem sabit hem de hareketli engellerden kaçınmasını, zorlu arazilerde yürümesini ve koşmasını sağlayan yeni bir algoritma sistemi geliştirdi.

Sistem; robotun kafasındaki bir derinlik kamerası tarafından çekilen gerçek zamanlı görüntülerden elde edilen verileri, robotun bacaklarındaki sensörlerden gelen verilerle birleştirmek için özel bir algoritma seti kullanıyor. Araştırma ekibi, geliştirdikleri bu yeni algoritma sayesinde, insanlar için tehlikeli ve zor olan yerlerde arama ve kurtarma görevleri gerçekleştirebilecek veya bilgi toplayabilecek robotların temellerini attığını düşünüyor.

 

Kaynaklar:

https://techxplore.com/news/2022-10-platform-advances-harvesting-technology.html

https://mashable.com/video/the-ocean-cleanup-system03

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/10/221004134345.htm

 

Yazar Hakkında

Paylaşım
Close