Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı Nedir?

Bu yılın başında, Airbus’ın %100 sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) ile çalışan ilk A380 uçuşu gerçekleşti. Böylelikle, A380, %100 SAF ile uçan üçüncü Airbus tipi uçak oldu. Bu veriler, havacılıktaki ilerleme ve inovasyonun ne ölçüde yol kat ettiğini gözler önüne seriyor.
SAF’ın daha geniş çapta benimsenmesi, atmosfere zararlı olan sera gazı emisyonlarını azaltma yolunda önemli bir adım olarak görülüyor. Havacılık sektörünün karbon ayak izini azaltma konusunda büyük bir potansiyele sahip olan SAF’ın en büyük avantajı ise güvenli, sertifikalı ve bugün kullanıma hazır olması…
Peki, SAF Tam Olarak Nedir?
ABD Enerji Bakanlığı SAF’ı, “Geleneksel jet yakıtına benzer özelliklere sahip ancak daha küçük karbon ayak izine sahip, uçaklara güç sağlamak için kullanılan bir biyoyakıt” olarak tanımlıyor. Bakanlık ayrıca; hammadde ve onu üretmek için kullanılan teknolojilere bağlı olarak SAF’ın, geleneksel jet yakıtına kıyasla yaşam döngüsü GHG emisyonlarını önemli ölçüde azaltabileceğini ifade ediyor.
SAF, CO2 emisyonlarını azaltmanın ötesine geçen faydalar sunuyor. Dünyanın önde gelen SAF üreticisi Neste’ye göre SAF, fosil jet yakıtı kullanımına kıyasla, sera gazını %80’e varan oranda azaltıyor, düşük partikül emisyonları ve daha az iz bırakıyor.
SAF’a Olan Talep Her Geçen Gün Artıyor
SAF için küresel pazarın, havacılık endüstrisinin her segmentindeki talep nedeniyle önemli ölçüde büyümesi bekleniyor. Alder Fuels CEO’su Bryan Sherbacow, yenilenebilir yakıtların istisna değil, norm olduğu bir gelecek öngörüyor.
Ancak SAF’ın her geçen gün artan bu talebe yetişebilmesi için koordineli bir yaklaşım, ekonomik teşvikler ve düzenleyici yönergeler gerekiyor. Bu tarz eksiklerin giderilmesiyle birlikte, SAF’ın satın alma maliyetlerinin de düşeceği öngörülüyor.
En Büyük Hedef: Sıfır Karbon
SAF, sera gazı emisyonlarını azaltmak için önemli bir adım olsa da tek başına yeterli bir çözüm olarak görülmüyor. Havacılık endüstrisinde sıfır karbon hedefine ulaşabilmek için daha verimli çalışma modları ve hedeflenen ekonomik politikalar ile birlikte, uçak gövdesi ve güç santrali teknolojilerindeki iyileştirmelerin de çözümün bir parçası olacağı düşünülüyor.
Yakın gelecekte elektrikle çalışan uçak sayısının artacağı ve hatta hidrojen yakıtıyla çalışan uçakların görüleceği öngörülse de SAF’ın bugün kullanıma hazır olması nedeniyle; geliştirilmesinin ve ticari olarak yaygınlaştırılmasının havacılık sektöründe sürdürülebilirlik adına en doğru ve mantıklı adım olacağı düşünülüyor.
Sivil havacılık sektöründe çığır açacak teknolojin mi var?
İTÜ Çekirdek olarak, İstanbul Havalimanı (İGA) iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz Sivil Havacılık ve Havalimanı İşletmeciliği Programı girişimcileri bekliyor! Sen de yapay zekâ modellerinden makine öğrenimine kadar sivil havacılık sektörünü inovasyonla geliştirip daha ileriye taşıyacak ve sektördeki dijital dönüşümü hızlandıracak teknolojiler geliştiriyorsan
Kaynaklar:
https://www.forbes.com/sites/forbesbusinesscouncil/2022/05/20/sustainable-aviation-fuel-plays-critical-role-in-the-quest-for-net-zero-carbon-emissions/?sh=73ec2059477a https://www.bp.com/en/global/air-bp/news-and-views/views/what-is-sustainable-aviation-fuel-saf-and-why-is-it-important.html