Otomotiv Sanayii Derneği’nin yayınladığı, 2021 Ocak-Haziran dönemine ait rapora göre, sektördeki üretim ve ihracat oranları, geçtiğimiz yıla göre artış gösteriyor.

Rapora göre; Ocak-Haziran dönemindeki otomobil üretimi, bir önceki yılın aynı dönemine göre %15 oranında artış göstermiş durumda. Ticari araç grubundaki üretim %43 seviyesinde artarken, toplam otomobil ihracatı ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %6 artmış bulunuyor. Bu dönemde toplam otomotiv ihracatı 14,7 milyar dolar, otomobil ihracatı ise 4,8 milyar dolar seviyesinde.

Otomotiv endüstrisinde üretim yeniden canlanmaya başlamışken, otomobil üreticileri de bu alanda bir sonraki seviyeye geçmek için çalışmalarını sürdürüyor. Önümüzdeki yıllarda çevreci araçların küresel çapta çok daha yaygın hale gelmesi bekleniyor. Ekomobilitedeki artışın otomotiv endüstrisini ne yönde etkileyeceği ise merak konusu.

McKinsey & Company tarafından yürütülen araştırma sonucu hazırlanan rapora göre bu durumun özellikle otomobillerdeki güç dağılım sistemlerini ve dolayısıyla yedek parça üreticilerini önemli ölçüde etkileyeceği görülüyor.

Rapora göre; güç aktarma organlarının elektrifikasyonu, bileşenlere olan talebin değişmesine ve sonuç olarak üretim sırasında gerekli olan yedek parçaların üretiminde de değişikliğe yol açacak. Klasik içten yanmalı motorlu bir aracın güç aktarma organlarındaki temel birleşenlerin sayısı yaklaşık 30 civarındayken, bu rakam akülü elektrikli araçlarda dokuza kadar inecek.

Bileşen sayısındaki bu azalmanın ise araç başına makine yatırım harcamalarını önümüzdeki 10 yıl içinde önemli ölçüde azaltması bekleniyor. 2020 yılında 6,8 milyar dolar olan toplam makine yatırım harcamalarının 2030 yılında 5,1 milyar dolara inmesi yani %25 civarında azalması bekleniyor.

Otomotiv sektöründeki ana oyunculardan biri olan yedek parça üreticilerinin ise emobiliteye geçişten kaynaklı değişen pazar ortamına nasıl uyum sağlayacaklarını en baştan düşünmeleri gerekiyor.

İTÜ Çekirdek #Otomotiv Programı Başvurunu Bekliyor!

İTÜ Çekirdek olarak, otomotiv teknolojileri geliştiren girişimcileri #Otomotiv Programımıza bekliyoruz!

2015 yılından beri omuz omuza vererek Otomotiv İhracatçıları Birliği (OİB) ile düzenlediğimiz İTÜ Çekirdek #Otomotiv Programı Kategorisi’nin başvuruları tüm hızıyla devam ediyor. Sürüş güvenlik sistemleri, sensör donanımları, batarya teknolojileri, motor verimi teknolojileri, kompozit malzemeler ve otomotiv içi kumaş teknolojileri gibi bir otomobili oluşturan tüm parçalara ve aksesuarlara yönelik teknoloji geliştiren girişimciler OİB’in desteği ile İTÜ Çekirdek #Otomotiv Programı’nda destekleniyor.

Bu kategoriye özel ödül olan 1 milyon 100 bin TL ve Big Bang Start-up Challenge sahnesinin 54 milyon TL’lik ödül havuzundan faydalanma şansını elde etmek için hemen başvur!

 

 

Kaynak:

https://www.mckinsey.com/industries/automotive-and-assembly/our-insights/electromobilitys-impact-on-powertrain-machinery

http://www.osd.org.tr/haberler/haziran-2021-sonuclari-aciklandi/

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close