SİGORTA SEKTÖRÜNE YÖN VEREN GİRİŞİMLER

Teknoloji dendiğinde büyük ölçüde dijitalleşmenin ön planda olduğu günümüzde, sonuna “tech” takısı alan sektörlerden biri de sigortacılık. Tarihi geçmişi deniz tüccarlarına kadar dayanan sigortacılık sektöründe, sigorta edilen malın veya hizmetin riskini belirlemek için veri toplamak ve veriyi analiz etmek geçmişe oranla artık çok daha mümkün.
Dolayısıyla sigortacılık sektörünün sonuna eklenen teknoloji takısının karşılığının kişi, mal veya hizmetlerden elde edilen verilerin anlamlandırılması olduğunu ifade etmek yanlış olmayacaktır.
Sigorta Sektörünün Değişim Karşısındaki Tutumu
Dünyadaki en eski endüstrilerden biri olan sigorta sektörü kökleşmiş gelenekleri ve alışılagelmiş iş modelleri sebebiyle değişim karşısında direnç gösterebiliyor.
InsurTech şirketleri, yapay zekâ teknolojilerinin sağladığı veri analiz yöntemleriyle artan bireyselleşmenin de etkisi doğrultusunda değişen müşteri taleplerine odaklanmış durumda. Son dönemde pazara yeni soluk getiren bazı InsurTech girişimlerine göz atalım.
Tractable
Yapay zekâ teknolojisinden yararlanan girişim araç kazalarında yaşanan hasarın tespitini sisteme yüklenen fotoğraflar üzerinden anlık olarak öngörerek, günler süren ekspertiz raporu süreçlerini dakikalara indiriyor ve sigortalının çok daha kısa zamanda zararını tazmin etmesine olanak sağlıyor.
2014 yılında hayata geçirilen girişim, dünya çapında birçok sigorta deviyle iş birliği yürütüyor. Fotoğraftan hasar tespiti yapan teknolojiler yakın zamana kadar hasar tespitini yapmak için yeterli olmuyordu. Tractable girişimi “deep learning” teknolojisini kullanarak 100 milyon benzer fotoğrafı aynı anda tarayarak çok daha doğru bir tahmin yürütebiliyor. Londra, Madrid, New York, Tokyo gibi şehirlerde 100’den fazla çalışanı olan girişim bugüne kadar 30 milyon dolar seviesinde yatırım aldı.
Dinghy
Bir şirkete bağımlı olmadan yani küresel terminolojideki tabiriyle freelance olarak çalışmak her ne kadar size özgürlük tanıyor olsa da bazı dezavantajları da bulunuyor. 2017 yılında bir sigorta firmasında çalışan üç girişimci tarafından kurulan Dighny, freelancer olarak iş yapanlara yönelik geliştirdiği sigortalama çözümüyle büyük bir boşluğu doldurmuş görünüyor.
Talebe bağlı sigortalama sistemi olan Dinghy, freelancer için kullandığı iş ekipmanının sigortalanmasından, yasal harcamalarına ve siber yükümlülüklerine kadar geniş bir yelpazede güvence sağlıyor.
Mobil odaklı olarak tasarlanan uygulama 45 saniyede teklif verme, 3 dakika içerisinde ise sigorta poliçesinin hazırlanması taahhüdünde bulunuyor. Bu sayede çalışana yalnızca çalıştığı süre için sigorta yapma ve çalışmadığında hizmeti durdurarak tasarruf etme imkânı sağlanıyor.
Untangler
Birçok farklı kaynakta bulunan ve anlamlandırılamayan veriyi yapay zekâ teknolojisiyle anlamlandıran ve okunabilir bir veriye dönüştüren sistem çok daha kısa sürede fiyat teklifi oluşturulmasına olanak sağlıyor.
Öne çıkan birkaç örnekten de anlaşıldığı üzere teknolojinin sigorta sektöründe kişiselleştirilebilir ürün ve teklifler yaratma potansiyeli son derece yüksek.
İTÜ Çekirdek’in 2020 yılında hayata geçirdiği başvuru dikeylerinden bir tanesi olan InsurTech Programı, Türkiye’de ve dünyada sektörün önde gelen sigorta şirketlerinden Agito Yazılım, Aksigorta, Allianz, AvivaSA, Eureko Sigorta, Güneş Sigorta, HDI Sigorta, Sigorta Cini ve Vakıf Emeklilik’in desteğini arkasına alarak sigorta teknolojileri üreten girişimlere ev sahipliği yapıyor.
Dijitalleşen dünyanın yenilikçi sigorta ürünlerini üretmek ve sektöre yeni bakış açıları kazandırmak için İTÜ Çekirdek InsurTech Programına başvurabilirsiniz.
Yararlanılan Kaynaklar:
https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_insurance
https://www.forbes.com/sites/alisoncoleman/2019/07/09/four-insurtech-startups-shaking-up-the-insurance-industry/#2416936729f4