Android’in kurucusu Andy Rubin’in yeni telefon girişimi olan Essential, artık bir unicorn. Son aldığı yatırımla birlikte değeri 1 milyar doların üzerine çıkan Essential, henüz kullanıcılara hiç telefon satmadan Unicorn unvanına kavuştu.

Günümüzde akıllı telefon pazarına hükmeden iki işletim sisteminden biri olan Android’in kurucusu Andy Rubin, Google bünyesine katıldıktan sonra dünya liderliğine giden hikayede önemli bir rol oynamıştı. Yıllarca Google içinde mobil departmanı yöneten Rubin, ardından vizyonunu robot projelerine aktarmak için departman değiştirmişti. Fakat bu değişim pek de iyi gitmedi ve Andy Rubin ani denilecek bir kararla Google’dan ayrıldı.

Fakat kısa bir sessizliğin ardından Andy Rubin yine adından söz ettirmeye başlamış durumda. Kendi teknoloji şirketini kuran Rubin, bir akıllı telefon ve Amazon Echo’ya rakip bir ev sistemiyle yakında piyasada olacak. Şirketin geliştirdiği Essential Phone henüz kullanıcılara buluşmamış olsa da heyecan yarattığı kesin. Öyle ki şirketi Unicorn seviyesine çıkarmış durumda.

Gelen bilgilere göre üretim devi Foxconn’un FIH Mobile şirketi, Essential’ın %0,25’i için 3 milyon dolarlık yatırım yaptı. Böylece henüz bir telefon satışı gerçekleştirmemiş acemi telefon şirketi, piyasa değerini 1,2 milyar dolara yükseltmiş oldu.

Temmuz ayından önce yapılan tahminler Essential’ın değerinin 997 milyon dolar olduğunu söylüyordu. Şimdiye kadar yaklaşık 330 milyon dolar civarında bir yatırım alan Essential’ın yatırımcıları arasında Foxconn’un haricinde bir başka Çinli şirket Tencent de bulunuyor. Dolayısıyla Essential’ın hedefleri arasında Asya pazarının da bulunacağı söylenebilir.

Peki Essential Phone binlerce Android akıllı telefon modellinin bulunduğu pazarda nasıl dikkat çekiyor?

Bunun iki sebebi var; birincisi Android’in mimarı Andy Rubin’in bizzat projede yer almış olması. Rubin, Google’da bulunduğu süre içerisinde mükemmel Nexus modelleri üretmemiş olsa da bu konuda çok tecrübeli. İkincisi ise ”düşük adetli, özenli üretim” stratejisi. Günümüzde Samsung, Apple gibi firmalar marka gücüyle milyonlarca adet telefon satarken özellikle Çinli markalar da çok düşük kâr marjlarıyla ucuz ve iyi özelliklere sahip akıllı telefonlar satıyor. Essential’ın stratejisi ise bir zamanlar Nokia tarafından kurulan, ardından el değiştirerek en son Uzan ailesinin eline kadar gelen Vertu’ya benziyor. Telefonda pahalı ve tedariği zorlu olan titanyum ve seramik malzemeler kullanan Essential, bu sayede üst seviye bir telefon olarak konumlanıyor. Telefonun ön yüzü tümüyle ekrana ayrılırken işletim sistemi de Android olarak seçilmiş. Satış ve servis tecrübesiyle birlikte Essential’ın amacı ”zanaat” yönünü, seri üretimin önüne çıkarmak.

Görüşe göre bu önerme, potansiyel olarak yatırımcıların ilgisini çekmiş durumda. Fakat Essential’ın başarısını neticede tüketicinin ilgisi belirleyecek. Apple, Samsung gibi rakamlar hedeflemiyor olsa da Essential’ın başarılı olabilmesi için birkaç milyon telefon satabilmesi gerekiyor.

The Essential Phone’un ne zaman tüketiciye sunacağı ise hala kesinlik kazanmış değil. Cihazın tanıtımı mayıs ayında yapılmış ve teslimatların haziran ayı içinde başlayacağı söylenmişti. Tarihlerde önemli ölçüde gecikme yaşanması ve belirli bir tarih de verilmemesi pek çok soru işaretini beraberinde getirdi.
Bunun üzerine Andy Rubin, bir açıklama yaparak cihazın çıkış tarihinin önümüzdeki hafta içinde duyurulacağını belirtti.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close