Sigorta Sektöründe Yapay Zekâ ve Makine Öğreniminin Geleceği

Yapay zekâ ve makine öğreniminin daha akıllıca kullanılması, sigortacıların hasarların ele alınmasını hızlandırmasına, müşteri deneyimlerini iyileştirmesine ve risk konusunda daha iyi karar vermesine olanak tanıyor.
Peki yapay zekâ ve makine öğrenimi sigorta sektöründe tam olarak nasıl kullanılıyor ve bu teknolojilerin geleceği nasıl görünüyor?
Müşteri Hizmetleri için Konuşma Yapay Zekâsı
Yapay zekânın sigorta sektöründe en fazla kullanıldığı alanların başında “chatbot” olarak da bilinen sanal asistanlar geliyor. Bir müşteri, herhangi bir sorgulama yapmaya veya bir talepte bulunmaya geldiğinde, ilk temas noktası genellikle sohbet robotu oluyor. Chatbotlar’ın kullanımı, sırada beklemelerin önüne geçerek müşterilerin işlerini daha kolay ve hızlı tamamlamalarına olanak sağlayarak deneyimlerini iyileştiriyor.
Akıllı sohbet robotları müşterilere kusursuz bir hizmet sunmanın yanı sıra operasyonel maliyetlerin de düşmesini sağlıyor.
Risk Azaltma
Yapay zekânın sigorta sektöründe aktif olarak kullanıldığı bir diğer alansa risk azaltma oluyor. Yapay zekâ, müşterilere, mevcut hava koşullarında daha güvenli ve iyi olacak alternatif sürüş rotaları konusunda yardımcı olabiliyor veya akıllı ev cihazları aracılığıyla su sızıntısı gibi hasar yaratacak durumları tespit ederek sigortacı ve ev sahiplerini risk yaşanmadan önce devreye sokabiliyor. Bu ise riski başlangıçtan azaltarak prim maliyetlerini düşürdüğü gibi müşteriler için sıkıntılı durumların yaşanmasının da önüne geçiyor.
Sigorta sektörü risk azaltma için yapay zekânın yanı sıra IoT’den (Nesnelerin İnterneti) de yararlanıyor. Örneğin; bir sigorta şirketi, IoT analitiğini kullanarak bir aracın hızındaki gerçek zamanlı değişiklikleri görebiliyor ve bir aracın çarpışma etkisini 100 puanlık bir ölçeğe göre hesaplayabiliyor. Etki, belirli bir eşiğin üzerindeyse ve ciddi bir çarpışma olasılığı tespit edilirse görevlilerin müşteriyle iletişime geçmesini sağlıyor ve kimsenin yanıt vermemesi durumunda acil müdahale ekiplerinin yönlendirilmesini sağlayabiliyor.
Sigorta Sektörünü Gelecekte Neler Bekliyor?
Teknoloji geliştikçe sigortacıların da müşteriler için daha fazla değer elde etmeye ve hasar süreci için etkili karar verme süreçleri yaratmaya çalışmaları bekleniyor. Sigorta şirketlerinin, bundan sonrası için, yapay zekâ ve makine öğrenimi kullanma biçimlerine daha bütünsel olarak bakmaya başlamaları önem taşıyor. Devasa miktarda veri ile makine öğreniminin; geliştirilmiş teklifler, taahhüt kararları, talep kararları ve daha fazla müşteri içgörüsü için fırsatların kilidini açabileceği öngörülüyor.
Son birkaç yıldır sigorta şirketleri, artan siber güvenlik sigortası talebi gibi yeni iş kollarından ve çevrim içi perakendeciler de dahil olmak üzere yeni dağıtım kanallarından faydalanıyor. Bunun önümüzdeki süreçte de devam etmesi bekleniyor. Bu durum ise sigortacıların riski doğru bir şekilde tahmin etmek ve değerlendirmek için geçmiş ve güncel verileri kullanabilmesi anlamına geliyor. Sigortacıların, akıllı otomasyonu kullanarak bireylerin ve pazarların geçmiş verilerinden faydalanması mümkün oluyor. Bunun ileriye dönük daha doğru risk değerlendirmesi ve fiyat sunmada yardımcı olacağı düşünülüyor.
Dijitalleşmenin bir diğer önemli etkisinin ise iş gücü üzerinde olacağı öngörülüyor. Akıllı otomasyon ile kuruluşlar değişmeye devam ederken bu durumdan çalışanlar da etkileniyor. Dijital dönüşüm; çalışanların yeni rollere kazandırılması veya insanların botlardan ayrılan faaliyetlere odaklanarak katma değeri daha yüksek işler yapmalarına olanak sunuyor.
Yapay zekâ ve makine öğreniminin üst düzey bir kişiselleştirmeyi de beraberinde getirdiği düşünülüyor. Bu; bir müşterinin ihtiyaç duyduğu sonucu, temeldeki ürünleri veya parametreleri dinamik olarak yöneterek sağlaması anlamına geliyor. Örneğin; müşteri yaşlandıkça veya koşulları değiştikçe sağlık sigortasının kapsamındaki hizmetlerin de otomatik olarak değişmesi, mümkün hale geliyor.
Yeni Nesil Sigortacılığa, Sen De Girişiminle Katkı Sağlamak İster Misin?
İTÜ Çekirdek olarak, yapay zekâ modellerinden makine öğrenimine; sigorta sektöründe çığır açacak yeni nesil teknolojiler geliştiren girişimleri, sektörün önde gelen sigorta şirketleri AgeSA, Agito, AkSigorta, Axa Sigorta, HDI Sigorta ve Neova Sigorta ile buluşturmaya devam ediyoruz. Sen de sigorta sektörünü inovasyonla geliştirip büyütecek ve sektördeki dijital dönüşümü hızlandıracak teknolojiler geliştiriyorsan seni İTÜ Çekirdek’e bekliyoruz.
Kaynak: https://insurtechdigital.com/articles/the-future-of-ai-and-ml-in-the-insurance-space