SİGORTA ENDÜSTRİSİNİN GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİRECEK TEKNOLOJİ TRENDLERİ
Son yıllarda, yenilikçi fikirlerin teknolojiyle nasıl paralel bir şekilde gittiğini ve veri ortamlarındaki patlamayla karakterize edilen karmaşık çözümleri gördük. Müşteri davranışlarının değiştiği ve artık farklı talepler karşısında yeni çözümler yaratan bu teknolojik dalgaya, sigorta sektörü de katıldı. Arz tarafında bu konu özelinde rekabet gücünün artması sigorta şirketlerini yeni iş modelleriyle karşı karşıya bıraktı. Peki, sigorta şirketleri bu değişime nasıl hazırlanabilir?
Temelden başlayalım: “InsurTech” nedir?
InsurTech sektörü, sigorta sektöründeki en son teknolojilerden yararlanan ve hem müşteriler hem de sigorta şirketlerinin kendileri için maliyetleri düşürme hedefiyle inovasyona ve yeni ürün ve hizmetler geliştirmeye kendini adamış şirketleri içerir. Ayrıca operasyonel verimliliği artırmayı ve müşteri deneyimini geliştirmeyi amaçlar.
2021 Sigorta Endüstrisi Trendleri
2018 yılında yaklaşık 5 milyar dolar olan “InsurTech” yatırımları, 2020 yılı sonunda 7.1 milyar dolara ulaştı. Bunun sebebiyse tahmine dayalı verilerin ve bunların gerçek zamanlı olarak yakalanma şeklinin yanı sıra “InsurTech” sigortasının gelişimini teşvik etme şeklinin değişmesi…
2021 yılında sigorta endüstri için nasıl geçiyor? İşte sigorta sektörünü şekillendiren teknolojik trendler:
-
Tahmine Dayalı Analitik
Birçok sigorta şirketi, veri toplama yoluyla gelecekteki olası müşteri davranışlarını tahmin etmek için tahmine dayalı analitik kullanır. Ancak bunun tek faydası yalnızca müşteri davranışlarını tahmin etmek değil. Bu şirketler, tahmine dayalı analitik yöntemini kullanarak dolandırıcılık risklerini tespit edebilir, iddiaları öncelik sırasına koyabilir, eğilimleri tahmin edebilir, iptal riski altındaki müşterileri tespit edebilir ve hatta fiyatları önceden tahmin edebilir.
Bu yeni modellerin benimsenmesinin etkisi üzerine yapılan araştırmalar, şirketlerin zarar oranlarını %9’a kadar iyileştirdiğini ve aynı dönemde piyasa ortalaması için %18 olan ikramiye oranlarını %53’e kadar artırdığını göstermiştir.
-
Yapay Zeka
Yapay zekanın işletmelere dahil edilmesi yavaş yavaş ivme kazanıyor ve pandemi dönemiyle birlikte sigorta şirketlerinin dijitalleşme süreci önemli ölçüde hızlanmaya başladı. Şimdilik çok fazla şirket büyük yatırımlar yapmasa da önümüzdeki dönemlerde dijital teknolojilere ağırlık vereceklerini söylemek yanlış olmayacaktır.
Yapay zeka ile fiziksel robotik trendleri de ivme kazanmaya başladı. McKinsey’e göre 3D baskı, geleceğin üretim ve ticari sigortasını kökten şekillendirecek. Öyle ki McKinsey: “2025 yılına kadar, 3D baskılı binalar yaygın hale gelecek ve taşıyıcıların bu gelişmenin risk değerlendirmelerini nasıl değiştirdiğini değerlendirmesi gerekecek. 2030 yılına kadar, standart araçların çok daha yüksek bir oranı, kendi kendine sürüş yetenekleri gibi otonom özelliklere sahip olacak. Taşıyıcıların, günlük yaşamda ve endüstriler arasında artan robotik varlığının risk havuzlarını nasıl değiştireceğini anlamaları gerekecek.” diyor.
-
Otomasyon ve Makine Öğrenimi
Forbes’a göre makine öğrenimi yalnızca talep işlemeyi iyileştirmekle kalmayıp aynı zamanda onu otomatikleştirecek. Bu teknoloji, dijital dosyaların programlanmış algoritmalar tarafından analiz edilmesini sağlayarak işleme hızını ve doğruluğunu artıracak.
Sigorta sektöründeki uygulamaları talepler, poliçe yönetimi ve risk değerlendirmesine kadar genişletilebilir. Öyle ki bir ankete göre “Genel sigorta yöneticilerinin %66’sı makine öğreniminin ticari iş kolları için yüksek etki potansiyeline sahip olduğuna inanırken yöneticilerin %53’ü, kişisel hatlar için yüksek etki potansiyeline sahip olduğuna inanıyor.”
-
Siber Güvenlik ve Blockchain Teknolojisi
2020 yılında, halihazırda bir sorun olan ancak artık açık şekilde ortaya çıkan bir kavramın önemi arttı: Dijital güvenlik. Uzaktan çalışma ve internet tabanlı hizmetlerin yükselişi, insanların iletişim kurma ve hizmetlere erişme şeklini değiştirerek sigorta endüstrisinde güvenliği iyileştirmeye odaklanmayı çok önemli bir hale getirdi.
Sigorta sağlayıcıları, bu teknolojiyi otomatik olarak yürütülen akıllı sözleşmeler oluşturmak için kullanabilecek ve bu da talepleri takip edebilmek ve koşulları güncelleyebilmek anlamına gelecek. Bu sayede Blockchain teknolojisi, sektörün siber güvenlikteki en büyük müttefiklerinden biri olacak.
PwC tarafından yayınlanan bir rapor, Blockchain’in sigorta şirketlerine hasarlar için 5 milyar dolarlık bir fırsat sunduğunu iddia ediyor. Bu durum, bir yandan ticari işlemlerin ve bilgi alışverişinin dönüşümünü bir yandan da doğrulamaya ayrılmış maliyetli ek yük katmanlarının ortadan kaldırılmasını tetikleyebilir.
-
Veri Ekosistemleri ve Açık Kaynak
Veriler gün geçtikçe daha da önemli hale geliyor. Öyle ki verilerin endüstriler arasında paylaşılabilmesini ve kullanılabilmesini sağlamak için açık kaynaklı protokollerin ortaya çıkacağı öngörülüyor. Geride kalmak istemeyen sigorta şirketlerinin ise yazılım platformlarını yönetmesi, yükseltmeler yapması ve cazip ürünlerle pazara girmesi gerekiyor.
Kod araçları, şirketlerin kullanıcı ara birimi işlevlerini hızlı bir şekilde dağıtmalarını ve aynı zamanda çalışanları güçlendirirken veya yaygın uygulamalar geliştirirken bunu daha yüksek bir hızda yapmalarına olanak sağlıyor.
-
Nesnelerin İnterneti
İyi veri yönetiminin getirebileceği büyük avantajlar konusundan sonra sıra “nesnelerin interneti”ne geliyor. Çoğu tüketici, sigorta poliçelerinde tasarruf karşılığında daha fazla bilgi paylaşmaya isteklidir ve nesnelerin interneti teknolojisi, bu veri paylaşımını otomatik hale getirir.
Bu cihazlar; daha iyi oranları belirlemek, kayıpları önlemek ve riski azaltmak için akıllı evlerin, araba sensörlerinin ve mobil teknolojilerin bileşenleri olarak kullanılabilir. Piyasa tahminlerine göre 2022 yılına kadar 42 milyar dolarlık küresel bir IoT (nesnelerin interneti) sigorta piyasa değerine işaret ediyor. Şirketler, gelirlerini ve doğruluklarını iyileştirme fırsatını göz önünde bulundurabilir.
-
Sosyal Ağlar ve Veri Madenciliği
Sosyal medya kanalları, hem profesyonel hem de günlük yaşantımızın önemli bir parçası haline çoktan geldi. Bu platformlar, aynı zamanda sigorta şirketlerinin acentelerinin tüketicilerle doğrudan bağlantı kurmasına olanak sağladı. Öyle ki sosyal medya platformları, yaratıcı olup ucuz yolla potansiyel müşterilerinizle iletişiminizi sürdürebileceğiniz yerlerin başında gelir.
Buna ek olarak “pazarlama” tarafının ötesinde sosyal medyanın veri madenciliği, sigorta şirketleri için risk değerlendirmesini ve dolandırıcılık tespitini geliştiriyor; aynı zamanda tamamen yeni bir müşteri deneyiminin sunulmasını sağlıyor.
-
Sohbet Robotları
Otomatik yanıt sistemleri, müşteri hizmetleri görevlerini yerine getirmeye hazır olarak tüm sektörlerdeki web sitelerinde giderek daha fazla yer almakta. Bazı tahminlere göre 2025 yılına kadar tüm müşteri etkileşimlerinin %95’i, sohbet robotları tarafından yönlendirilecek. Bu, yakın gelecek için çok yüksek bir oran ve birçok sigorta şirketi, bu sanal asistanları platformlarına şimdiden dahil ediyor.
Bu araçlar, yapay zeka ve makine öğrenimini bir araya getirerek müşterilerle mümkün olan en “insancıl” şekilde etkileşim kurmalarını sağlayarak şirket çalışanlarına zaman kazandırıyor. Tabii, bu da para tasarrufu anlamına geliyor.
-
Bulut Bilişim
Hibrit bulut pazarının 2025 yılına kadar 100 milyar dolara ulaşması beklenirken; işletmelerin, verilerinin gücünden tam olarak yararlanmak için bu tür bulut depolamayı benimsemeleri oldukça önemli.
Bulut mimarisi, hızı ve esnekliği artırarak kuruluşların verilerini kendi altyapılarına ihtiyaç duymadan yalnızca bulut sağlayıcıları tarafından sunulan hizmetlerden ve araçlardan yararlanarak yönetmesine olanak tanıyor.
-
Mobil Aplikasyonlar
Dijitalleşmeyle birlikte mobil uygulamalar, müşteriler ve onların yaşam tarzları için olmazsa olmaz hale gelen bir başka teknoloji trendi haline geldi. Bu uygulamalar, kişiselleştirilmiş primleri kolayca başlatmak için müşteri konumuna ve önemli verilere erişimi kolaylaştırıyor. Ayrıca bunlar, şirketlerin performanslarını izlemelerine, kullanıcı katılımı, uyumluluk, veri güvenliği ve dönüştürme gibi parametreleri ölçmelerine de olanak sağlıyor. Bu nedenle uygulamaların önemi git gide daha da artacak ve herhangi bir işlem için her iki taraf arasında temas noktası haline gelecek.
Sigorta sektöründe yaşanan gelişmeler hız kesmeden devam ederken; İTÜ Çekirdek olarak girişimcilik ve yenilikçi teknoloji sistemleri alanındaki bu gelişmelere katkıda bulunmak, sektörün öncü sigorta şirketlerini ve en iyi start-up’ları bir araya getirerek, endüstriyi modern ve heyecan verici bir hale getirmek, sektörü açık inovasyonla büyütmek için her biri alanında öncü sigorta firmalarıyla güçlerimizi birleştiriyoruz.
Senin de sigorta sektöründe çığır açacak yenilikleri beraberinde getirecek bir girişimin varsa
Kaynak: https://www.plainconcepts.com/insurtech-trends-insurance-industry/