Hava Yolları Operasyonlarını İyileştirmek için Yapay Zekâ ve Veri Biliminden Yararlanmanın Yolları
İlerleyen teknolojiler; pek çok sektörde müşteriler ile etkileşim kurma, stratejik kararlar alma ve iş akışlarını oluşturma şekillerini değiştirmeye devam ediyor. Bu sektörler arasında sivil havacılık endüstrisi de yer alıyor.
Sivil havacılık endüstrisinde yapay zekâ, makine öğrenimi, veri bilimi gibi teknolojiler önemli rol oynuyor. Peki, hava yolları operasyonlarını iyileştirmek için bu teknolojilerden ne şekillerde ve hangi alanlarda faydalanılıyor?
Gelir Yönetimi
Gelir yönetimi; bir ürünün, ihtiyacı olan kişilere doğru zamanda, makul bir maliyetle ve doğru kanalı kullanarak nasıl satılacağını tanımlama işlemi anlamına geliyor. Ürün değeri, müşteriler tarafından farklı şekillerde algılanıyor ve bu nedenle bir ürün için ödemeye hazır oldukları fiyat, ait oldukları hedef gruplara ve satın alma sürelerine göre farklılık gösteriyor.
Gelir yönetimi uzmanları; destinasyonları tanımlamak, belirli pazarlar için fiyatları ayarlamak, verimli dağıtım kanalları bulmak ve hava yolunu aynı anda hem rekabetçi hem de müşteri dostu tutmak için yapay zekâdan yararlanıyor.
Uçuş Güvenliği ve Uçak Bakımı
Hava yolu şirketleri için uçak bakım masrafları, önemli ölçüde bir finansman gerektiriyor. Uçaktaki bazı teknik sorunların gözden kaçması ise uçuş güvenliği ve uçuş iptali ya da gecikmesi için yolculara ödenen tazminatlarla birlikte maliyetleri daha da artırması açısından ciddi sorunlara yol açabiliyor.
Her ne kadar uçaklarda bulunan sensörler aracılığıyla teknik ekip ve yöneticilere gerekli bildirimler sağlansa da yapay zekâ ile bu bildirimleri çok daha hızlı ve gerçek zamanlı almak mümkün oluyor. Yapay zekâ yazılımları aynı zamanda, sahadaki teknisyenlerden onları destekleyen lojistik ekibine kadar gerçek zamanlı öneriler sunuyor ve ekiplerin işini kolaylaştırıyor.
Geri Bildirim Analizi
Hava yolculukları öncesi; bagaj kontrol ve teslimleri, check-in işlemleri, uçağa binilecek kapıyı bulmak gibi zorunluluklar zaman zaman deneyimli yolcular için bile stresli olabiliyor. Bu nedenle havalimanı işletmecilerinin, müşteriler için zorlayıcı ya da kötü deneyimlere yol açan noktaları tespit ederek gerekli iyileştirmeleri yapmaları gerekiyor.
Yapay zekâ uygulamaları ise bu noktada önemli bir avantaj sağlıyor. Veri analizi yoluyla yolcuların uçuş deneyimlerini ve iyileştirme yapılması gereken noktaları öğrenmek ve yaşanan kötü deneyimleri ortadan kaldıracak müdahalelerde bulunmak çok daha kolay hâle geliyor.
Mesajlaşma Otomasyonu
Uçuş gecikmesi ve bagaj kaybı gibi aksamalar, yolcuların o hava yolu şirketine olan güvenlerinin azalmasına yol açabiliyor. Bu gibi durumlarda sorunlarına kısa sürede çözüm bulunmaması ya da müşteri temsilcilerinden alacakları cevapların gecikmesi ise tekrar aynı hava yolu tercih etmeme kararına kadar ulaşabiliyor.
Hava yolu şirketleri, yolcularına daha kısa sürede yardımcı olabilmek ve olası müşteri kaybını en aza indirmek amacıyla yapay zekâ çözümlerinden yararlanıyor. Yapay zekâ yazılımları, metinleri işleyecek algoritmalar kullanarak rutin süreçler hakkında müşterilere sağlanacak geri dönüşleri otomatikleştirebiliyor. Aynı zamanda müşteri hizmetlerini otomatikleştirmek isteyen çok sayıda hava yolu şirketi, yapay zekâ tabanlı sohbet robotlarından da sıkça yararlanıyor.
Mürettebat Yönetimi
Uçuşlar için ekip ataması yapmak; uçuş rotası, mürettebat lisansı ve kalifikasyonu, uçak tipi, yakıt kullanımı, kıdemli mürettebatın daha az tecrübe sahibi personelle eşleştirilmesi gibi pek çok faktörü göz önüne almayı gerektiriyor. Bir hava yolu şirketinin her gün binlerce uçuş gerçekleştirdiği düşünülecek olursa, bu düzenlemeleri yapmak, planlama departmanı için çok daha zor bir hâle geliyor.
Yapay zekâ yazılımları ise çeşitli kaynaklardan gelen verileri analiz ederek ve keşfedilmemiş bilgileri kullanarak pek çok faktörü bir araya getirebiliyor ve hem mürettebat hem de mali açıdan en uygun programı hazırlayabiliyor.
Elbette, havacılık endüstrisinde yapay zekâdan çok daha farklı alanlarda yararlanılıyor ve bu alandaki gelişmeler giderek artıyor. Yiyecek tedarikinden dolandırıcılık tespiti ve yakıt verimliliği optimizasyonuna kadar daha pek çok alanda yapay zekâ yazılımları kullanılıyor. Her sektörde olduğu gibi havacılık endüstrisinde de bu tarz yenilikçi teknolojilere olan ihtiyaç yükselirken, bu durum girişimciler için de bir fırsat haline dönüşüyor.
Sivil havacılık sektörünü uçuşa geçirecek teknolojiler mi geliştiriyorsun?
İTÜ Çekirdek olarak, İstanbul Havalimanı (İGA) iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz Sivil Havacılık ve Havalimanı İşletmeciliği Programı girişimcileri bekliyor! Sen de yapay zekâ modellerinden makine öğrenimine kadar sivil havacılık sektörünü inovasyonla geliştirip daha ileriye taşıyacak ve sektördeki dijital dönüşümü hızlandıracak teknolojiler geliştiriyorsan hemen başvur!
Kaynak: