SAAS’I ANLAMAK

Teknoloji gelişim frekansının her geçen gün hızlanmasıyla birlikte yeni kavramları karşımıza çıkarıyor. Yapay zekâ, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, makine öğrenimi gibi teknolojiye ilişkin terimler gündelik hayatımızda toplu taşıma aracında dahi her an duyabileceğimiz kavramlar haline dönüştü.
Hayatımızdaki etkisi en az bu kavramlar kadar yüksek olan ancak tabana bu denli yayılmayan bazı kavramlar ise dünyayı etkin bir şekilde takip eden kişiler dışında sadece bazı meslek grubundaki insanlar tarafından biliniyor.
Son dönemde bulut teknolojinin veri stoklama ve paylaşımında giderek daha fazla tercih edilmesinin de etkisiyle hayatımıza giren kavramlardan bir tanesi de SaaS, yani Software as a Service.
SaaS, kısaca bulut tabanlı olarak sunulan servislere verilen isim olarak tanımlanabilir. İş yerinizde veya evinizde kullandığınız bir yazılımı internetten indirerek bilgisayarınıza kurmak veya harici disk vasıtasıyla bilgisayarınıza yüklemek yerine internet üzerinden giriş yaparak kullanıyorsanız, bir SaaS ürünü kullanıyorsunuz demektir.
Avantajları ve Dezavantajları
SaaS’ın temel dezavantajının ürünü kullanmak için bir internet bağlantısına ihtiyaç duymanız olduğu söylenebilir. Ancak günümüzde internetin hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmasına istinaden geliştirilen altyapı ile birlikte bundan gerçek bir dezavantaj olarak söz etmek de mümkün olmayabilir. Bunun yanında birçok SaaS hizmeti bazı basit yeteneklerini çevrim dışı olarak da kullanabileceğinzi şekilde geliştirilmektedir.
SaaS’ın en önemli avantajlarından biri de aslında yine internet üzerinden ulaşılabiliyor olmasıdır. Böylece hangi işletim sistemini ya da telefonu kullandığınızın bir önemi kalmamaktadır.
SaaS Modeli Niçin Önemlidir
İnternet üzerinden ulaşılabilir olması sayesinde ek bir bilişim taknolojisi altyapısına ihtiyaç duymayan SaaS ürünleri, bu anlamda maliyetlerinizi düşürebilir. Bunun yanında sağlayıcının servisin yönetimi ve güncellemelerinden direkt sorumlu olması, servisi kullanmak için harcayacağınız kurulum ve yönetim aşamalarında harcayacağınız zamanda da tasarruf etmenizi sağlar.
SaaS Sağlayıcılarının Çalışma Modelleri
Bir SaaS şirketi hizmete internet üzerinden ulaşılmasını sağlayan sunucu, veri tabanı ve yazılımların bakımını yapmakla sorumludur. SaaS modeli genellikle üyelik modelleriyle kullanılmaktadır. Sunulan servisin yeteneklerine göre kullanılacak ya da saklanacak veri miktarı, hizmetten yararlanacak kullanıcı sayısı veya teknik destek ihtiyacı üyelik modelindeki ücretlendirmelerin çeşitlendirilmesini sağlamaktadır.
Saas firmaları; CRM (Customer Relationship Management), ERP (Enterprise Resource Planning), muhasebe, proje yönetimi, web barındırma ve e-ticaret, insan kaynakları ve veri yönetimi gibi çeşitli alanlarda ürünler geliştirmektedir.
Tüm bu avantajların yanında SaaS ürünlerinin şirket bilgi ve verilerinin güvenliği, ücretlendirme politikalarındaki kısıtlamalar, internet bağlantısı bulundurma zorunluluğu gibi bazı risklerinin bulunduğunu da göz önünde bulundurmak gerekir.
Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.techradar.com/news/what-is-saas
https://www.cisco.com/c/en/us/products/software/what-is-software-as-a-service-saas.html#~why-saas
https://digitalguardian.com/blog/what-saas-company